懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 hkgalcarrie 於 08-11-2 16:57 發表
hihi:

我last periods 24/9, 預產期1/7, 已經book左廣華, 等到12月16日先第一次產檢呀!!! (到果日我都有成13weeks囉)

請問登記左醫院, 可吾可以再登記係母嬰健康院做檢查呢? ...

我應該會係6月尾,9/9last M,但排卵較遲.
醫生話2wk後confirms個ch. 依家~~6wk+
上Sat去廣華, 第一次產檢己book到12/30啦(15 wk la)
唔怪得之有個sis話佢6.5個月先第一次產檢....

男爵府

原文章由 sasa~~ 於 08-11-3 19:21 發表

你好勁呀....
我今次第一胎... 真係擔心到行唔安, 坐唔落呀....
今日番工直頭咩都唔想做, 成日腍, 唔知阿b有冇長大呢....

Me too 之前見有d不幸既case, 都好擔心ga.
上fri(M計 7wk+)照左, 見到阿B, 又見到心跳(閃下閃下)先安心.

男爵府

原文章由 心心相印 於 08-11-3 20:18 發表
你地而家覺得點呀...我之前好攰架, 但唔知點解呢幾日又似無左果攰的感覺, 又無作嘔作悶,

好擔心, 人地話越多反應越好, 但我未照到又無咩感覺..... ...

好因人而異.
我開頭都冇作嘔作悶, 而家有啦.
不過同食d物, 做d物都有關.
唔係日日都咁差law.

大宅

我9月18日last m,上星期五去左聯合排期,第一次產檢要12月23日,跟住話如果驚耐叫我排埋健康院.我尋日打左去排喇,聽日有得睇,快好多 .其實我想問係咪無論幾多個月都好,第一次都係要陰照架?

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 JOEY0623 於 08-11-3 23:01 發表
我都係星期五先有得排,不過打極 去都冇人聽,我想問佢要唔要拎地址証明,我見網頁寫只要身分證同埋醫生信...

我問左啦,一定要地址証明ar,佢話因為而家d e院好爆wo,所以唔想d人亂跨區.
你地住邊區ar

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 小馬仔 於 08-11-4 10:45 發表
我9月18日last m,上星期五去左聯合排期,第一次產檢要12月23日,跟住話如果驚耐叫我排埋健康院.我尋日打左去排喇,聽日有得睇,快好多 .其實我想問係咪無論幾多個月都好,第一次都係要陰照架? ...

小馬仔你好welcome
我上一胎好似無照陰架wo
不過隔左甘多年,而家都唔知咩世界

侯爵府

原文章由 麥兜MaMa 於 08-11-4 09:50 發表

我應該會係6月尾,9/9last M,但排卵較遲.
醫生話2wk後confirms個ch. 依家~~6wk+
上Sat去廣華, 第一次產檢己book到12/30啦(15 wk la)
唔怪得之有個sis話佢6.5個月先第一次產檢.... ...

排e院係耐d架

侯爵府

原文章由 sasa~~ 於 08-11-3 19:21 發表

你好勁呀....
我今次第一胎... 真係擔心到行唔安, 坐唔落呀....
今日番工直頭咩都唔想做, 成日腍, 唔知阿b有冇長大呢....

因為第一胎科技無甘發達,我仲未識甘多野,
而家又照呢樣又照果樣,果時都無人教我架

侯爵府

原文章由 Yungmama 於 08-11-3 23:24 發表

用乜樽裝都可以,細細個就得嫁啦!

我揾膠杯咋.
我帶算帶去到時先裝

大宅

我上一胎有照架...我唔想照陰呀,我驚整痛我呀

原文章由 nono76 於 08-11-4 10:52 發表

小馬仔你好welcome
我上一胎好似無照陰架wo
不過隔左甘多年,而家都唔知咩世界

複式洋房

各位sis好呀~~ 我預產期都係7月, last m第一日係25/9, book左10/11先睇第一次醫生! 最初知道bingo時個人成日好暈, 有d反胃&好多胃氣, 但呢幾日乜野感覺都冇晒, 好擔心, 覺得好唔實在呀! 希望快d到10號去睇醫生, 唔知到時(應該6w5d)有心跳未呢?
你地打算去政府定私家生, 順產定開刀呢? 分享下吖

民房

各位準媽媽好, 我尋日驗到有bb,好開心!
我last m 1st day係10月5日,預產期係7月12日
今次係第一胎,心情好緊張,開始有d擔心,我就冇乜流啡,但個肚仔時不時就痛,你地係咪都係咁架?

