婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

美菲絲 發表於 16-8-8 13:41
咪又係果d所謂同住先叫孝順既心態囉~~~~只係男女角式倒轉左~~~

d男人好多都唔係因為錢而唔搬架~~~唔好同 ...

不同的,那些愚孝子不搬走通常是同住的阿媽(99)只是針對和爆自己的老婆(新抱),而多討好自己兒子,他們不能身同感受老婆的痛苦。
但樓主的父母不但爆女婿,還爆樓主。

子爵府

cheung2013 發表於 16-8-8 13:51
不同的,那些愚孝子不搬走通常是同住的阿媽(99)只是針對和爆自己的老婆(新抱),而多討好自己兒子,他 ...

大把唔係被奶奶錫果個仔都會係同奶奶住果個黎~~~奶奶錫果個仔反而係自己住架喎~~~

樓主父母爆樓主係因為唔鐘意個女婿姐~~~根本樓主由結婚到生完一個又一個~~~冇樣野係佢父母鐘意既~~~淨係搬返去住係開心d~~~

到知個女有搬出去一家三口住既心態時就開始黎料~~~日驚夜驚個女搬走~~~佢地都未必係想爆個女架~~~但個女日日係屋企~~~要搵野黎爆時~~就更係爆到個女啦~~~唔通可以話個女婿d家務做得唔好咩(始終男同女有分別~~講做家務就一定係話女性果邊~~)

你試下個老公同奶奶講諗住一家三口搬出去住~~~睇下奶奶開唔開始癲~~~

講真啦~~~樓主家下都唔見得有幾身同感受佢老公既痛苦啦~~~個老公為左樓主唔洗睇奶奶面色~~樓主話搬返去同父母住就同樓主返去~~~

轉個頭俾樓主父母趕走~~樓主竟然可以由得自己個老公俾人趕走~~~自己同d女留低既~~~咁當個老公係乜???借種生B呀???

家陣冇啦啦兩公婆被人夾硬分居~~~~樓主仲只係開口埋口話驚同父母反面~~~我就只係登佢老公可憐姐

子爵府

其實你媽媽會唔會精神有問題,小朋友喊就話打死佢.....小朋友係佢個孫都講d咁既野...
快搬....然後搵社工同醫生幫你媽媽

美菲絲    發表於 16-8-8 16:24

公爵府

反面咪反面囉,佢唔當你係女,你亦唔使俾面佢啦,唔知你有乜好怕,你又唔使靠佢食飯,你同99反面就有勇氣搬,點解同阿媽反面你就唔敢,真奇怪!

美菲絲    發表於 16-8-8 16:24

子爵府

美菲絲 發表於 16-8-8 14:22
大把唔係被奶奶錫果個仔都會係同奶奶住果個黎~~~奶奶錫果個仔反而係自己住架喎~~~

樓主父母爆樓主係因為 ...

樓主是甘孝順點會逆父母意結婚,甘後生就 生兩個?樓主不需要身感受她老公,因為我覺得她更淒慘,天天被人針對、精神虐待。咩孝顺法才頂得住,膠膠地

子爵府

Miulo 發表於 16-8-8 14:41
反面咪反面囉,佢唔當你係女,你亦唔使俾面佢啦,唔知你有乜好怕,你又唔使靠佢食飯,你同99反面就有勇氣搬 ...

靠他吃飯就話啫

水晶宮

cheung2013 發表於 16-8-8 14:45
樓主是甘孝順點會逆父母意結婚,甘後生就 生兩個?樓主不需要身感受她老公,因為我覺得她更淒慘,天天被人 ...
同意,真係膠膠地,因為好多前後矛盾的說法.
一時又話想同住孝順父母,但之前結婚時已搬走左啦.
又一時又話想一家三口,但依家又情願老公比兩老趕走都唔一齊搬.

