夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

大豬既老婆 發表於 16-9-12 13:45
滅都唔做固然要鬧,但正常可能大部份男士都唔會刻意翹埋(emoji)唔做,更多情況係做到半桶水,例如係幫你餵 ...

睇到你咁講我覺得我真係失敗 囧
我老公係做哂所有野 而我就係最hea個位...
夜奶我都只係喂過幾次 仲係要人地整埋比我喂...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實有時凡時雙向 同不外乎對你既愛有機多
同大家到底係唔係想過世

伯爵府

小豬澄 發表於 16-9-13 15:15
睇到你咁講我覺得我真係失敗 囧
我老公係做哂所有野 而我就係最hea個位...
夜奶我都只係喂過幾次 仲係要人 ...

我知道當然有特別好既老公/爸爸。俾老婆做全職媽媽再放工包辦所有家務湊b餵夜奶陪讀書等等等等。

我只係講比較常見既情況,而亦係針對容易有問題既情況。你個個case,如果你老公非常enjoy做,無問題架啵!有問題係如果你老公根本唔想做呢d野,距埋怨個老婆點解咁懶咁hea,兩夫妻先會出現分歧。同樣,亦有好多媽咪係熱愛湊B熱愛做家務,距覺得攬曬上身最開心,咁自然唔會complain個老公唔幫手。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

大豬既老婆 發表於 16-9-13 16:18
我知道當然有特別好既老公/爸爸。俾老婆做全職媽媽再放工包辦所有家務湊b餵夜奶陪讀書等等等等。

我只係 ...

其實我都唔知佢enjoy唔enjoy
佢話總要有人做
同埋知我做野甩漏

伯爵府

2024年龍年勳章

Nancy20090615 發表於 16-9-12 12:09
呻有乜問題, 您咪又係呻緊. 話自己唔啱 ge 人有幾多個丫.

呢啲就係深度。

公爵府

即使有共識生小朋友,plan生bb同實際上啤咗件出嚟真係有落差,現實比想像困難,兩公婆接受現實的速度都唔同,我真心覺得自己比c6快take up同付出更多,有時都會唔順氣,大家都返工啫,但見c6慢慢有少少改善,都balance 返啲⋯⋯大家都返工,我真係expect大家都要照顧小朋友,接受唔到我忙到癲隻佬仲攤喺度玩電話!

翡翠宮

所以係生之前一定要有共識,唔好到時有分歧

大宅

男女從來生理心理大不同,除了有些是人格障礙,與其知十個男人九個滾,其實可以選擇不結婚不交往,就算好好經營婚姻,也會有機會因種種問題而離婚,當然知道有些人離婚前後,遇到困境很難度過,心表同情。但當你人生練力有番咁上下,就知道這就是人生,人人的故事各有不同。不喜勿插!

子爵府

我老父話有智慧0既人係唔會生細路的。
可惜當佢有呢個智慧時,佢已經有兩個細路。

子爵府

小豬澄 發表於 16-9-13 16:25
其實我都唔知佢enjoy唔enjoy
佢話總要有人做
同埋知我做野甩漏
我同你情況一樣。所以我有時諗,會麻怨老公唔幫手的太太們,可能心底裡唔多ENJOY/冇乜天份湊仔做家務,但唔知點解又生咗個細路出嚟..... 有啲更加唔知點解做埋FTM...... 然後EXPECT另一個一樣唔多ENJOY/冇乜天份湊仔做家務(即佢地老公)同佢分擔痛苦......

伯爵府

2024年龍年勳章

dayedaye 發表於 16-9-14 16:07
我同你情況一樣。所以我有時諗,會麻怨老公唔幫手的太太們,可能心底裡唔多ENJOY/冇乜天份湊仔做家務,但唔 ...

你講得好有道理。有男人怨老婆唔出嚟做嘢揾錢養家,亦有女人怨老公唔幫手做家事,其實大家都係自己唔掂,而期望對方幫手。

伯爵府

回覆 balrog 的帖子

咁你明知自己淨係鍾意玩小朋友但唔想照顧嘅,當初就打死都唔好生啦!
e+嚟怨嚟呻講到好委屈咁,
你自己攞嚟受架咋.
仲害埋人添呀!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

大家就算有共識,都唔等同之後步伐一致
好多人都高估自己同對方嘅能力,仲有祈望,但就忘記男女其實大不同,加上好多都係一箱情願(好多話傾好咗,但所謂傾好,其實係1方強人所難,又1哭2鬧3上吊去威逼)
又有好多係有咗先結,又有婆媳問題,簡直7國咁亂,係人都癲,點會唔出問題丫

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

dayedaye 發表於 16-9-14 16:00
我老父話有智慧0既人係唔會生細路的。
可惜當佢有呢個智慧時,佢已經有兩個細路。

同意,生小朋友簡直係自己攞嚟煩 (我有個小學女)

大宅

eggpudding 發表於 16-9-12 11:51
喜歡小朋友唔代表喜歡照顧小朋友
抱兩下俾錢養
好多男人是這種

大宅

大豬既老婆 發表於 16-9-12 12:06
有共識生唔代表d乜。

未真係照顧過一個NB/小朋友,根本可能係唔知個代價係乜。bb亦有好湊唔好湊,生完媽 ...

說出個重點來。。。讚

大宅

大豬既老婆 發表於 16-9-12 12:13
咁不如你睇下,bb NB既時候,究竟係媽媽餵夜奶多d還是爸爸多d?生完bb,究竟係媽咪身體付出多d還是爸爸付 ...

大宅

回覆 balrog 的帖子

咁其實樓主有冇生過小朋友?如果冇我可以話你知肯為你生小朋友既女人真係好偉大,唔好講陀B果40週有幾辛苦,生既時候真係拉命博!!順產陣痛痛死,開刀傷口痛死!!仲要面對自己身形同皮膚變化!如果大家有共識生小朋友的話,我唔明點解會係唔偉大lo

瑪瑙宮

dayedaye 發表於 16-9-14 16:07
我同你情況一樣。所以我有時諗,會麻怨老公唔幫手的太太們,可能心底裡唔多ENJOY/冇乜天份湊仔做家務,但唔 ... 然後EXPECT另一個一樣唔多ENJOY/冇乜天份湊仔做家務(即佢地老公)同佢分擔痛苦

形容得好

洋房

其實沒有什麼妤討論

首頁

尾頁

跳至