在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

ellafriends213 發表於 17-8-29 16:53
無錯呀! 屋企O既野, 唔會有做得完O既一日大家角色唔同, 互相補位, 互相體諒好重要
...

我pm 你

大宅

ellafriends213 發表於 17-8-29 09:53
"用一蚊都係老公錢"呢樣野, 都係令好多媽媽(包括自己)都對ftm好卻步的原因, 只係暫時無其他辦法, 要自己湊. ...

最慘係我鍾意帶小朋友去旅行玩,但我老公又唔鐘意旅行,我唔駛佢陪我去,佢知我去旅行已唔鍾意

有機會就話我浪費錢

做ftm 仲可以點去旅行,我同老公講過,我唔做野,乜都駛你錢,去旅行你實更加鬧爆,我唔想睇你面色做人,我接受唔到

複式洋房

我9月都做ftm 喇 因為公司遣散員工 我又未搵到工 仔仔宜家就8個月 愈黎愈好玩 宜家好好享受下同仔仔相處既時間先 慢慢再搵工 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

haileypinki 發表於 17-8-30 00:48
最慘係我鍾意帶小朋友去旅行玩,但我老公又唔鐘意旅行,我唔駛佢陪我去,佢知我去旅行已唔鍾意

有機會就 ...
係呀! 所以人地成日話, 女人點都要有個錢傍身好D, 日日睇c6面色都好難受不過有時現實環境無辦法, 所以而家諗住搵個中庸D的方法, 搵下part time, 幫補一下都好呀!

大宅

MISSJM 發表於 17-8-30 07:21
我9月都做ftm 喇 因為公司遣散員工 我又未搵到工 仔仔宜家就8個月 愈黎愈好玩 宜家好好享受下同仔仔相處既 ...
明白明白, 原來係咁, 我仔同你仔差唔多大呢, 我仔就9個月大啦, 真係好好享受同佢玩, 而家仲多左互動, 成日要同佢放電添咁都好呀, 我都搵緊兼職, 大家都邊搵邊湊仔啦! 加油

大宅

ellafriends213 發表於 17-8-30 09:21
係呀! 所以人地成日話, 女人點都要有個錢傍身好D, 日日睇c6面色都好難受不過有時現實環境無辦法, ...

part time 除左做餐廳,我諗唔到可以做咩,做左幾年文員,有d 唔慣

大宅

ellafriends213 發表於 17-8-15 09:32
我黎緊9月, 會全職湊BB, BB八個月大, 其實心情好矛盾, 的確會擔心經濟問題, 但能夠每天陪住BB成長, 亦是好 ...

囡囡9M 全職自己湊
上年7月陀到24W個陣辭左工做FTM,經濟壓力都大,當初生活同湊囡好難取捨,最後都揀左湊囡,完全唔後悔,每天都醉心於教囡同睇佢成長,日日唔同樣。
不過你要有心理準備,無工人無四大長老既話,都唔係輕易既全職媽媽工作,哈哈哈。

大宅

haileypinki 發表於 17-8-31 01:42
part time 除左做餐廳,我諗唔到可以做咩,做左幾年文員,有d 唔慣
我都係做文員架, 不過係學校做, 都有幫學生溫習, 所以諗住試下搵下兼職導師, 幫補下呢

大宅

fantasytong 發表於 17-8-31 02:34
囡囡9M 全職自己湊
上年7月陀到24W個陣辭左工做FTM,經濟壓力都大,當初生活同湊囡好難取捨,最後都揀左湊 ...
哈哈, 我當然都係好擔心, 自己湊唔湊得掂, 不過既然已成事實, 就勇往直前啦! 見到小B健康開心地成長, 相信一切都係值得的
我BB就快9個月, 有機會可以約出黎一齊玩呀

別墅

ellafriends213 發表於 17-8-31 10:52
哈哈, 我當然都係好擔心, 自己湊唔湊得掂, 不過既然已成事實, 就勇往直前啦! 見到小B健康開心地成長, 相信 ...

既然決定左就唔好後悔
大家一齊努力

大宅

shan_524 發表於 17-8-31 11:58
既然決定左就唔好後悔
大家一齊努力
對呀! 既然決定了, 就好好享受湊BB, 大家一齊努力, 可以同大家傾下, 真好!