美菲絲    發表於 16-8-8 16:03

水晶宮

美菲絲 發表於 16-8-8 14:22

樓主父母爆樓主係因為 ...
"樓主仲只係開口埋口話驚同父母反面"
明明唔洗靠兩老,都話驚反面,真心唔明

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

akixschiu 發表於 16-8-8 03:43

係因為我住緊果到係公屋 5人單位
睇到你就覺辛苦,搬又驚反面,阿媽又高血壓,6299又咁樣,唔搬受罪果個只係你,你既然已經搵到地方搬,不如搬左先,再慢慢同4大長老講啦,或者搵其它人幫你口講野,唔係我怕你遲早會痴線...

子爵府

方方媽媽 發表於 16-8-8 14:52

子爵府

畀面勳章

回覆 akixschiu 的帖子

你老公講得啱。。就咁走就得了,你咁大個人。。你如果唔搬,何止反面,仲會家變添。。。

美菲絲    發表於 16-8-8 16:22

子爵府

搬未搬,有咩好怕?你同你老公結左婚,生左BB,你地先係一個家庭,你地先係一家人,娘家,男家只係你地ge原生家庭。你同你老公覺得住邊度,點樣生活係對你地,對女女係最好,而你地又負擔到就得了,唔需要受制於你地ge父。

子爵府

cheung2013 發表於 16-8-8 14:45
樓主是甘孝順點會逆父母意結婚,甘後生就 生兩個?樓主不需要身感受她老公,因為我覺得她更淒慘,天天被人 ...

咁就唔知啦~~~好多孝順仔都係自己揀老婆架~~~娶完返去呀媽唔滿意咪叫個老婆就下奶奶囉~~~d老公既心態係老婆遷就下奶奶~~奶奶就會滿意架啦(發夢冇咁早啦~~)~~~

我覺得佢老公慘~~~係因為樓主父母咁對樓主~~樓主自己可以揀~~~但佢老公依家係硬食~~就係因為老婆一句驚同父母反面~~~個老公硬食到要同老婆兩個女分居~~~咁不如離埋婚佢啦~~~咁不如個老公當初繼續留係自己屋企啦~~咪等老婆日日睇奶奶面色囉~~~至少佢奶奶應該會好似你講既咁~~~對個仔仲好聲好氣~~~淨係對個新抱黑面姐~~~

重要係樓主講緊老公有能力~~~唔係要靠兩邊父母黎生活~~~咁為乜要搞到好似個老公養唔掂頭家~~冇地方住要靠人咁款~~~一個唔鐘意就俾人趕走~~~樓主仲要講緊果間屋既裝修同日常開支係佢老公俾緊架喎~~~

試下倒返轉~~~間屋乜都個新抱俾~~~老爺奶奶一句唔鐘意趕個新抱走~~~你又覺得個新抱慘定個仔日日係屋企俾人鬧慘~~~~

衰d果句~~~我只會覺得要留低果個自己係被虐狂~~自己犯賤姐~~~但另一半為乜要跟住你俾你父母虐待呢

子爵府

方方媽媽 發表於 16-8-8 14:52

都唔係冇機會既~~~好多仔女都覺得自己父母就下就ok~~~父母無理取鬧鬧幾句咪當聽唔到~~過左就冇事~~~~

我老公巳經係一個人版~~~次次佢俾奶奶係到鬧時(無理頭鬧咋喎~~唔係老公做錯d乜)~~我老公都可以當聽唔到~~~我條氣頂住~~~老公仲叫我唔好放係心~~~佢自己俾呀媽鬧都冇嬲~~我嬲黎做乜喎(自己老公冇做錯野俾人鬧~~~做老婆既條氣更係頂住架啦)~~~
我地依家係兩公婆自己住~~~奶奶有試探緊話要黎同我地住~~~我老公仲覺得冇問題架~~俾我鏟到佢上天~~~家陣只係過時過節見下都咁~~~要我日日咁睇住個老公俾奶奶無理頭咁鬧~~~冇可能囉~~

