自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我都好想快d有晚瞓著時猝死,離開這打不開的困局。

我盡力照顧老公同我們的SEN兒子,希望他們開心,會学煮新菜式及找新節目俾這兩位百彈齋主。一向是我單向付出,沒有回報。C6只當家係酒店,當我同兒子不存在。SEN仔好曳,C6又打又罵,我夾在中間做和事佬(已上了很多管教SEN的課程,但C6不信專家唔肯学,和我对着幹,令兒子情绪問題惡化,C6仲鬧我慈母多敗兒,应打仔多d佢先聽話),我裹外不是人 ,雙方都說我不公正。SEN仔仲話要報仇,以後都不會对我好,要我日日都唔開心,直至佢有能力可自立,佢走左以後都唔會番來探我。

兒子真係言出必行,我家永無寧日,同枱食飯多數吵架收場。

今年我仔要呈分,佢IQ正常,某方面好机灵可玩死專家,但好憎讀書。我不是要佢入band 1,我已同佢講我只想佢入間校風好的band 2,讀到中三佢可以選擇唔再讀或又IVE或做工.呈分前溫書,佢发几大脾氣,整爛幾多野,点辱罵,我都忍。但已呈完分兩周有多,佢仍然係咁,又掟野又辱罵我……我快支持唔住了。

最近我病左,卧床兩天,家中根本冇人理我死活。老公一如概往,只顧看電視及打机,當我透明。我想同佢訴下苦佢都嫌我煩,繼續睇電視。

個仔又拆又掟,我冇出房兩天,全屋已变成淪陷區咁乱。佢老豆都好冇手尾。佢兩个只當我係工人及出氣袋,我只是一廂情願地单向付出咁多年……换來甚麼?失去了健康,失去了事業……如可回到從前,我不會嫁佢(佢曾經对我好关心,但已係陳年往事),亦不會生孩子。我不知我前世做錯咩會有咁既命運。但我肯定今世我冇害過人……

如果可猝死,是我最好的解脱。对這两個又自私又凉薄的人,我对將來已冇咩希望,况且自己已五勞七傷病痛多,留在世上多病痛,又冇人照顧,冇人鼓勵,不如快d死左仲好,我忍受唔倒每日的拆磨(包括身体的病痛及心靈的創傷)。

象牙宮

回覆樓主:

都係架,唯有搵多D興趣囉! 儲下錢去下旅行,食下好野咁會好過D

公爵府

2024年龍年勳章

樓主, 我覺得你生活太忙碌了. 有D事, 可以唔做就唔做算了.

好似家庭大旅行, 你又要返工, 又要照顧女兒, 點解要由你去做 research / 統籌呢?

係我, 我會在 whatsapp group 講我好忙, 唔得閒做攪手. 同埋, 同屋企人講自己身體有點事, 要做少一D野.

留返D時間俾自己, 做自己想做既野.

侯爵府

無話可說 發表於 17-12-28 13:31
都係架,唯有搵多D興趣囉! 儲下錢去下旅行,食下好野咁會好過D

sorry,引用錯,連回個po都搞錯,個po唔係回比你,只想回樓上jm

:好明白你,世上大部分嘅人,不斷安慰我地,佢地跟本唔明白,我們每日生活在心靈上的痛苦,付出唔會有回報,付出什至令結果更差,即唔做好過做。嗰種沮喪,嗰種心情,覺得自己係多餘,我有幾渴望自然嘅死。

