夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

畀面勳章

另外,幫手照顧小朋友果啲,亦係你責任,雖然你返工辛苦,但你都要體諒對方,如獨力照顧初生冇得休息真係會好吃力,人都癲。。要你分擔照顧工作,真係在所難免。。

伯爵府

2024年龍年勳章

QY08040408 發表於 16-8-11 17:21
一係硬食,一係離婚,根本你老婆都未有準備就做媽咪,佢自己根本收唔到心。就算你做更多,佢都唔會感動。難 ...

同意,完全感覺唔到佢愛你,你整親腳仲要你落街買嘢⋯ 咁少見面,只提你俾家用。不但無盡老婆責任,又無盡母親嘅責任⋯

你覺得仲應該咁樣維持落去?你不斷付出,但無回報,你甘心?

你仲咁後生,為你及你父母,好好想清楚。

正如另一位jm所講,「長痛不如短痛」。如果我係你,可能會止蝕離場,再係咁落去,我驚自己會發癲。

複式洋房

jeremylui83 發表於 16-8-12 03:42
另外,幫手照顧小朋友果啲,亦係你責任,雖然你返工辛苦,但你都要體諒對方,如獨力照顧初生冇得休息真係會 ...

當時我爸日日都會過黎幫手。
我老婆就10點起身煲粥。
之後入番房訓。到我3食飯時間番番屋企佢先起身。

瑪瑙宮

pc2012 發表於 16-8-12 07:21
同意,完全感覺唔到佢愛你,你整親腳仲要你落街買嘢⋯ 咁少見面,只提你俾家用。不但無盡老婆責任,又無盡 ...

我記得, 上次樓主話入院, 佢老婆都無番屋企理下佢, 而家樓主只係一部提款機.

瑪瑙宮

lunjaii422 發表於 16-8-12 01:55
佢話我11點放工番黎吾幫佢湊b.
但我第日10點番工我話好累。

您有咩反抗, 唔合佢意, 佢都會話您自私架喇, 冚世界要聽佢指揮服侍佢佢日日唔使做就係佢做人目的. 您中伏了.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-8-12 10:24
您有咩反抗, 唔合佢意, 佢都會話您自私架喇, 冚世界要聽佢指揮服侍佢佢日日唔使做就係佢做人目的. 您中伏 ...

琴日見識過咩叫"道理"。
果次12點衝上黎。
我爸話"點解上黎吾講聲"
我老婆話"吾知佢屋企人上黎,只系到左樓下先打比我"
我爸話"吾知屋企人上黎,咁你又一早換哂衫,系樓下系咪應該都講聲話佢地上黎?"
我老婆話"咁你可以吾開門比佢地嘛"
我爸立即得咳笑。我話"吾開咪話禁固人地個囡囉"

瑪瑙宮

lunjaii422 發表於 16-8-12 10:49

佢個格都係父母鍛鍊出黎, 要佢改唔係咁易, 比我係佢都唔知點解要改, 我咁多年都係咁. 咁佢係我個囡我都會幫自己個囡架喇.

您係提款機, 比左錢, 都應該有 D 回報/待遇卦. 唔見得您在呢個所謂家可以有咩得著, 出去做做做, 番黎再做做做. 咁原因都係您無睇清楚人, 您自己食番喇. 問題係, 再落去您地會幸福嗎? 幸福唔係單方面創造架喎.

咁睇您(同您父母)頂到幾耐, 淨係睇您寫都頂唔順, 好在您重有父母睇住您, 同父母商量下.

翡翠宮

可能你哋都太年輕喇,可憐個bb

伯爵府

lunjaii422 發表於 16-8-12 02:29

對話。。佢叫我餵奶系4點中既事。我番工番10點

Sorry 你老婆真係好廢

侯爵府

一個22,一個21,即係個女仔20歲未到就比人搞大....
其實根本就唔應該要個BB.
樓主既CASE我覺得真係分開會好D.

如果個女20未夠就大肚,書又讀唔成,結婚比得萬5禮金,
做呀媽又真係會心痛喎.你話如果兩個都好獨立,好想去搞好頭家咁當然好啦.
但樓主個CASE根本個女根本未有心去獨立,個男既就未有能力去照顧一個未獨立既女.....

可能比著我都會叫個女回家算.

複式洋房

小艾美 發表於 16-8-12 13:03
一個22,一個21,即係個女仔20歲未到就比人搞大....
其實根本就唔應該要個BB.
樓主既CASE我覺得真係分開會好D ...

