自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

lok1229 發表於 18-11-20 19:28
唔好再食抗生素 抗生素殺晒腸道啲好箘 濕疹同腸胃都好大關係 無晒好菌 好多方面受影響呀
...
濕疹同類固醇永遠好似一正一負, 或者一個等號.

但係類固醇反彈, 唔代表因為濕疹嚴重引致

建議睇吓以下條link

http://ktoyhk.blogspot.com/2018/06/20180624_31.html

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,我都係過來人,雖然好難捱但捱過真係會好,加油

公爵府

美味 發表於 18-11-21 09:53
樓主,我都係過來人,雖然好難捱但捱過真係會好,加油

謝謝, 我好掛住自己以前d皮膚.
最嬲係身邊有d朋友仍然覺得我係嚴重濕疹, 有d仲sell我買傳銷唔知道咩野飲品, 一係又話我紅斑狼瘡, 一係又話我白血球有事. 個個做晒專家.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

熱狗媽 發表於 18-11-21 10:32
最嬲係身邊有d朋友仍然覺得我係嚴重濕疹, 有d仲sell我買傳銷唔知道咩野飲品 ...

我自己嗰段日子嘅回憶完全係灰色,係好難捱,都係靠網上睇啲成功個案同埋意志力捱過,當時都係每日話俾自己聽又過咗一日啦,離成功又近一日啦,咁樣捱過去,最終半年左右就開始好。

別墅

樓主你好,我都經歷過類固醇反彈,
我果陣係面、頸,四條手腳
全部都流黃色水又痕到癲
成張被都係我D血跡
因為太大面積,要入急症打抗生素
果陣我為左唔好再R痕,晚晚用繃帶包住手腳
凡士林、豬油膏、金盞花膏、紫雲膏,
咩野可以搽既我都試過晒
果D膏狀質地會焗住我仲痕多兩錢重
最後我索性咩都唔搽,每日淨係用手工皂沖涼
大概過左大半年,我D症狀突然無晒,
而家係頸同手腳有黑色印,但已經好少痕
我唔係想SELL你手工皂(因為我覺得隻隻牌子差不多)
而係我覺得每個人都有啱自己既方法
千祈唔好聽三姑六婆D偏方,只會令你生不如死
加油呀樓主,只要忍得過,終點就在眼前!

別墅

全部都流黃色水又痕到癲
成張被都係我D血跡
因為太大面積,要入急症打抗生素
果陣我為左唔好再R痕,晚晚用繃帶包住手腳
凡士林、豬油膏、金盞花膏、紫雲膏,
咩野可以搽既我都試過晒
果D膏狀質地會焗住我仲痕多兩錢重
最後我索性咩都唔搽,每日淨係用手工皂沖涼
大概過左大半年,我D症狀突然無晒,
而家係頸同手腳有黑色印,但已經好少痕
我唔係想SELL你手工皂(因為我覺得隻隻牌子差不多)
而係我覺得每個人都有啱自己既方法
千祈唔好聽三姑六婆D偏方,只會令你生不如死
加油呀樓主,只要忍得過,終點就在眼前!

子爵府

熱狗媽 發表於 18-11-21 10:32
最嬲係身邊有d朋友仍然覺得我係嚴重濕疹, 有d仲sell我買傳銷唔知道咩野飲品 ...

我自己都試過皮膚嘅問題(爛肉、腐肉、血水……完全經歷過),睇完西醫,再轉睇皮膚專科,最後,係關心我嘅一位朋友,介紹我睇佢嘅中醫,攪咗好幾個月,終於好返,我好感激我呢位朋友,她幫了我
有了點經驗後,試過和「朋友」分享,其中有例子,原來介紹的中醫,又唔夾喎……!我才明白,不同病例和病患,都不能用一套方法處理。自始以後,我都唔會再多事
我都唔敢分享什麼治療心得,但一件事是絕情影響的,就是心情,很多病患都需要正面的心情面對。

子爵府

吉蒂0603 發表於 18-11-21 11:07
我自己都試過皮膚嘅問題(爛肉、腐肉、血水……完全經歷過),睇完西醫,再轉睇皮膚專科,最後,係關心我 .

嘅一位朋友,介紹我睇佢嘅中醫,攪咗好幾個月,終於好返,我好感激我呢位朋友,她幫了我
有了點經驗後,試過和「朋友」分享,其中有例子,原來介紹的中醫,又唔夾喎……!我才明白,不同病例和病患,都不能用一套方法處理。自始以後,我都唔會再多事
我都唔敢分享什麼治療心得,但一件事是絕情影響的,就是心情,很多病患都需要正面的心情面對。 ..

咁如果你朋友吾多事, 你咪無得好番囉?!

