婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

你老爺好過份,你都算好忍得。

我都有類似情況,我仔講:「點解無red嘅?」99話:「咩野媽媽鬧。」我即時更正:「係點解無red嘅。」咩事呢?除左大家都係五個音,我搵唔到有咩相似嘅地方。好好地行緊街,咩事我無啦啦要鬧仔?

跟住隔一陣,佢又問我仔:「媽媽有無打你呀?」我仔答:「無。」點呀?老實講鬧同打我都有做,但係真係好少打鬧,唔通個仔玩緊爬欄杆都唔鬧咩?我返屋企問我c6,佢阿媽有無打佢鬧佢,佢話梗係有啦,仲係甘個隻。我仲以為奶奶唔打唔鬧成就好孩子,仲想去請教佢,咁唔洗啦。

別墅

Yolander.k 發表於 17-12-25 23:51
你62咁講緊係火滾

唉..我坐月果一個月,我媽每次抱起我個囡,第一句就話"媽咪唔理你呀,媽咪唔俾奶你食呀" ...

太過份喇!難為你了,仲要坐緊月,開呢啲玩笑卻傷了大家感情。

別墅

hhz 發表於 17-12-26 21:30
你老爺好過份,你都算好忍得。

我都有類似情況,我仔講:「點解無red嘅?」99話:「咩野媽媽鬧。」我即時 ...

咁你6299有無同你講,啲細路做錯事/做危險事係唔應該打同鬧,咁會嚇親啲細路,應該要慢慢氹,氹佢做返正確嘅事/唔做危險嘅事?我6299就有,喂!搞電掣喎,衝出馬路邊喎,我真係無咁嘅自信慢慢氹。

複式洋房

HeidiMa 發表於 17-12-27 02:28
太過份喇!難為你了,仲要坐緊月,開呢啲玩笑卻傷了大家感情。

係架,結果忍唔住米爆左阿媽兩句,跟住自己尼埋系房喊囉。做左人媽咪之後先知做媽咪既辛苦,將心比己,點解要同個孫咁講我呢

男爵府

我的育兒心得勳章

HeidiMa 發表於 17-12-27 02:44
咁你6299有無同你講,啲細路做錯事/做危險事係唔應該打同鬧,咁會嚇親啲細路,應該要慢慢氹,氹佢做返正確 ...

梗係無啦,我老爺奶奶係移動龍門來嘅,如果有咩事發生,一定係我做得唔好,一定係我唔識教。

首頁

尾頁

跳至