自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我諗姐姐都唔會開勁大冷氣凍死自己啦…佢訓得舒服d, 日頭先有精神照顧小朋友丫

子爵府

回覆樓主

請得姐姐,真係唔好太計較。我本身都好怕熱,將心比心。好同意有些Jm 講: 佢地係helper,唔係slave. 日常用品我會提供,唔係好多錢。當然我都有低缐,越過一定炒。例如:偷野,借錢, 要求出外過夜或者污糟。

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:50
坦白講幾多香港人俾工人姐姐自由開冷氣呀!好老實,我無

好老實 , 我都冇 !
但唔會咁stupid係網上開post講

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

要睇人,不能一概而論
我嗰個姐姐,表面上好似好慳,留番隔夜飯餸第二日食,早兩日我見佢留咗一碗白飯,半碗蒸魚,第二日,佢開火蒸番熱嚟食,飯,蒸咗10分鐘,之後蒸魚,又10分鐘,救命,d煤氣費,我話用微波爐叮,3分鐘,我日日帶飯都係咁

子爵府

回覆樓主

佢間房係無window,唔開冷氣我怕佢焗到嘔泡泡

但廳冷氣就唔可以隨便開

男爵府

我個姐姐好熱都可以唔開, 如果佢要開, 我都會俾佢開

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jkbabe 發表於 17-8-9 15:47
我諗姐姐都唔會開勁大冷氣凍死自己啦…佢訓得舒服d, 日頭先有精神照顧小朋友丫
...
邊個話唔會, 我之前個姐姐開大冷氣凍病過幾次, 真係俾佢開又唔係, 唔開又唔係

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 17-8-9 15:19
你所講嘅物品係個人用品,不嬲都係自己俾錢買。 呢個係day 1, agent 教㗎。
...
AGENT 教O者..當WELCOME GIFT都冇壞O者...

cissie    發表於 17-8-9 17:28
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

lemontea520 發表於 17-8-9 16:07
AGENT 教O者..當WELCOME GIFT都冇壞O者...

呢啲好易開壞個頭

大宅

kit2004 發表於 17-8-9 14:55
比佢開冷氣前要同佢講清楚.

之前得24,25度佢竟然開冷氣.都唔知開左幾耐.我成家都未開.佢間房向東南又有風 ...

我個姐姐5丶6月時已經自己開,果時得24丶5度,我地夜晚連風扇都唔使開。我發現左之後問佢,你是否夜晚要開冷氣,而家得24度。佢話係,我比天文台個apps佢睇,現在得24度,冷氣個遙控你set 25 度,開左等於沒開。但佢話覺得開左舒服d,所以佢要開。我話氣溫超過26度先好開。26度以下你可以開風扇。但之後冇見佢拿過風扇入房。我都費事再問佢有冇開冷氣,應該冇理我照開。唔知係咪菲傭係咁,因我之前幾個菲傭都是咁樣。不單冷氣,冬天時自己開浴室寶,講緊氣溫不太冷18丶19度時。同佢地講佢地又黑黑地面,所以算啦,唯有同自己講有限$啫。

男爵府

呢D野將心比己姐, 如果依家咁既天氣你本人都覺得OK可以唔開, 你實接受唔到工人開, 如果你自己有開, 但係唔比工人開, 咁樣係唔人道~

我工人同個女一間房, 我女怕熱工人怕凍, 有需要就開, 如果佢自己係屋企多數唔開, 但係怕熱親小朋友依家日頭如果太熱都叫佢開一陣, 唔好死頂!

男爵府

Candyland 發表於 17-8-9 16:12
我個姐姐5丶6月時已經自己開,果時得24丶5度,我地夜晚連風扇都唔使開。我發現左之後問佢,你是否夜晚要開 ...

其實冷氣機有測溫度,如果室內温度同室外接近,製冷會自動熄等同只開風扇,只要製冷唔開,就唔會耗電的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我個姐姐5丶6月時已經自己開,果時得24丶5度,我地夜晚連風扇都唔使開。我發現左之後問佢,你是否夜晚要開 ...
我好彩又未與過同佢講左都唔聽既姐姐.但如講左都係唔聽,我會好嚴肅再講一次.我唔怕佢黑面,可能我冇人罝在手.我仲黑過佢,鬥黑,叫佢做野.睇下邊個難受d.如再唔聽我可能真係抆電制.因講極都唔聽已經係另一樣野.佢玩野米同佢玩.
講就甘講,我d姐姐都算係甘.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

講漏左.正確!是菲.
之前請印泰都未試過.

子爵府

唉,天氣咁熱,夜晚訓覺比人舒服吓啦,將心比己,自己都熱到咩咁啦,姐姐都係人嚟啫!

男爵府

lemontea520 發表於 17-8-9 14:54
我有睇個D 姐姐網
有時都唔知係姐姐真係咁衰, 定係個D 阿MUM 太過刻薄!
連新請姐姐買唔買日用品比姐姐都要 ...

係啦,我見人連每日提唔提供咖啡都要問,大佬,平嘅2蚊包都有,俾咪俾唔想咪算囉,好多僱主請人之前已經假定工人一定係衰,養唔熟,所以心態上咩都會執住啲細微野

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

開不了口 發表於 17-8-9 16:47
係啦,我見人連每日提唔提供咖啡都要問,大佬,平嘅2蚊包都有,俾咪俾唔想咪算囉,好多僱主請人之前已經假 ...
樓上話準備日常用品比佢係做壞開頭WOR...哦..................
真係唔知道邊樣係岩了!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

回覆樓主:

我工人就好得濟,明明有張冷氣被係for佢,唔知佢忘記定唔知,我最近先知佢仲蓋住張棉胎,佢又唔問唔要求,我真係暈,我一直以為佢已經換左夏天被

珍珠宮

2018復活節勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-8-9 15:26
我冇理佢有冇開的,不過都預咗佢開,最好笑,工人舊年夏天已經開過冷氣,今年佢竟然唔記得點開,叫另一個新 ...

sorry 笑咗出嚟,你個姐姐好可愛

侯爵府

2024年龍年勳章

個個僱主唔一樣,
自己做間間公司規矩唔同
岩做咪做,唔鍾意咪過主囉
人地家規唔俾開,你唔鍾意咪RESIGN,
甘都要罵僱主,有0的攪笑
利申:我家冷氣,工人可以自己決定開唔開

首頁
12345...10

尾頁