家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 17-5-7 09:50
都冇買~

剛睇電視,七十年代睇醫生收費 $40蚊,即 40年 升左 十倍,所以自己計一下,買保險除了 ...
因為試過樓上滲水到我廚房擔心自己會發生以上情況
考慮是否買家居保險

大宅

火險一定要買
另外,有樓供緊應該買人壽同危疾,醫仲可以靠政府,但病左返唔到工,邊個養家

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littleyen 發表於 17-5-7 14:35
火險一定要買
另外,有樓供緊應該買人壽同危疾,醫仲可以靠政府,但病左返唔到工,邊個養家
...

甘似保險經紀的口號 ?

我上面什麼也沒買,我妹妹一家也沒買,而我妹十幾年前先CUT左佢老公份保險,蝕左十幾萬,話佢老公蠢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 17-5-7 15:06
甘似保險經紀的口號 ?

我上面什麼也沒買,我妹妹一家也沒買,而我妹十幾年前先CUT左 ...

我唔係經紀,但都計劃緊加大呢十年人壽,當然唔會買一世,老左唔駛我養家死咪死,不過有bb的話,我有咩事佢點算

別墅

mspandachau 發表於 17-5-1 16:00
想了解下點解會有人冇買任何保險?
想知原因...
因為有不愉快既經歷? 唔相信?點解唔信既

好簡單一樣米養百樣人,世界有好多自私自利的人,自己不能做到的,希望他人跟自己一樣,在討論區說話不需要負責任,只係不斷影響別人。
只要知道石頭是磚不出血就別費氣;
只要知道井裏面的青蛙是只能看見有限天空,就由得他 .

大宅

大力大力 發表於 17-5-7 15:06
甘似保險經紀的口號 ?

我上面什麼也沒買,我妹妹一家也沒買,而我妹十幾年前先CUT左 ...

至於火險,細個屋企試過火燭,裝修返自己都算,d水浸到樓下,樓下都要我地包,真心煩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Qbie 發表於 17-5-7 15:13
好簡單一樣米養百樣人,世界有好多自私自利的人,自己不能做到的,希望他人跟自己一樣,在討論區說話不需 ...

妳也不是同我一樣,想影響別人嗎 ?

我解釋唔員係有 Point 架,那 4 點妳可以解釋一下,我觀點有什麼不妥嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我以前都冇買醫療,因爲公司有基本醫保,後來有一年驗到有良性瘤,就買多份公司嘅top up 純住院保險, 因為條款講明包pre-existing illness,所以我第一年買嗰年去做手術已經可以claim,15萬全數claim足,呢個經驗令我覺得買醫療保似乎真係制得過 (當然公司top-up plan同出面買嘅唔同,保障好好多)
其他嗰啲咩儲蓄保就咪搞啦,尤其早年買嗰啲,全部都言過其實

禁止訪問

開心吸收勳章

男爵府

siu-mai 發表於 17-5-7 15:32
我以前都冇買醫療,因爲公司有基本醫保,後來有一年驗到有良性瘤,就買多份公司嘅top up 純住院保險, 因為 ...

絕對認同。醫療係我唯一會買嘅保險,有任何儲蓄投資成份嘅一律Nono no
我仔一出世就買醫療,佢快三歲,已經入左三次私家醫院,每次3-4萬,全部claim足。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

大宅

oneonemama 發表於 17-5-7 16:29
絕對認同。醫療係我唯一會買嘅保險,有任何儲蓄投資成份嘅一律Nono no
我仔一出世就買醫療,佢快三歲,已 ...

我都係因爲有份住院保,先可以選擇入私家醫院,我個瘤唔係死得人嗰隻,排政府都唔知排到幾時⋯同埋入院日子可以自己安排,咁我就揀個公司無咁忙嘅日子入院,所以覺得份保險真係無買錯

男爵府

siu-mai 發表於 17-5-7 16:42
我都係因爲有份住院保,先可以選擇入私家醫院,我個瘤唔係死得人嗰隻,排政府都唔知排到幾時⋯同埋入院日 ...

有生命危險,大鑊野就梗係入政府,始終佢嘅儀器係最先進,呢樣大家都知。
但係如果唔係有生命危險嘅病呢?政府真係等到你得返半條命都未入到去醫啦!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

大宅

大力大力 發表於 17-5-7 15:19
妳也不是同我一樣,想影響別人嗎 ?

我解釋唔員係有 Point 架,那 4 點妳可以解釋一下 ...

我覺得分享下都好,大力點睇火險同十年期人壽?
火險我買左,十年人壽未加大,如果真係魔鬼在細節,買個時留意下嘛。

醫療我都同意有你講個問題,都係有得買無得保咁,試過d有手尾跟的手術,屋企人都係返政府做仲好,物理治療都包埋真係好放心。醫療真係要去到一個位係公立都唔包嘅藥費,先有用。

大宅

siu-mai 發表於 17-5-7 15:32
我以前都冇買醫療,因爲公司有基本醫保,後來有一年驗到有良性瘤,就買多份公司嘅top up 純住院保險, 因為 ...

同你一樣,買公司嘅top up醫療,最好係保已有病症(emoji)。我都打算去私家切鼻息肉,之後claim公司嘅醫療+top up 。

大宅

oneonemama 發表於 17-5-7 16:29
我仔一出世就買醫療,佢快三歲,已 ...

你係唔係買半私家醫療比你個仔?因為我聽好多人話兒童病房大房經常冇位。另外,想請教你阿仔份醫療係邊到買?可以pm我嗎?

大宅

oneonemama 發表於 17-5-7 17:02
有生命危險,大鑊野就梗係入政府,始終佢嘅儀器係最先進,呢樣大家都知。
但係如果唔係有生命危險嘅病呢? ...

我感同身受。我之前因為大便異常入政府急症,但醫生安排我照腸胃鏡要幾個月後。所以我之後直接睇專科醫生,第二日直接入私家醫院照腸胃鏡,最後發現胃發炎+腸良性息肉。雖然最後覺得唔算大事,但如果等政府,我肯定心理壓力好大。

男爵府

yaucheung 發表於 17-5-7 23:49
你係唔係買半私家醫療比你個仔?因為我聽好多人話兒童病房大房經常冇位。另外,想請教你阿仔份醫療係邊到 ...

我買果隻係要住到兒童私家單人房。一年要萬幾,但根本一年入一次醫院就已經cover仲有突。
小朋友好易病,尤其一高燒過39度,我一定立即入院。

大宅

回覆樓主:

同大家睇法差唔多,自己覺得醫療最重要,所以我一家三口各買醫療+top up。當我地兩公婆老時,會cut醫療(因為老時保費好貴),淨係保留top up for 大病。

另外,搵錢最多個位買人壽+消費型危疾+意外。

絕對唔會買任何儲蓄成分保險。有多餘錢月供股票好過。

大宅

yaucheung 發表於 17-5-7 23:46
同你一樣,買公司嘅top up醫療,最好係保已有病症(emoji)。我都打算去私家切鼻息肉,之後claim公司嘅醫療+ ...

保已有病症呢樣真係無得輸
希望你手術順利

大宅

好似我朋友媽近期中左癌症,我朋友係有少少後悔冇幫佢媽買危疾,當然冇人想買想中,因為佢媽屬於第3期,政府醫院比佢位佢做化療,化療唔駛錢,住醫都好平,但標杷藥就貴啦!要14000一枝,要打18枝!其實我覺得買保險係好睇個人,有錢醫當然係最好,冇錢醫果時點呢?我朋友屋企都係低收入,要加又要找20幾萬既藥!唉

首頁
12345...7

尾頁

跳至