網購天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

lyh80115 發表於 17-1-2 22:40
搜「从化卡」,圖中頭3個都係。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LittlePan 發表於 16-12-14 11:26
你就好有4G用, 我去深圳幾次都係顯示2G 咋, 上二次上廣州以為會有4G, 點知都係得2G, 慢到呢
我係 ...
我也報告一下:

兒子聖誕假期上6日廣州,出發前幫他買了20人民幣7日1G 的流量包(400+M 廣東省内,600M全國)(10蚊1G 我買時尚未推出)

我用廣州移動app看到他的用量,用得不多,最後廣東省内的都沒有用完。

兒子回來后投訴慢得要命,雖然張從化卡話是4G, 他也把卡轉到slot 1 去用,他話一樣慢,懷疑得2G速度!!

兒子手機是ASUS Zenfone 2 Deluxe. 他說懷疑是因爲臺灣的牌子在大陸不支援,我就估計可能部機接收不到中移動的4G頻段(可能沒有所需的頻段)

結論:打算出游的話,還是買個支援頻段比較多的手機有著數。

翡翠宮

saiwanho 發表於 17-1-3 03:36
我也報告一下:

兒子聖誕假期上6日廣州,出發前幫他買了20人民幣7日1G 的流量包(400+M 廣東省内,600M全 ...

我聖誕返鄉下用過張從化卡上網,4G好快,應該係部手機唔支援内地中移動制式了。但又唔係話台灣牌子一定唔支援,要睇返個别機款嘅規格。

男爵府

回覆:saiwanho 的帖子

我係北京同深圳上都好快,4g. 你是不是大卡來的,如果係可能係張sim card. 係舊卡,用唔到4g.我個張係nano來的。

伯爵府

有機會喎!

我在廣州實名兼換了nano卡(三合一),用iphone在深圳上網,好(emoji),連片都睇到。

大宅

saiwanho 發表於 17-1-3 03:36
我也報告一下:

兒子聖誕假期上6日廣州,出發前幫他買了20人民幣7日1G 的流量包(400+M 廣東省内,600M全 ...
台灣及強國機都有分, 中移機或聯通機, 香港是用緊聯通式際...我部紅米note 3是全網通, 所以用這張卡就用到4G, 部舊機小米3, 港行是聯通3G, 只可用到2G上網, that's why, 我要換過部新手機...

男爵府

lyh80115 發表於 17-1-3 08:08

我聖誕返鄉下用過張從化卡上網,4G好快,應該係部手機唔支 ...
agree w/ you !

男爵府

missvivi 發表於 17-1-3 09:11
我係北京同深圳上都好快,4g. 你是不是大卡來的,如果係可能係張sim card. 係舊卡,用唔到4g.我個張係nano ...
not big card, as the card also got the "4G" logo on it.

男爵府

pangdeng 發表於 17-1-3 17:42
台灣及強國機都有分, 中移機或聯通機, 香港是用緊聯通式際...我部紅米note 3是全網通, 所以用這張卡就用到4 ...
I also believe it's his phone model not supporting China Mobile's 4G.

珍珠宮

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 17-1-3 08:08

我聖誕返鄉下用過張從化卡上網,4G好快,應該係部手機唔支 ...

怎樣睇自己部手機行唔行到4G?

翡翠宮

PaPa 發表於 17-1-3 23:49
怎樣睇自己部手機行唔行到4G?

睇spec,須支援TD-LTE

禁止訪問

子爵府

請問深圳國貿實名有無多D資料睇下?
謝謝

男爵府

chanbigman 發表於 17-1-4 09:50
中國移動 個台好鬼麻煩
制式與頻段係自家一套,大陸一直有支援中國移動的手機賣,呢D用聯通支援差D。所以而 ...
謝謝資料,我又學到野。

大宅

我都想到國貿實名,可否告知更多資料,謝謝。

子爵府

stk007 發表於 17-1-12 18:07
我都想到國貿實名,可否告知更多資料,謝謝。

我9/1去左國貿實名,一入門口有個人係度派飛,問辦咩業務,我話廣州卡實名,佢行去問一個著制服嘅女人A,女人A好大聲答:唔可以。跟住我話我朋友之前都係度攪到點解而家唔得?然後企女人A隔離嘅女人B話:廣東省內的都可以,俾張飛佢排隊啦。攞左飛10點左右開始等到12點先到,埋櫃台10分鐘攪掂,問左冇得換細咭。

大宅

yanyan0906 發表於 17-1-12 23:22
我9/1去左國貿實名,一入門口有個人係度派飛,問辦咩業務,我話廣州卡實名,佢行去問一個著制服嘅女人A, ...

無得換細卡?係咪要去廣州先換到?
我岩岩淘左從化卡,無問係咪細卡添⋯⋯

翡翠宮

moncheri 發表於 17-2-8 18:02
無得換細卡?係咪要去廣州先換到?
我岩岩淘左從化卡,無問係咪細卡添⋯⋯
...

有,東門太陽百貨有,我朋友上星期去實名,換埋nano卡。

我係幾個月前國貿店實名,職員叫我去東門換卡,所以我先叫朋友去東門搞。

大宅

lyh80115 發表於 17-2-8 18:48
有,東門太陽百貨有,我朋友上星期去實名,換埋nano卡。

我係幾個月前國貿店實名,職員叫我去東門換卡, ...

收到,thx

伯爵府

回覆 lyh80115 的帖子

你好呀!我跟條link download 左,
但係出左應用宝,唔識用!

我想幫屋企人申請 1GB 一星期果啲上網計劃呀!

請你教教我

首頁
12345...6

尾頁

跳至