自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三隻惡魔 發表於 17-8-29 21:00
我仔剛8歲,上個月牙保時同你小朋友情況一樣,當時係照左X光,聽完醫生解釋都即場脫左隻門牙,博幾個月後生返出 ...

我女隻上門牙甩左就嚟半年都未出
係咪應該都去牙科保健睇下好d

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

ydoris 發表於 17-8-30 14:01
阿囡都係咁呀.6年班牙保都係咁講.一路都係度等.等左年.咁自己去睇牙醫先得啦.膚問是睇普通既定專科呀?一早 ...
我係帶阿女睇普通牙醫, 先聽牙醫嘅意見, 因為我咩都唔識又無經驗, 今次係因為阿仔比阿女嚴重, 所以我先諗起喺呢樹開post 問吓

大宅

回覆樓主:

如果你本身有牙保應該會同你女兒跟進,我有朋友成年先出隻門牙
我的寶貝

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

cky2009 發表於 17-8-30 14:03
如果有牙保, 先同佢哋講呢個情況, 佢哋會幫小朋友照X光....我上網睇過話如果一隻門牙甩咗, 而另一隻超過半年都唔甩就要留意同跟進, 我仔係一隻甩咗兩年幾而另一隻都仲未甩

btw....如果真係要箍牙, 牙科保健係唔包嘅, 佢話要出去揾箍牙醫生攪

珍珠宮

三隻惡魔 發表於 17-8-30 14:09
如果你本身有牙保應該會同你女兒跟進,我有朋友成年先出隻門牙
佢女同我個女一樣, 6年級先發現, 牙保已經唔會跟進了, 因為牙保只係至到6年級

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 garfield_pooh 的帖子

阿囡升中三啦...本身有醫療保既.拿拿聲開左學去睇啦..吾該晒..6年級時姑娘話D牙排晒隊等出.而家2年啦.

珍珠宮

ydoris 發表於 17-8-30 14:43

阿囡升中三啦...本身有醫療保既.拿拿聲開左學去睇啦..吾該晒..6年級時姑娘話D ...
我女都係升中三, 由發覺到依家都過咗兩年喇, 上年睇過普通科牙醫話可以觀察吓先, 嗰隻未換嘅犬齒還未有動靜, 我打算下個月帶佢睇另一個牙醫, 聽吓有無咩其他建議

侯爵府

我阿囡係成排牙排緊係牙肉入面..所以我先驚...佢以前係細粒同瘦.而家已長高左.姑娘話佢多做運動有機會高過我.所以發育時期想快D同佢跟下LOR..

複式洋房

garfield_pooh 發表於 17-8-30 13:53
好複雜,完全想像唔倒點箍番出嚟,咁過程痛嗎?我好担心阿仔阿女如果要箍牙會痛
...

痛就梗有既
不過都忍受到既
我算好彩呀
因為再大d想整都整唔到架

我個時在菲臘牙科遇到個好教授
手術做得好好

珍珠宮

ydoris 發表於 17-8-30 15:53

我阿囡係成排牙排緊係牙肉入面..所以我先驚...佢以前係細粒同瘦.而家已長高左. ...
咁你個女嚴重好多, 我女只係其中一隻犬齒係乳齒唔甩, 你快D揾牙醫幫佢睇睇

侯爵府

打左去牙醫診所,最快都要10月.香港睇牙醫好慘架,有錢都要排.我係醫療卡仲耐.牙科醫院好難會收架.睇左先啦...吾該晒各位...

珍珠宮

cky2009 發表於 17-8-30 14:03

食蘋果,牛肉,芝士,多煲蘋果水,好快出牙。.

我仔女都好快出牙

男爵府

garfield_pooh 發表於 17-8-29 19:45
其實上年都睇過私家牙醫, 佢都有講過隔咗咁耐唔甩都要正視, 你明天帶阿仔睇完, 上嚟報吓料, 分享吓醫生點講 ...

剛剛睇完,呢個醫生問好多佢生長旣野,例如高度,體重,再睇埋佢d牙仔話佢發育比較慢,牙齒有輕微鬆脫,係換牙過程中,所以唔洗擔心,出年再睇過

珍珠宮

BBG520 發表於 17-8-30 17:00
剛剛睇完,呢個醫生問好多佢生長旣野,例如高度,體重,再睇埋佢d牙仔話佢發育比較慢,牙齒有輕微鬆脫,係 ...
咁聽完醫生嘅專業意見, 都安樂D, 出得慢都好過唔出

珍珠宮

ydoris 發表於 17-8-30 16:37

打左去牙醫診所,最快都要10月.香港睇牙醫好慘架,有錢都要排.我係醫療卡仲耐.牙 ...
你講得啱, 好嘅牙醫真係有排等, 唔駛等嗰D又唔敢睇

侯爵府

回覆 BBG520 的帖子

真係公起晒..阿囡都係慢個隻.希望今次睇係好醫生啦...開左學就可以約啦..

男爵府

garfield_pooh 發表於 17-8-30 17:08
咁聽完醫生嘅專業意見, 都安樂D, 出得慢都好過唔出

係呀,因爲我亞仔身高同體重都比正常年齡細,所以醫生話牙齒出得慢都係正常

男爵府

ydoris 發表於 17-8-30 17:15
回覆 BBG520 的帖子

真係公起晒..阿囡都係慢個隻.希望今次睇係好醫生啦...開左學就可以約啦.. ...

多謝宜家真係唔係上網有咁多資訊,都唔知道原來小朋友啲牙咁緊要,我哋以前未上中學就已經換齊曬邊洗去睇醫生架,只係記得阿媽用條線幫我扯隻牙出黎咋

fwp    發表於 17-8-30 20:20

珍珠宮

2024年龍年勳章

BBG520 發表於 17-8-30 17:47
多謝宜家真係唔係上網有咁多資訊,都唔知道原來小朋友啲牙咁緊要,我哋以前未上中學就已經換齊曬 ...
請問你睇邊位醫生?

男爵府

小ice 發表於 17-8-30 18:01
請問你睇邊位醫生?

我都想知,可否告知邊個醫生?我女11歲只換了8隻牙,其他同學都差不多換晒

首頁

尾頁

跳至