時政擂台

跳至

首頁
12345...15

尾頁

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

黃人屍想,大家明的

珍珠宮

19841984 發表於 18-3-7 17:03
其實九巴四位人士是否太抬舉自己?

竟然要求特首和勞工署署長要親自處理?

九巴係專利公司,點解咁多人唔知道?

以前小學冇常識科,社會課有敎呀!!

九巴網頁:—
(九)是載通國際控股有限公司的全資附屬公司,經營的公共巴士服務覆蓋九龍、新界及港島區。九巴是全球最佳的公共運輸營運商之一,在香港專營公共巴士服務累積超過80年的經驗。一直以來,九巴不斷提升公司各方面的運作表現,同時重視團隊合作精神、力求創新和提升營運效率。

九巴制訂《董事及僱員紀律守則》(「紀律守則」),就董事和員工的個人操守、與供應商及承建商的關係、與乘客的聯繫、對股東及社會的責任、以及僱用員工的守則提供指引。並詳釋執行和監察的程序。集團亦因應相關法例及營商環境的變化,不時修訂紀律守則。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vencyk 發表於 18-3-7 17:46
我明白部分人意見,但今次無話所謂工運的人全對,問題係點解九巴可以咁大聲炒e班所謂工運的人而又咁大聲話 ...
蘋果琴晚新聞係咁寫,有講因為工運咩?

九巴發言人表示,就近日個別員工於當值期間的嚴重違規行為,有關員工於執行駕駛職務時,擅自離開工作崗位或停駛,對乘客安全構成威脅,亦對其他道路使用者產生危險。九巴採取紀律處分,並決定終止僱傭關係

水晶宮

回覆樓主

罷一罷工,要公司妥協,被炒是應該的!
莊閒都未識分學人玩嘢?
嘢要玩但唔係咁玩!
除左無腦我都唔知講咩好

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

我覺得葉女士自打咀巴。
有記者問當初點解會加入九巴揸巴士,佢話收入穩定,福利好。
今日又話人工唔好又盛,根本借車禍之後,社會鬧爆九巴就搞事要脅加人工,仲擺乘客上枱做人質。

本身覺得九巴底薪低,應該要加。但咁搞一搞,市民反而覺得車長搞事有問題,成功轉移焦點,反而無人再為司機加薪出聲。

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vencyk 發表於 18-3-7 17:46
我明白部分人意見,但今次無話所謂工運的人全對,問題係點解九巴可以咁大聲炒e班所謂工運的人而又咁大聲話因為佢攪工運?明顯佢睇唔起巴士司機,炒你又點大把人做,係咁ga la, 咁無可能請到負責的人揸車,咁我地咪得唔到有水準服務,所以我睇e間公司都幾pk. 所以香港咪大財團話事 ...
九巴唔係話佢哋搞工運而炒佢哋喎!

https://www.hk01.com/港聞/165724/-九巴炒葉蔚琳-秋後算帳解僱4車長-九巴-停駛威脅乘客安全-

九巴昨晚解釋,解僱行動是基於有關車長擅自離開工作崗位或停駛,因此要紀律處分。九巴發言人回應今次事件時又表示,就近日個別員工於當值期間的嚴重違規行為,有關員工於執行駕駛職務時,擅自離開工作崗位或停駛,對乘客安全構成威脅,亦對其他道路使用者產生危險。九巴採取紀律處分,並決定終止僱傭關係。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 18-3-7 17:46
未註冊都算嗎

其實,我覺得九巴,就係睇準呢一點,先下手為強~咁你就可以知呢間係一間點樣既公司~其實呢班人,根本可能不成氣候,九巴真是輸晒,我真係唸唔明點解今時今日,九巴可以咁處理~佢應該可以處理得更好,九巴一向做得好好,我真係唸唔明點解要咁做~有點失望~

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Teresa 發表於 18-3-7 04:16
只因勞工法例有條條文, 如果一個人係工會, 用工會名義行動, 公司就不能因為佢攪工會而炒左佢. (不過, 如 ...
但係...工會要係勞工署註冊成立
佢哋只是用群組名義發動工業行動, 行動中佢哋駕駛態度嚴重影響乘客安全

公司炒佢哋已經依足勞工賠償, 但不接受

依家上訴, 如果斷定佢哋違反交通安全條例, 有可能賠條毛喎

今日要求特首介入, 似乎劍指政府; 碼頭工運一役, 連資方都要摺埋

要求加人工啫, 駛唔駛玩到咁大? 九巴六月都會調整薪酬, 為何唔睇埋先決定行動?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

回覆樓主

不知所謂

大宅

Danny3101 發表於 18-3-7 17:11
因為大部分嘅中國人
都有一種思想就係
各家自掃門前雪

因為影嚮唔到自己或屋企人就關人鬼事。大家覺得巴士司機比自己低微所以唔低幫狂出 pos插,飛機司罷工因為職業高尚就冇人理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-3-7 17:07
因為佢哋以工運之名,就可以騎刧乘客作為佢哋籌碼棋子,一切突然變得理所當然 ...

同意!仲因為此事染黃

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 18-3-7 17:54
其實,我覺得九巴,就係睇準呢一點,先下手為強~咁你就可以知呢間係一間點樣既公司~其實呢班人,根 ...

我純粹諗緊 未註冊係味唔算數咁 因為如果唔算,公司又補足錢既話,就真係冇野可做了
總有離別的時候

大宅

tester5 發表於 18-3-7 17:24
如果佢為個人發聲可能得不到保障,如果佢係代表同工發聲,佢就應該受到不被秋後算帳的保障。雖然呢位女士可 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

牛子 發表於 18-3-7 17:49
Exactly
根據某D會員的邏輯, 醫生成日OT, 精神唔好, 對病人都唔好, 按道理佢地要求加薪, 為同工發聲, 都可 ...
今日有人認同佢哋用哩種手法去爭取,他日,受害嘅就係我哋小巿民,唔好俾人利用咗仲以為自己行公義!

大宅

cool2000hk 發表於 18-3-7 17:55
因為影嚮唔到自己或屋企人就關人鬼事。大家覺得巴士司機比自己低微所以唔低幫狂出 pos插,飛機司罷工因為 ...

正如政府工程超支
好多港豬覺得冇問題 快撥款

如果家中工人姐姐照樣超支
會吾畲冇問題
自己住嘅大廈維修超支
又唔會唔會咁願意俾錢

大宅

19841984 發表於 18-3-7 17:03
其實九巴四位人士是否太抬舉自己?

竟然要求特首和勞工署署長要親自處理?

非常同意

首頁
12345...15

尾頁

跳至