在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kelvinsandybaby 發表於 17-5-5 14:30
唉,有人工加又點...好似我咁,每年都係加得個一千幾百,又有咩用,點都係轉工先會多...但係怕轉左仲會更辛苦 ...

加咗人工起碼抵返通脹,又或者抵返交通既加價

唔加就年年縮水

男爵府

Valais 發表於 17-5-5 22:55
但我諗你唔會好似我咁,11 年係同一間公司做。

當我每次想走時,身邊朋友叫我唔好走,話出面好難搵嘢做, ...

係同一間公司做呀,我都好灰!所以直頭想轉行..

男爵府

回覆樓主:

我第一年冇加,已經即遞信走啦……点会等第四年諗著走,除非你想係做倒65歲等退休啫……

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mandychan1611 發表於 17-5-6 10:43
我第一年冇加,已經即遞信走啦……点会等第四年諗著走,除非你想係做倒65歲等退休啫……
...

如果我依家廿零歲,唔介意冇得升職,只要冇人工加,即走,怕咩年年轉,怕咩比人話唔 stable

大宅

回覆 Valais 的帖子

我唔係想幫我公司賣廣告,不過會唔會諗下做份part time試下搵多啲錢?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Valais 發表於 17-5-6 11:11
如果我依家廿零歲,唔介意冇得升職,只要冇人工加,即走,怕咩年年轉,怕咩比人話唔 stable

樓主你做12年得15K不算差。唔讲学歷:
我有朋友係ㄧ間公司做了20幾年都無15K你信唔信?
開心過每一天吧!

翡翠宮

寫返份好D嘅簡歷,轉職喇

伯爵府

我d朋友都笑我,做咗十幾年一間公司,又揾唔得多,又無福利,又成日ot, 又唔加人工,老細又cheap 精, 點解仲唔轉工,就嚟變井底蛙架喇,佢話我係個安全区到長眠緊,直頭唔想郁!
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

侯爵府

Valais 發表於 17-4-28 22:01
我既 resume 係相熟既 agent 幫忙執。我相信佢地既專業。

而我既職位,係中下。所以市場上,有好多 avail ...

我反而覺得問題唔係呢度
一個人做左12 年同一間公司 都仲係中下位置 四年唔加人工都忍受 得15 K 都唔走 我覺得唔夠上進 離唔開comfort zone 而且好hea

男爵府

中下位置要上游要學歷窩,不過4年冇加人工公司又系衰
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

開心吸收勳章

我現在剛進入一間工公司,才10k,講明三個月后加人工的,如果加得少我都不想做下去了

男爵府

開心吸收勳章

我以前在大陆返工,第一份响香港见的工,估唔到就成功左

首頁

尾頁

跳至