但樓主父母既行為去到咁癲~~~就真係唔會話驚反面囉~~~根本就唔能夠相處~~~

個奶奶黑下面都住唔落要搬走囉~~~自己父母就癲到教個孫叫呀媽做呀四~~~趕埋個老公走~~~都話驚反面~~~

子爵府

而且都係果句~~~人大左就有自己既生活~~~

係孝順既~~~唔同住一樣孝順~~~~

係唔孝順既~~~同住都可以係陌生人~~~~隨時死左係房幾日唔臭都唔知架啦~~~

水晶宮

美菲絲 發表於 16-8-8 16:22
都唔係冇機會既~~~好多仔女都覺得自己父母就下就ok~~~父母無理取鬧鬧幾句咪當聽唔到~~過左就冇事~~~~

我 ...
樓主一時話佢父母住緊5人公屋,但父母又得佢一粒女,咁都有5人公屋?抑或仲有其他仔女?
最初話父母因99對樓主唔好就接左樓主回家住,依家又癲到當樓主係妹仔,完全唔覺佢地鍚呢"一粒女"和孫.
一時話一開始已諗住同父母住,但其實未生之前係同99住.
合乎資格申請公屋都唔申請? 依家申請都要等十年八年啦.
越睇越唔對路. 

美菲絲    發表於 16-8-8 16:47

子爵府

美菲絲 發表於 16-8-8 16:02
咁就唔知啦~~~好多孝順仔都係自己揀老婆架~~~娶完返去呀媽唔滿意咪叫個老婆就下奶奶囉~~~d老公既心態係老 ...

是丫,如果她講的屬實,甘真是完完全全自己攞來賤,仲累埋個老公、兩個女。她老公遲早離婚。但真是自我犯賤到甘程度有幾人?講野諗法很矛盾,我都覺得派膠多,很大水份。

美菲絲    發表於 16-8-8 17:01

子爵府

方方媽媽 發表於 16-8-8 16:41
樓主一時話佢父母住緊5人公屋,但父母又得佢一粒女,咁都有5人公屋?抑或仲有其他仔女?
最初話父母因99對樓主 ...

天堂有路你不走,地獄無門就偏要趟進來,不是單純「孝順」就可解釋,除非是傻子

子爵府

方方媽媽 發表於 16-8-8 16:41
最初話父母因99對樓主 ...

我估5人公屋~~~應該係加左樓主老公同個女既名落去換大屋~~~因為樓主講到裝修費都佢同老公出咯~~~

話一開始諗住同父母住~~~係怪架~~~獨生女咁諗唔出奇~~~但奇在係會咁諗既獨生女/女~~應該會未結婚就同男友講明~~婚後係要同岳父岳母住囉~~~而唔會咁搬黎搬去~~~

好似你話齋~~~唔通結婚搬左去奶奶到住~~~同奶奶相處到既~~~自己父母就唔洗照顧??係同奶奶相處唔到先黎要照顧自己父母??

至於話合資格申請公屋都唔申請就真係好搞笑囉~~~分兩間屋點都好過逼埋一間過啦~~~廚房洗手間都多個唔洗掙住用先啦~~~傻既都識諗一間5人屋大~~~定係分一間2人一間3人既大啦~~~依家仲講係4人添~~~

但又要諗下喎~~~4人單位收入係幾多~~~樓主老公夠資格申請既話~~~咁佢老公應該冇乜能力係出面租屋住囉~~~租完仲邊夠養佢3母女~~~

子爵府

cheung2013 發表於 16-8-8 16:47
天堂有路你不走,地獄無門就偏要趟進來,不是單純「孝順」就可解釋,除非是傻子
...

開頭以為可以開心生活唔出奇既~~~但事情發展到咁既地步仲唔走~~~就真係好大問題啦~~~

首頁
12345...7

尾頁

跳至