我知我細能力一定吾合得上年紀大既男士
我只可以努力去追上。
感覺就好似得自己想努力有個家咁。

複式洋房

lunjaii422 發表於 16-8-12 13:55
我知我細能力一定吾合得上年紀大既男士
我只可以努力去追上。
感覺就好似得自己想努力有個家咁。

禮金方面有同佢講過。
我屋企人有間屋話。但因為幾年冇住太殘一定要裝修過。
問完價先知要30幾萬。
我問過我老婆。
錢真系得咁多。你選擇用呢30萬黎擺酒定用黎裝修一齊住。
佢話選擇裝修間屋。
但過後又一直話我當時吾擺酒。
我同佢講我有問過佢意思。但過一排又再講過。

大宅

回覆樓主:

你其實都有努力想做好老公同爸爸角色。。無奈女既唔長大。。
我老公都係做飲食,好彩既準時收工唔好彩ot幾個鐘仲要no pay,但佢放工返黎都係會幫手湊b,做b野。。我仔nb個陣夜奶多數老公喂。。
唔係結婚生出黎就係負責任,做父母要學架。。唔係我返我比家用老婆就standby係到。。

你老婆唔使講公主到爆啦!有你外父外母無理支持。。佢一日唔離開皇宮一日唔會大。。不久將來就怨你搞佢個肚囉

子爵府

rayrayus 發表於 16-8-12 01:51
同意,老婆好明顯未玩夠,未ready做人阿媽,但慘得過佢父母又鍚佢唔駛佢落手落腳做,樓主你既命運似乎一係 ...

認同!公主只想一世做公主,加上外父外母又唔捨得個女「辛苦」咩都幫個女做晒,兼睇你唔起,怨你無擺酒嫌你搵得少。(先講明我係唔同意要借錢擺酒充大頭,無錢擺咪唔擺酒,最緊要女婿錫我個女)

兩個未成熟既年青人天真地以為結婚生bb出黎就叫負責任,你地需要好好相處比bb美滿既家。兩個人相處最重要心平氣和咁去溝通,互相體諒同遷就,但我睇到你地既溝通係互相指責同埋怨。公主固然有唔岩,但樓主你亦太睇少生bb同照顧bb既辛苦,同埋以為返工比足家用就叫好老公好爸爸。想努力去重新建立關係,試下去幫手湊bb,餵奶、掃風、換片、幫bb着衫......好多野你可以嘗試去做,多感激老婆既付出,雖然老婆好多野都係媽媽幫手,你都可以多謝老婆咁辛苦生左bb,同老婆講知道你湊bb好辛苦,嘗試由老婆角度出發去睇一件事....當然從來都要雙方努力先成事,望你老婆會識諗,你亦要有心理準備去忍受老婆既任性。唔好以為離婚就一了百了,小朋友會係單親環境下長大,將來你想組織另一個家,你亦要繼續養同前妻所生既小朋友。

其實你地已經好幸運咁有父母幫,可以有自己地方一家三口住,雖然覺得大團圓結局機會渺茫,但真心希望樓主你會努力去嘗試修補呢段關係,緊記凡事心平氣和咁去傾,搵一個大家滿意既方案,即使最後都係不歡而散,起碼你有努力過。

22,21歲已經係成年人,唔好意氣用事,要以大局為重,bb可唔可以係愉快既家庭下成長完全由你地兩個決定,唔好以為我呢個師奶梗係唔會體會到年輕人既煩惱,我其實都係大你幾年,23歲結婚

大宅

極品港女

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

算吧LA, 呢個老婆養唔熟!! 放生自己好過!

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俾我止蝕離場
呢個世界邊有咁多奇蹟, 一個人嘅基本性格係好少可會改
你有仔同冇仔邊有分別
22歲仔從新出發好過

子爵府

叫你老婆出去做嘢,請工作湊bb,如果你老婆仲肯去做嘢0既話。

不過睇嚟其實佢唔想同你建立任何嘢,咁你離婚罷啦~

21、22歲真係好細個,我見公司啲同事25、26歲都仲好細,好似中學生咁。講真,如果我21歲時生咗個bb出嚟,我都會同你老婆差唔多反應。

大宅

lunjaii422 發表於 16-8-11 16:37
我系22歲既爸爸
老婆21歲。結左婚1年多
但呢一年生活都系自己一個

你外父外母都幾多事,搞到本來冇事都變有事! 係咪想見到個女離婚? 邊有咁樣做人父母架~ 見到個女同女婿嘈,好心就教下佢點處理,一味叫個女返外家住,嫁咗等於無嫁過! 直頭係怪獸家長!

子爵府

畀面勳章

年紀太細, 你老婆似係未玩夠唔想咁快比家庭COOL住
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

首頁
12345...7

尾頁

跳至