跳至

首頁

尾頁

大宅

精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

6月27號星期六9;30至11;30新生家長會
原帖由 gigi82008 於 09-6-1 16:14 發表
請問,依家已經6月了,你吔收到注冊信未?

大宅

原帖由 葦斌媽咪 於 09-6-10 22:52 發表
6月27號星期六9;30至11;30新生家長會

葦斌媽咪 ,好耐沒見 6月27號你去唔去啊?
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

禁止訪問

大宅

原帖由 Jennyhui 於 09-6-24 13:29 發表
Hi, 各位讀緊明愛沙田幼兒學校既mami, 我想問吓你地, 可唔可以俾d關於呢間學校既資料:

小朋友要今年報2010年K1, 想問你地舊年報K1時:
1)
大約幾月開始接受報名?
幾時截止報名?
2)
學校有無open day?
大約幾時?
3)
...

你要打電話去學校問哦,因為佢吔學位唔多,要問佢吔拿申請表,填完再打過去追問。當初我去拿表格都係打電話問嘅,交完表之後再追問幾時面試,我仔仔係細仔,初初學校都唔多想IN佢我同校長傾過,試下俾我仔仔去見下,頂知,見到一半,校長話好中意佢,仲急刻收佢添。
open day:今年係2月28日,出年就唔清楚。
K1是分上下午班 / 全日班:全部係返全日。
K1會收多少人:好像係30幾個。
今年每個月學費多少:好像減掉學卷1600幾,雜費及書簿費唔係好清楚。
係唔係有校車接送:聽講有保姆車,費用唔清楚。
我仔仔係今年返K1有好多問題我都唔係好清楚,如果可以,你可以打去學校問,校長好好人,應該可以幫到你。

BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

複式洋房

好耐都無上baby kingdom, 所以啱啱先睇到呢個message, 咁遲覆, 唔好意思, 希望以下資料對各家長依然有用.

我都係住馬鞍山, 喺決定比亞仔返呢間距離我屋企咁遠嘅學校之前, 真係考慮咗好耐, 但事實証明, 我嘅決定非常正確, 我確實為仔仔揀了一間既有戶外活動空間, 又有好校長好老師及好課程嘅好學校.

1)
大約幾月開始接受報名?
**無特定, 最理想係每年8月,9月開學就馬上上網download表格再send回學校報名
幾時截止報名?

**唔係太記得, 好似10, 11月已經開始interview
2)
**每年2月左右; 今年係2月27日(今個星期六) 10:00am-4:00pm
3)
N1 - K3 各只有1班 (全日班) - 所以學校照顧小朋友做得非常好!
4)
K1
會收多少人? - 每年唔同, 通常唔超過十幾個, 因為部份會由N1升K1. 但請放心, 我仔仔都係K1開始讀, 會有機會嘅.
5)
K1
有無英文堂及普通話堂? 無特定
英文是否由外籍老師授課? 1星期1堂由操西方口音的華人教授; 其他日子每天老師都會教, 口音尚可.

普通話已加在日常課題, 所以無特定教學時間.
6)
K1
課程教乜嘢? 活動教學, 部份課程會由引起小朋友嘅興趣, 再伸延為一個課題, 最好打去學校查詢下啦, 校長好好人, 會好耐心解答你嘅問題. 但如果你喜歡訓練你嘅小朋友從少默書, 寫字及考試, 呢間學校便不適合你...

7)
今年每個月學費多少? 今年扣咗學卷, 只須交$1,800.00 x 12個月, 絕對係一間非謀利嘅好好好學校, 你係呢間學校讀書, 你會好感受到佢一分一毫都用於學生.
雜費及書簿費多少? 沒有

8)
係唔係有校車接送? 保母車
每月費用多少? (本人住馬鞍山) 到時你問保母車公司吧...

9)
send email去學校問, 佢地未必會知, 我地家長&學校好少用email溝通, 通常打電話, 8:00am已經有人聽, 而佢地6:00pm都未收工.

希望幫到你!

原帖由 Jennyhui 於 09-6-24 13:29 發表
Hi, 各位讀緊明愛沙田幼兒學校既mami, 我想問吓你地, 可唔可以俾d關於呢間學校既資料:

小朋友要今年報2010年K1, 想問你地舊年報K1時:
1)
大約幾月開始接受報名?
幾時截止報名?
2)
大約幾時?
3)
...

大宅

hi, 咁多位, 我囡囡都會係今年8月讀N1. 我係2月27日去左open day, 1:00 左右去到, 得好少人, 仲有無其他家長有去呢? 可以交流下嗎?

大宅

原帖由 pookil 於 10-3-4 14:12 發表
hi, 咁多位, 我囡囡都會係今年8月讀N1. 我係2月27日去左open day, 1:00 左右去到, 得好少人, 仲有無其他家長有去呢? 可以交流下嗎?

hi,我果日12:30巳走~~我囝囝係08,5月bb,都係8月開始番n1~~

禁止訪問

我想同bb 報2year old 班,明愛好嗎?

複式洋房

唔洗擔心, 學校會幫你架, 我仔仔K1都會偶然忍唔住, 老師同姨姨一定唔會鬧, 佢地只會輕描淡寫, 然後再提小朋友下次早d舉手, 咁小朋友先唔會嚇親, 亦唔會有陰影囉.

原帖由 Elinglam 於 10-5-13 09:57 發表
我想同bb 報2year old 班,明愛好嗎?D 老師同清潔姨姨好唔好架,因為我BB宜家20個月,未介片片呀,怕到時上學,無人幫佢呀? 請問你們D BB 是否也是讀明愛2YEAR OLD 班呀,請分享一下, 一個擔心的MUMUM ...

禁止訪問

09年 k1 明愛沙田幼兒園嘅家長,請入黎認識下!!!

首頁

尾頁

跳至