大宅

fionakong2008 發表於 17-12-28 13:52

身同感受,因我大女有自閉傾向和情緒問題,所以有時要係佢身上用多d時間。我細女近來亦都好情緒化。叫細女溫書做功課練琴,就當你死既。罵佢,佢又投訴我唔錫佢,唔關心佢,只關心大女。好啦,我話同佢一齊練琴,佢就掛住睇電視唔理我,總之咩都同你唱反調,我做咩都係錯。叫c6處理佢地,唔洗幾分鐘c6就同佢地吵大鑊。吵完大鑊,個女又投訴我把佢推比c6。兩個女日日係咁爭我,我咪話咩都唔做,盡量唔係屋企,咁佢地咪無得爭囉。跟住,c6罵我只會講埋d無用既說話,叫我收聲。c6自己同兩個女吵大鑊,結果都係我錯。平日又唔見佢理下兩個女,所有野指意我做,我唔係3頭6臂,我話唔做野全職留係屋企,咁咪多d時間理兩個女囉,佢又唔制。咁想我點呀,我都唔想生活咁dry,我都想有自己空間,咁邊個比返d空間我?
我可以唔理,但兩個女會要求我。當我把兩個女推比c6,佢咪又話我好推比佢,兩個女唔聽佢講囉。總之,我做咩都錯,唔做都錯。
若果知道頭家係咁,我一早唔會同呢個人結婚生下一代。

大宅

無話可說 發表於 17-12-28 13:31

我都想自己去下旅行。但我擔心去完旅行回來,兩個女唔知會變成怎樣。c6無耐性對住佢地,當佢地唔聽話,佢只會同佢地吵大鑊。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

為了自己和家人

象牙宮

fionakong2008 發表於 17-12-28 13:52

而家先上黎,我都唔知你覆邊個
悶,係無人會明白架,生活唔開心亦唔係個個了解,唯有靠自己啦! 盡量令自己開心野去做囉

象牙宮

kathylo 發表於 17-12-28 14:29
我都想自己去下旅行。但我擔心去完旅行回來,兩個女唔知會變成怎樣。c6無耐性對住佢地,當佢地唔聽話,佢 ...

自己去旅行我又唔會喎,要去緊係同屋企人去啦! 我都無耐性湊仔架,但係馬死落地下,見步行步囉

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢個問題我都有問過自己……
答案係…… 我諗我父母想我健健康康開開心心咁樣生活
幸福可以好簡單

男爵府

畀面勳章

kathylo 發表於 17-12-28 08:32
有無人好似我咁,每日好似機械人?

Me too

大宅

回覆樓主

搞到自己咁忙為乜?學野、教會、老爺食飯咪隔個星期去囉,有時全家一齊hea下,一齊瞓晏教都好重要,我係你個女,咁鬼忙,我都發脾氣啦

大宅

為咗屋企人自生存,我成日同自己講,我唔死得, 因為有好多人需要我。父母同小朋友都需要我去照顧。

伯爵府

回覆樓主

為了fun and eat

公爵府

大力大力 發表於 17-12-28 09:27
病向淺中醫~

唔覺意中左 5,000萬六合彩,到時得返一個月命真係唔知點算~

嘩~簡直人間慘劇

珍珠宮

kathylo 發表於 17-12-28 09:19
早排心跳有時亂,去做檢查好想自己有心藏病,流了小小鼻血和突然天旋地轉,去睇醫生,醫生話要檢查鼻腔, ...

吾好甘消極啦,個天都幫你,你無理由自己想放棄

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

小朋友上補習班你可以自己去食個tea、蒸下腳,輕鬆一下,星期日佢地做功課你自己出街逛下,抖下氣,佢地對一切太理所當然,你走開一下佢地先會珍惜。

我個schedule同你差唔多,我發覺趕行程趕得好辛苦,於是我調整左一下,至少星期日下午可以一家人自由活動。

人生匆匆,好快就過,不經不覺已經大半世,我好努力學習緊開開心心過埋餘生,你都一齊努力啦!

男爵府

回覆樓主

未生小朋友時為開心,生咗之後為仔女

珍珠宮

回覆樓主:

人生在世,只係一個角色,各人演繹唔同角色,同自己講唔需要羨慕人,盡量把握機會去做自己想做嘅野,食想食嘅野,就不往此生了。想想人生到盡頭,人人一样, 最緊要得好死,走時唔好甘辛苦。
甘样諗會唔會覺得舒服啲。

首頁
12345...7

尾頁

跳至