公爵府

吉蒂0603 發表於 18-11-21 11:07
我自己都試過皮膚嘅問題(爛肉、腐肉、血水……完全經歷過),睇完西醫,再轉睇皮膚專科,最後,係關心我 ...
我唔係想分享自己個療程比大家, 只係之前濕疹問題, 令我多左上網搵有關資料.

偶然睇到果位女化妝師嘅訪問, 再經過兩次入院都無好轉, 先知道自己係類固醇反彈

珍珠宮

回覆樓主:

唔係信唔信, 係發生過

子爵府

熱狗媽 發表於 18-11-21 11:27
我唔係想分享自己個療程比大家, 只係之前濕疹問題, 令我多左上網搵有關資料.

偶然睇到果位女化妝師嘅訪問, ...

樓主朋友,喺呢度回應埋妳樓上的杜會員。
我見妳話「最嬲」身邊d人,個個扮專家……原來,太熱心的建議,原來病患者情緒會敏感,唔喜歡,我才有感而發
我自己試過皮膚病患,幫過人亦幫到,亦試過,介紹人,但幫唔倒,仲嚴重咗……。見埋樓主妳咁講,我更加有點感受。原來,又會令其他人誤會,就好似妳樓上會員咁,認為我無朋友分享,就醫唔好個病
樓主和樓上會員,真係左右做人難。我一定一定不是認為妳開post分享覺有問題,但見妳又唔喜歡妳朋友扮專家,所以,我才附和妳。原諒我厚多士了,今次做了兩面不是人 。

子爵府

回覆樓主:

總之,我多事咗,大家都敏感症發作了 ,笑一笑,世界更美妙,又係嗰恰句,言者無心,聽者有意。祝身體早日康復。

子爵府

杜小田 發表於 18-11-21 11:20
咁如果你朋友吾多事, 你咪無得好番囉?!

見#51,誤會了

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我10多年前都受到濕疹困擾.....雖然範圍好細(一隻手指公甘大), 但都令我很痛苦.....試過睇醫生, 自己買藥, 坊間配方都唔得......出水出血....晚上訓覺自己R醒左, 係公司痕到發狂要係洗手間R痕, 仲要比同事問點解要R到損晒, 真的好無奈及痛苦~~

個時仲唸過去做手術,,,,將個忽肉割左去, 唸住一勞永勉, 不過後來睇番個案, 割左都唔一定斷尾~~

公爵府

吉蒂0603 發表於 18-11-21 14:05

樓主朋友,喺呢度回應埋妳樓上的杜會員。
重申, 呢個post唔係要人支持/反對用類固醇. 我亦見唔到有JM留言係表示支持/反對.

我唔需要人地認同我, 出post係希望大家留意:

1. 皮膚有事唔一家因為濕疹/牛皮癬, etc, 有可能係類固醇影響
2. 好多時有濕疹或皮膚炎症, 醫生都開類固醇比病人, 但類回醇只係抑壓住皮炎, 並無真正醫好. 而醫生每次都話薄搽, 我今次都係薄搽, 每日一次, 結果下半身同手臂都爛晒. 醫生係唔會講類固醇對皮膚有幾大傷害

至於我嘅朋友, 係, 我用嬲去形容. 當我自己suffer緊嘅時候, 而我亦知道唔係濕疹搞到咁, 但佢地繼續sell我一d康X來/ LY 油....我寧願佢地叫我睇醫生好過!

杜小田    發表於 18-11-21 15:14

公爵府

lunacosmea 發表於 18-11-21 10:46
全部都流黃色水又痕到癲
謝謝. 我都發覺搽左lotion仲衰. 唔搽仲好
謝謝鼓勵

公爵府

hiragana 發表於 18-11-21 13:42
唔係信唔信, 係發生過
針唔吉到肉唔知痛

公爵府

美味 發表於 18-11-21 10:41

我自己嗰段日子嘅回憶完全係灰色,係好難捱,都係靠網上睇啲 ...
係呀, 當我自己中招之後, 睇多左案例. 原來香港都有好多人戒緊類, 亦有人頂唔順個過程, 用番類固醇.

子爵府

熱狗媽 發表於 18-11-21 14:28
重申, 呢個post唔係要人支持/反對用類固醇. 我亦見唔到有JM留言係表示支持/反對.

我唔需要人地認同我, 出p ...

熱狗媽,唔好咁敏感啦,我已經解釋又解釋,妳仲係咁緊張,誤會就係咁嚟。真係接受唔倒,就當我咩都無講過

子爵府

吉蒂0603 發表於 18-11-21 14:07
見#51,誤會了

只係想你不要輕易氣餒, 要繼續幫助別人!

首頁

尾頁

跳至