烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 通常煲咩湯

hi Honney

話你好勁呀..

另我想問下土茯苓牛大力係唔係一齊煲先得.
thanks

男爵府

hkjp
牛大力=牛蒡

子爵府

summer_66

牛大力同土茯苓,赤小豆,扁豆一齊煲有去濕去濕毒,改善水腫情況功用架∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

大宅

大家有冇試過煲哈蜜瓜?清清甜甜又無木瓜咁漏....幾好飲ga

大宅

文妮,
哈蜜瓜煲什麼?

文妮 寫道:
大家有冇試過煲哈蜜瓜?清清甜甜又無木瓜咁漏....幾好飲ga

別墅

Honney,

請問“川貝蘋果龍利葉瘦肉湯”同“川貝雪梨無花果豬展湯”點煲呢?

Sorry仲有一些白痴問題想問下:
川貝應該點買呢?係未叫中藥舖“中”碎埋先煲?買幾多先啱呢?
“龍利葉”同“無花果”係邊度買?係點買架?

唔該哂。

大宅

上次都係煲豬骨加左dd瑤柱...其實呢d咁清ge料可以好多配答ga~~~隨個人喜好lor
LaLa 寫道:
文妮,
哈蜜瓜煲什麼?

[quote]
文妮 寫道:
[/quote]

子爵府

Arise,

川貝蘋果龍利葉瘦肉湯

川貝雪梨無花果豬展湯

川貝可以一兩兩買,唔駛中碎可以直接放入煲∼
龍利葉有分乾定新鮮,新鮮係花店有得賣,買唔到新鮮可以係藥房買乾既∼,無花果都係係藥房或雜貨店有售,視乎大小品質,靚貨約4.5一兩,十蚊都五蚊左右∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

別墅

Honney,
Thank you very much!!!

伯爵府

to hkjp,

由於我部電腦有少許問題,所以不能用pm回覆你。

我會滾水落料。若你想用真空煲煲湯,步驟是先煲熱滾水,再放所有材入煲內,先用大火煲滾,滾後再轉小火煲30分鐘,熄火,將內煲放入真空煲外煲,外煲關好後,到你差不多開飯前半小時,再將內煲煲多30分鐘,熄火,下鹽,就可以飲啦。

引文:

你係滾水落料? 好多人都凍水落, 但我媽話唔好凍水
另外, 我想用真空煲煲湯呀! 第一次用...點樣架?
係唔係一定要凍水落架?
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

tsuitung 寫道:
to hkjp,

我會滾水落料。若你想用真空煲煲湯,步驟是先煲熱滾水,再放所有材入煲內,先用大火煲滾,滾後再轉小火煲30分鐘,熄火,將內煲放入真空煲外煲,外煲關好後,到你差不多開飯前半小時,再將內煲煲多30分鐘,熄火,下鹽,就可以飲啦。

引文:

係唔係一定要凍水落架?

但thermos話一定要凍水落...同埋千萬唔好大火煲個內煲...我睇instruction都係咁講..所以唔知點樣呀!
同埋第一次用, 要點樣洗下先呀? 用醋怕太酸呀! 好似用米水, right?

伯爵府

to hkjp,

咁theroms說明書有無話點解?

我本身煲湯都係用滾水落,另外千萬唔好用大火煲個內煲,可能怕太大火會另到個內煲底會黑,難清洗,因為我個煲都係咁,所以間唔中要用其他清潔用品清潔。

第一次我沒有特別去清洗,只是裝一窩清水煲滾便算了

hkjp 寫道:
[quote]
tsuitung 寫道:
to hkjp,

引文:

係唔係一定要凍水落架?

但thermos話一定要凍水落...同埋千萬唔好大火煲個內煲...我睇instruction都係咁講..所以唔知點樣呀!
同埋第一次用, 要點樣洗下先呀? 用醋怕太酸呀! 好似用米水, right? [/quote]
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我而家先至煲湯呀!
好怕用呀!

thermos話無人用滾水落料喎.,..但我媽咪話一定係滾水落
我去買左豬骨, 超市話凍水過水, 再用凍水落豬骨去煲湯, d湯唔會咁油喎, 咁我應該點呀?

我而家用米水煲一次!

伯爵府

to hkjp,

你應該係好少煮飯架嘞,是嗎
其實豬骨洗乾淨後出水(意思係將豬骨放落凍水後煲滾後熄火,那些水倒左佢)

一般都係滾水落料,咁thermos話點解要凍水落料呀,我都好想知道

大宅

佢只係話無人煲湯係滾水落咋
你果個係唔係thermos呀?
我係唔識煮飯架, 咩都問媽咪, 但而家唔想問呀!想自己試下, 所以上網問人囉...
而家我煲緊米水, 之後係唔係等個煲凍左至再煲水呀?
咁我應該凍水落豬骨or滾水呀? 百佳d人叫我凍水落, 因為會咁多油架....我好多朋友都係凍水落...我只係知藥材湯就凍水落呀!

伯爵府

你可以嘗試用凍水落,無問題既。最重要係有一煲美味既湯與家人分享,right?

我個真空煲唔係thermos,係其他牌子,都買左有成6年了。

有時間可以上尼與其他媽咪切磋一下烹飪或買些烹飪書睇,我以前都係咁,煮得多就熟能生巧。

hkjp 寫道:
佢只係話無人煲湯係滾水落咋
你果個係唔係thermos呀?
我係唔識煮飯架, 咩都問媽咪, 但而家唔想問呀!想自己試下, 所以上網問人囉...
而家我煲緊米水, 之後係唔係等個煲凍左至再煲水呀?
咁我應該凍水落豬骨or滾水呀? 百佳d人叫我凍水落, 因為會咁多油架....我好多朋友都係凍水落...我只係知藥材湯就凍水落呀!

大宅

咁個煲底已經有少少brown colour, 點算呀?
可能我太緊張啦....
而家至煲緊....好夜至有得飲呀!
1.5hr ok?

大宅

其實個人意見認為用thermos煲湯係適合一早煲落,準備出街或返工,放工後回來再大火reheat就very nice。但如果煲湯屋企有人睇火就由得係爐上煲效果重好。

伯爵府

to hkjp,

你昨晚煲甚麼湯飲呀?好唔好飲呢?其實唔駛咁緊張,越緊張越容易......

引文:
死啦, 個煲煲完米水, 有少少brown, why?
個煲底, 係正常?我已經用中小火煲架啦...
唔會花左呀?

大宅

唉....唔好提啦...
我成煲湯倒左啦, 因為一拎出來再煲, 好多灰色野浮面, 好似油咁, 可能d豬骨, 因為出水果時都係咁樣...湯d味好似好豬肉味..唔敢飲呀!我地尋晚11pm至拎出來再煲下, 有少少黏底, 所以用湯匙搞下, 再放在真空煲等到今朝拎出來, 係唔係唔得架? 頭先洗完個煲至發覺個內底花左(用中性洗潔精同埋海棉, 係一條條花同埋有d 色變左少少呀!)....好心痛呀! d 漬又難洗..點好呀? 又唔敢用百潔布....

首頁

尾頁

跳至