自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

回覆樓主:

南非先勁,我識有個人回流因為佢有次揸車停嚮紅綠燈口,比兩個黒人用槍指住個頭搶咗架車,佢屋企怕怕成家回流香港。

幸福花    發表於 17-4-8 00:33

男爵府

請問加拿大邊度?Vancouver 定Toronto?
我自己父母家在Toronto, 所以成日返去,暑假返左一個月都覺得悶,都有諗幾時會為小朋友移返去讀書... 其實嗰邊生活住屋都貴(但樓價始終冇香港咁癲),買食物就比香港平好多(因為我喺香港都係買外國食物多),一般洗費就差不多,不過外國感覺空間感大,小朋友會開心D。

珍珠宮

kimmama 發表於 17-4-7 22:02
呢排好多人講移民, 講香港
背景: 兩公婆未移民前(其實係回流)向香港有車有樓有工人亦有几好的收入 ...

既然勞師動眾咁移咗民,就唔好比較咁多,放眼將來,活在當下,好好享受在外國生活嘅日子!

男爵府

係喎,睇你口吻似後悔返去,其實你以前都喺嗰邊生活過,都知道係點架啦,唔中意嘅話又何必移居返去呢?小朋友本身已係加藉,其實可以等佢地大D先比佢返去讀書都得,唔使全家移返去。

大宅

回覆 kimmama 的帖子

其實係香港放工都好難係車到恰,因為不論巴士定地鐵都迫到爆曬

珍珠宮

kimmama 發表於 17-4-7 22:35
回覆 CathyChan1126 的帖子

自己知自己, 我相信用廿年時間都唔會習慣. 但路己行, 一定會繼續向前, 直到有 ...

咁點解你當初無啦啦走吖?其實你都一定有自己嘅concern先會咁樣選擇

子爵府

回覆 aibaba 的帖子

我真心問, 唔係撩交嗌, 冇冒犯既意思
你言語間都唔太buy加拿大既教育政府民生, 覺得香港好, 點解返去?

->其實我唔係完全唔buy加拿大既教育, 只係大前提係你要個年遇到個比較盡責既老師先得,因為老師既質素好參差. 好似我對小朋友今年好好彩, 兩個CLASS TEACHER都十分之好, 我直頭係感激佢地做得好用心. 但真人真事, 有D老師會BLACK FRIDAY請兩日假,個個家長都覺得佢係去SHOPPING RATHER THAN真係有事請假,(佢有前科), 同一個老師明明教錯數, 堅持自己啱, 又用F WORD鬧D小朋友.. 仲有好多好多例子..

然後, PUBLIC SCHOOL開始教小朋友, 父母可以由唔同性別組成,呢D"父母"係可以有下一代, 方法係領養,我接受唔到 個制度容許調亂最機本的自然生育系統, 難度有一日佢地話父母可以係人同狗合成的都得?

但我路已行,就繼續行落去啦。

至於民生,我只係一名蟻民。管好自己個家先啦。反正今時今日,向邊度都係無謂反抗。

你一定要覺得一個地方好你先想下一代響個度成長。 我堅持錢都唔搵要返去因為我buy加拿大教育(我唔知而家係咪變得好差啦,我啲女未入學)
->其實我只係想比佢地將來多一個選擇. 到時佢有得揀向香港發展定留向加拿大發展. 我認為只要努力, 向加拿大用十分力, 將來可以有9分回報. 但香港競爭力太大, 比10分力都未必有7分回報

你係公民, 子女已經係加藉, 咁點解唔等佢地大個先送過去讀?或者大個佢地自己決定要唔要響個邊發展呢?

->從前眼見太多例子令到好多家庭家不成家。我身邊亦有個同學以前父母向香港佢一個人黎讀書,親戚管唔到咁多最後因為意外死左。送佢最後一程個日,佢父母係如何心碎既樣,我仍然歷歷在目,所以我一定唔會行呢D方法,仔女係要自己教自己管。  

子爵府

回覆 MM6 的帖子

其實唔係加拿大又完全唔好, 佢亦都有可取既地方..
想比佢地將來多一個選擇意思係..
到時佢有得揀向香港發展定留向加拿大發展. 我認為只要努力讀書, 向加拿大用10分力, 將來可以有9分回報(以入唔入到大學咁講). 但香港競爭力太大, 比10分力都未必入到想入既大學..

