自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

tszchungmama 發表於 19-2-15 10:17
我唔係做 hr, 不過見過公司要求應徵者帶正本証書黎, 但個應徵者話正本太大, 放唔落袋, 只帶份縮印到A4 ...

唔認為有咩問題 我張畢業證書都係A3 好多時見工都係返工/請半日假去 拎住咁大張畢業證書好唔方便 又怕比現任僱主估到 不過我會帶埋正本transcripts
幸好我過往幾份工HR都明事理 約我簽約時我都有問洗唔洗比返佢check正本 都話唔洗

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

樓主,我做過一份臨時工,2個月,係hr,admin, cs 3合1,hr果邊有2個老細,一個係駐office, hr manager, hr最大粒係佢,大家背後叫佢做阿婆。另一老細係負責前線的最大粒,佢好好人大家叫佢做貓姐。

公司係連鎖零售店,如申請做售貨員只可以whatsapp申請,咁我見到個申請,會問佢拎基本資料,整好後cap圖電郵貓姐,貓姐會覆我叫申請人邊日幾點去邊間零售店度見工,有個怪人,佢用語音,我同佢講返我們公司要文字,不接受語音,因為乜乜乜,但那人仲不斷勁語音,我問貓姐點算,貓姐話未見工又未請已經咁,當無收個這申請,依種人請完返黎盞激死我們

好啦,有啲人成功去左見工,貓姐會比取錄名單我,我就要打比佢約時間上黎簽約,這段都有意外,貓姐叫依啲做"講價",一律由請變吳請。"講價"包括,係電話度話覺得人工少,想多啲,又有啲見得成兼職嘅,公司規定係一星期返2-3日的全日,啲人話想改吳返全日,改做每日返幾個鐘返足一星期......有啲話想星期六,日先上黎,但我們係5天工作囉!寫字樓係要係mtr行10分鐘,試過有人臨上黎簽約,出閘後打黎比我們,話覺得行路面無得經商場好吳方便,而且又吳係3分鐘內去到,不想上黎寫字樓,叫我們去mtr搵佢,大姐呀,黎寫字樓都係一次咁大把炸麻

成功約好後要通知阿婆整合約,到人地黎寫字樓簽約,我要問佢拎英文名比設計部幫佢整名牌,同時我要問佢著開咩碼的衫,入雜物房拎岩佢碼的比佢試,係棉質制服,比佢地笠上面咁黎試,有次有個40+的阿嬸,比左兩個碼佢試,試左勁耐,到確認啦,又話件衫好舊,要另一件,之後又話甩色呀,啲線車得差呀......最後拎曬成箱該碼的比佢簡

伯爵府

Angel_Rose 發表於 19-2-15 11:43
樓主,我做過一份臨時工,2個月,係hr,admin, cs 3合1,hr果邊有2個老細,一個係駐office, hr manager, hr最大粒 ...
最後拎曬成箱你太好人俾我會話無啦 呢D唔會返得耐

大宅

藍尾巴 發表於 19-2-15 10:08
試過放人係房等老闆in,關左門但門有大玻璃,佢居然痴住塊玻璃向外望,係兩隻手貼實咁,我行過比佢嚇死 :sw ...

嘩,好似公主見工咁

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

四十歲左右女士。比部notbook佢在房做excel test. 過晒時走去睇下。人影都唔見了。 唔出聲走左
好彩notebook仍在

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-2-15 10:27
我妹公開有年青男子,出糧出阿媽戶口。阿媽經常打電話去人事部投訴話佢個仔返工點點點
...

糧唔得出其他人戶口喎,咁mpf,報稅呢?

大宅

想生BB熱投 親子王國15週年勳章

tszchungmama 發表於 19-2-15 10:17

我唔係做 hr, 不過見過公司要求應徵者帶正本証書黎, ...

呢個無問題喎大學畢業證書咁大張,下下interview帶去會好麻煩。我自己做法1st帶copy,2nd in/請先會帶正本。

琥珀宮

小源 發表於 19-2-15 05:25
例:20幾歲男人到見工嗰日先問公司點去,遲到半小時以上,著T-shirts見文職工作都唔緊要仲攝衫,叫埋個工人 ...

睇完封求職信,想打比佢約見工,點知電話得7個數字,亦冇留電郵,幫佢唔到
另一個著晒行山裝,揹個大背囊見admin clerk,仲要咩學歴工作證明都冇帶,根本只係順路經過見埋份工咁款

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

大開眼界,真係有啲咁的人。

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我反而做左咁耐野見識過一個HR成日講同事是非(知道同事咁多私人資料)
8婆樣8婆格
成公司都憎佢

公爵府

試過見完一個之後幾日打返嚟話X生(老闆) 叫佢返工, 咁我將條線轉比老闆, 佢就同老闆講 X 小姐(我) 叫佢返工, 然後老闆知佢講大話, 就敷佢就收線

侯爵府

小源 發表於 19-2-15 09:49
見工途中喺手袋拎個蘋果出嚟食

有人來見文員,著人字拖都算,見佢好耐未填完form,入去見到佢食緊老麥早晨全餐
8-)

大宅

我見過有位女士 (都上左年紀,50左右)
填完form嫌等得太耐未輪到見佢,
之後借去toilet為理由,一去不返

子爵府

有個見成咗,叫佢黎簽約。---是部門自己見,然後通知 HR 簽約。所以 HR 未見過此人。

打電話約佢,呢個時間唔得,果個時間唔得,最好是邊日邊日幾點,因為我果日約左老友係你公司附近飲茶,飲完茶上黎就最方便。

果個時間 HR 唔得。

個 applicant 就話咁不如某日 5 點喇。 HR 話5點上司已經走咗 (上司是老板娘,通常 4 點前下班,返屋企煮飯)。

Applicant 話你地收5點半架嘛,有乜可能5點走啊!

珍珠宮

小源 發表於 19-2-15 11:53
最後拎曬成箱你太好人俾我會話無啦 呢D唔會返得耐
我係新手hr,好多地方都不足,所以當時無諗到咁黎hea佢

岩岩醒起,公司咪whatsapp申請做售貨員嘅,有個人見工失敗,一星期後狂send whatsapp黎問點解吳請佢

珍珠宮

1010mum 發表於 19-2-15 12:54
有個見成咗,叫佢黎簽約。---是部門自己見,然後通知 HR 簽約。所以 HR 未見過此人。

打電話約佢,呢個時 ...
點解負責見工果個會請依類人嫁

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-2-15 13:05
點解負責見工果個會請依類人嫁

冇問,不過返工5日就炒咗。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-15 10:27
我妹公開有年青男子,出糧出阿媽戶口。阿媽經常打電話去人事部投訴話佢個仔返工點點點
...

麥真係得ga? 我仲意為邊有可能個仔番工出糧入阿媽戶口 咁audit點算?要個仔寫授權書?

大宅

小源 發表於 19-2-15 05:25
例:20幾歲男人到見工嗰日先問公司點去,遲到半小時以上,著T-shirts見文職工作都唔緊要仲攝衫,叫埋個工人 ...

曾經有個大約18歲嘅男仔黎walkin見工,我問佢點解黎,佢話帶個妹(3歲)散步行開過黎,我問:咁你個妹呢? 佢話放左喺街口...嚇到我立即叫佢跑出去接返個小朋友。

wcpcelia    發表於 19-2-15 16:06

首頁
12345...10

尾頁

跳至