大宅

ellafriends213 發表於 17-8-15 09:32
我黎緊9月, 會全職湊BB, BB八個月大, 其實心情好矛盾, 的確會擔心經濟問題, 但能夠每天陪住BB成長, 亦是好 ...
我B都係8個月,當初選擇做 ftm都猶意左好耐,最吾捨得份人工,都有搵朋友傾過好多次,當然有贊成也有反對。結論係錢永遠搵吾曬,有錢都取代吾到既幸福快樂片段。成為 ftm就吾好諗份工啦,珍惜同 bb 一起成長,真係好得意好開心,bb成長過左去就追吾番,回想係E院出世頭兩日片段都 sweet 爆。錢,日后有機會再搵。

別墅

Dailocat 發表於 17-9-2 04:20
我B都係8個月,當初選擇做 ftm都猶意左好耐,最吾捨得份人工,都有搵朋友傾過好多次,當然有贊成也有反對。 ...

係 我身邊朋友都係反對多過贊成 認為唔做野冇錢點得呀? 萬一有咩事點算 最後我都係辭職做ftm
因為個女冇野可以取代 辛苦少少又有咩所謂 最緊要係個老公肯體諒

大宅

Dailocat 發表於 17-9-2 04:20
我B都係8個月,當初選擇做 ftm都猶意左好耐,最吾捨得份人工,都有搵朋友傾過好多次,當然有贊成也有反對。 ...

我同你情況都差不多,問同事朋友,反對多過贊成,甚至覺得我咁決定,無諗過小朋友將來讀書,睇醫生要好多錢,又話我同老公太魯莽。。。果刻我真係好想爆佢,正正我想為小朋友好,先咁樣決定,我又無諗住俾阿仔讀n班,睇醫生睇政府醫院或較平的兒科(感恩都搵到). 最重要老公都話唔怕辛苦,擔起頭家,所以最後都決定quit左份工!
係架,有時我都會睇返阿仔啲初生相,覺得時間真係好快,能夠見證佢健康開心地長大,係咩錢都代替唔到
大家一齊加油

大宅

shan_524 發表於 17-9-2 10:02
係 我身邊朋友都係反對多過贊成 認為唔做野冇錢點得呀? 萬一有咩事點算 最後我都係辭職做ftm
因為個女冇野 ...
認同!其實諗番轉頭,之前既顧慮太無謂了。 對左阿B八個月,而家勁痴身,真係好冧,未親身經歴過,朋友們係吾會明

大宅

ellafriends213 發表於 17-9-2 10:46
我同你情況都差不多,問同事朋友,反對多過贊成,甚至覺得我咁決定,無諗過小朋友將來讀書,睇醫生要好多 ...
歡迎加入ftm,一齊湊b,而家阿b 加固,我地都會好忙,不過忙得好開心

大宅

Dailocat 發表於 17-9-3 05:16
認同!其實諗番轉頭,之前既顧慮太無謂了。 對左阿B八個月,而家勁痴身,真係好冧,未親身經歴過,朋友們係 ...

feel到你好冧呢
對呀,唔親身經歷,真係唔明呢,所以我都毅然quit左份工,加入全職湊b行列
最重要有老公支持和體諒呢!

大宅

Dailocat 發表於 17-9-3 05:22
歡迎加入ftm,一齊湊b,而家阿b 加固,我地都會好忙,不過忙得好開心

謝謝你呀!真的要向大家多多指教
對呀,加固真係多左好多工夫,但見到bb食得開心,就幾辛苦都值得

大宅

我大仔9歲,細女1歲,全職媽媽住屯門

我做咁多年ftm成日比人睇唔起,不過我都慣了。

大宅

あやや 發表於 17-9-3 22:44
我大仔9歲,細女1歲,全職媽媽住屯門

我做咁多年ftm成日比人睇唔起,不過我都慣了。

我都有咁o既心理準備
總有人支持,亦有人反對,又覺得我地好嘆,但,我地自己睇得起自己,就已經足夠,加油媽媽

首頁

尾頁

跳至