子爵府

GillianChung 發表於 17-4-7 23:31
係喎,睇你口吻似後悔返去,其實你以前都喺嗰邊生活過,都知道係點架啦,唔中意嘅話又何必移居返去呢?小朋 ...
哈哈.. 可能好難有人信, 我唔中意既程度係, 我直頭冇左90%記憶到底我係點過個几年..
不過而家人大左, 重點係自己既家庭同小朋友,, 所以就算几唔鐘意, 都會好好去適應同享受一D值得欣賞既事物, 而從前眼見太多例子令到好多家庭家不成家。我身邊有個同學以前父母向香港佢一個人黎讀書,親戚管唔到咁多最後因為意外死左。送佢最後一程個日,佢父母係如何心碎既樣,我仍然歷歷在目,所以我一定唔會行呢D方法,仔女係要自己教自己管

珍珠宮

fishfish121 發表於 17-4-7 22:06
其實我覺得香港政府應學習下外國如美國

如美國的乜野呢?

子爵府

回覆 redhot 的帖子

係家, 要學識去享受一切, 反正都係蟻民一個. 人生好快就過, 同意要活在當下.

珍珠宮

kimmama 發表於 17-4-7 22:37
回覆 BBgaga 的帖子

係, 其實係冇得比, 不過向第二個國家過左兩年..

香港人身在福中不知福,多謝樓主分享!

子爵府

回覆 GillianChung 的帖子

我都係多倫多..

珍珠宮

maggielucas 發表於 17-4-7 22:47
香港,一切一切都太好,安全,方便
只要家長能抵受及接受每個小孩的獨特性,不同人比較心態,小朋友也可以 ...

香港人晤知足,將缺點無限放大!

珍珠宮

tearycow 發表於 17-4-7 23:03
香港未來未必安全呀
可能會變到似大陸咁高度監控
又愈來愈似大陸

希望你可以成功離開香港!
加油!

子爵府

cool2000hk 發表於 17-4-7 23:15
南非先勁,我識有個人回流因為佢有次揸車停嚮紅綠燈口,比兩個黒人用槍指住個頭搶咗架車,佢屋企怕怕成家回 ...
比到去南非... 我真係冇膽..旅行都驚, 莫講話長住...

男爵府

kimmama 發表於 17-4-7 23:48
哈哈.. 可能好難有人信, 我唔中意既程度係, 我直頭冇左90%記憶到底我係點過個几年..
不過而家人大左, 重點 ...

Ic... 咁我自己又冇唔中意加拿大到你嘅程度,可能因為我自己父母屋企都喺嗰邊,只係覺得嗰邊生活悶D。我老公都話如果返去其實小朋友最好都係讀private school, 所以教育費都係高。不過香港都令人越來越唔中意,除非有錢到好似富豪咁,如果唔係香港生活都唔係咁舒適,香港讀local學校咪又係差,要好嘅學校又係要比高昂學費,仲要未必有位讀㖭。

珍珠宮

MM6 發表於 17-4-7 23:14
Sorry,有d唔明,妳話加拿大唔好,但又想俾小朋友一個選擇喺個邊生活,你覺得香港好,點解唔留喺香港生活 ...

2年前比人誤導,以為香港係亂世(估計)
醉過方知酒濃,失去方知珍惜!

子爵府

回覆 GillianChung 的帖子

今日既香港的確係有好多令人灰心既地方, 但勝在仲有蘋果日報, 有咩佢第一個話你知..
算啦, 都係個句, 反正只係蟻民啫..

珍珠宮

GillianChung 發表於 17-4-8 00:00
Ic... 咁我自己又冇唔中意加拿大到你嘅程度,可能因為我自己父母屋企都喺嗰邊,只係覺得嗰邊生活悶D。我老 ...

香港,只要你搞得掂住一間適合自己嘅屋(未必超大豪華、但夠一家人生活),搞得掂個仔讀一間唔錯嘅學校而成績又幾ok的話,其實我覺得生活已經唔錯,少好多煩惱。咁個別嘅人生煩惱就無得講啦

maywong288    發表於 17-4-9 22:48
APIGMA    發表於 17-4-8 14:54

首頁
12345...19

尾頁

跳至