自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡歲半果陣中過流感,響養和醫院住私人病房 (因要隔離,係醫院要求),食特敏福, 住咗了3,4日,出院好甘,好彩份保險包, 因我買私家病房plan. 食完特福福,出院後個囡瘦曬,面青青咗一排, 抗生素始終係好多副作用,但冇辦法,有病就要醫。祝福你小朋友早日康復!

子爵府

Nancy00111 發表於 16-10-11 10:12
小朋友發低燒,燒左成個星期,私家醫生、政府急症室又睇過,都係晚晚發燒,星期日我覺得無可能燒咁多日,就 ...

我去養和大約一萬一日!

醫生同我講同阿仔返屋企食藥都得,不過因為怕惹埋阿女,我陪阿仔住足成星期先出院!

男爵府

LittlePanMama 發表於 16-10-11 22:38
請問甲型流感有咩症狀架?
我囡都反覆燒左幾日,食左高燒藥退左,但十個鐘後又燒,再食又退,一路都有低燒 ...

如發燒3日,我囡個醫生會同佢做快速測試,安心d

大宅

急問 希望有人答
可否介紹做快速測試既兒科醫生比我
我bb 燒左3日038 39度 睇左浸會話聽日等兒科醫生翻黎做 要2000-3000 政府冇得做
可否pm兒科醫生比我 thanks

大宅

LittlePanMama 發表於 16-10-11 22:38
請問甲型流感有咩症狀架?
我囡都反覆燒左幾日,食左高燒藥退左,但十個鐘後又燒,再食又退,一路都有低燒 ...

我女同你小朋友病徵一樣,食退燒藥就退燒,唔食又發過,加上我小朋友持續呢個發燒情況成個星期,我睇左5次醫生都搵唔到原因,我先決定睇私家醫院。
聽各位JM講可以做快速測試,不如你都試下,如果確診左咪唔洗好似我小朋友入院,可以在家隔離同食藥,小朋友同大人都無咁辛苦。

大宅

aaaiqc 發表於 16-10-11 23:22
低燒即係幾多度?

護士話未到39度,都係低燒,我小朋友燒左成個星期都係得一次有39.1,所以佢話我小朋友係持續低燒

大宅

木土土 發表於 16-10-11 23:32
如果已經確診亦有治療方案,為何不可以回家繼續吃藥療程,留院有何作用?

...

因為小朋友係手注射緊抗生素,醫生話仲有兩劑,先完成療程,即係要住多日,特敏福就可以拎反屋企食,應該聽日可以反屋企,我瞓醫院張床瞓到個人好攰。

男爵府

Nancy00111 發表於 16-10-12 07:51
護士話未到39度,都係低燒,我小朋友燒左成個星期都係得一次有39.1,所以佢話我小朋友係持續低燒
...

好奇怪,應該38度以下先係低燒,38以上的已經係發燒....

男爵府

如果唔洗吊水,返屋企自己隔離啦

男爵府

hopingwong 發表於 16-10-12 00:37
急問 希望有人答
可否介紹做快速測試既兒科醫生比我
我bb 燒左3日038 39度 睇左浸會話聽日等兒科醫生翻黎 ...

Pm u

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-11+23:32+如果

原帖由 Nancy00111 於 16-10-12 發表
因為小朋友係手注射緊抗生素,醫生話仲有兩劑,先完成療程,即係要住多日,特敏福就可以拎反屋企食,應該 ...
已經confirm 流感有特敏福,何解仲要繼續抗生素療程?有其他細菌感染?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Nancy00111 發表於 16-10-12 07:51
...

下?我已為38.0嗰啲叫低燒

珍珠宮

好媽媽勳章

Jumboshrimp 發表於 16-10-11 12:44
不好意思。中甲型是否一定要吃特敏福?
不一定要食, 我仔仔13個月大時中過, 超高燒 (41.2度), 但無食特敏福, 政府醫生說不一定要食.

唔食會耐D先好, 發燒過幾星期, 高高低低, 以為好少少, 明天又高燒過, 最後身體缺水要吊針.

大宅

木土土 發表於 16-10-12 08:32
已經confirm 流感有特敏福,何解仲要繼續抗生素療程?有其他細菌感染?

...

因為一開始入院未驗到甲型,但燒左成個星期都無食過抗生素,就打左一日抗生素,之後醫生話要食特敏福,我都有問同一個問題,係咪食特敏福就唔洗食抗生素?佢話係兩樣野,話特敏福係可以直達氣管殺死細菌,抗生素就幫助退燒喎!

大宅

aaaiqc 發表於 16-10-12 08:43
下?我已為38.0嗰啲叫低燒

其實我初初都好似你咁諗,直到我去醫院急症室,我話我小朋友持續發高燒,個姑娘就話我嚇親佢喎,得38.5唔係高燒,要到39以上先高,黎到法國小朋友又係38.6,姑娘又話佢係低燒

珍珠宮

好媽媽勳章

Nancy00111 發表於 16-10-12 08:52
其實我初初都好似你咁諗,直到我去醫院急症室,我話我小朋友持續發高燒,個姑娘就話我嚇親佢喎,得38.5唔 ...
因為醫院的角度, 同我地普通人的角度不一樣.

在政府醫院, 超過38.5才俾退燒藥你食, 低過38.5度, 發燒都無藥食.

公爵府

今年年頭,我兩個小朋友中甲型,細的早點有病徵,入政府驗血,確診就入院,住左三四日,唔知係咪隔離病房呢,都係平時果種六人房,不過間房得兩個人囉。無食特敏福,其實入院咁多日只係食過退燒藥,無食過其他藥。
而大女就過兩日先有病徵,無入院,夜晚睇左急症,但老公唔放心,第二朝帶佢睇平時睇開既私家診所醫生,都無食特敏福,休養左個幾星期就好返哂。

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-12+08:32+已經c

原帖由 Nancy00111 於 16-10-12 發表
因為一開始入院未驗到甲型,但燒左成個星期都無食過抗生素,就打左一日抗生素,之後醫生話要食特敏福,我 ...
我自己覺得之前未confirm係乜就話食抗生素姐,而家已經知道不是細菌感染,似乎應該停止食抗生素療程,如果有朋友家人係醫生,提議你去問下另一醫生意見。

在衞生處網頁有寫:抗生素是治療細菌感染而非病毒感染的藥物,服用抗生素不能治愈流感或加快痊癒

http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/29.html

大宅

木土土 發表於 16-10-12 09:04
我自己覺得之前未confirm係乜就話食抗生素姐,而家已經知道不是細菌感染,似乎應該停止食抗生素療程,如果 ...

多謝你建議!
初入院係話佢發燒、傷風咳、氣管炎,就話要用抗生素,跟住驗到甲型就話用特敏福,話會快d痊癒,我既角度只係小朋友好番,醫生話有需要又解釋左俾我聽,我就接受,未有好似你諗得咁深入。

公爵府

木土土 發表於 16-10-12 09:04
我自己覺得之前未confirm係乜就話食抗生素姐,而家已經知道不是細菌感染,似乎應該停止食抗生素療程,如果 ...

因為開始左
焗住打落去,不能即刻stop
會增加抗藥性風險

首頁

尾頁

跳至