我剛剛響東區那打素醫院登記,佢地話要等到8-12週先會見我。同時,我都預約左韋張紅醫生,姑娘話要11月27日先有位比到我。

我想問你地係咪剩係話左比屋企人同老細知有bb?因為我驚bb小器,唔敢同太多人講,剩係我老公一家同老細知,連我媽咪都唔敢講,因為怕佢口疏。

複式洋房

bopuimama,
我個肚都有d陰陰痛, 但又冇好似其實人咁講話個肚好實. 我只係同supervisor&一個best fd講左(要問人產檢d野), 連pa & ma都未知, 因為我同事之前連續兩次bb都係8weeks左右突然冇左心跳. 搞到我有d陰影, 好驚

原文章由 bopuimama 於 08-11-4 12:50 發表
各位準媽媽好, 我尋日驗到有bb,好開心!
我last m 1st day係10月5日,預產期係7月12日
今次係第一胎,心情好緊張,開始有d擔心,我就冇乜流啡,但個肚仔時不時就痛,你地係咪都係咁架?

我剛剛響東區那打素醫院登記,佢地話要等到8-12 ...

複式洋房

原文章由 麥兜MaMa 於 08-11-4 09:54 發表

Me too 之前見有d不幸既case, 都好擔心ga.
上fri(M計 7wk+)照左, 見到阿B, 又見到心跳(閃下閃下)先安心.

係囉... 越睇越擔心呀~~
我都好想快d見到阿b閃閃下呀.... help~~~~

複式洋房

原文章由 nono76 於 08-11-4 10:55 發表

我揾膠杯咋.
我帶算帶去到時先裝

咁你記住唔好食野wor... 姑娘話小便要空肚留架~~

複式洋房

原文章由 ckstep 於 08-11-4 12:28 發表
各位sis好呀~~ 我預產期都係7月, last m第一日係25/9, book左10/11先睇第一次醫生! 最初知道bingo時個人成日好暈, 有d反胃&好多胃氣, 但呢幾日乜野感覺都冇晒, 好擔心, 覺得好唔實在呀! 希望快d到10號去睇 ...

6w幾應該有閃閃喇.... 但係都depends on 你排卵早定遲架~~10號好快到喇...

複式洋房

原文章由 ckstep 於 08-11-4 14:55 發表
bopuimama,
我個肚都有d陰陰痛, 但又冇好似其實人咁講話個肚好實. 我只係同supervisor&一個best fd講左(要問人產檢d野), 連pa & ma都未知, 因為我同事之前連續兩次bb都係8weeks左右突然冇左心跳. 搞到我有d陰影, ...

好驚..... 好驚......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HI..各位好~
我都係7月預產期..不過就未知邊一日.
我last m 係9月7日..但因為遲排卵..
所以未confirm..不過自己計就係7月頭..

我已經book o左qe 睇..
今日仲去抽埋血o忝..
但我唔諗住去健康院了..
因佢要o係番qe 附近o個o的健康院做產檢的.
我唔想去咁遠(因我仲有個仔要湊).
我睇私+算了...qe 要排到3月先有得睇呀!
不過..qe 幫我book 埋照結構了..

另外..我都仲未去私+到照u/s..
可能我已經係第二胎..冇咁心急..
想照到埋心跳先照嘛...約o左14/11先睇..
我係去張智醫生到產檢的!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 小馬仔 於 08-11-4 11:14 發表
我上一胎有照架...我唔想照陰呀,我驚整痛我呀

如果你係早照.
應該係照陰o個喎~

會整痛o既咩?我又未試過喎~!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ckstep 於 08-11-4 12:28 發表
各位sis好呀~~ 我預產期都係7月, last m第一日係25/9, book左10/11先睇第一次醫生! 最初知道bingo時個人成日好暈, 有d反胃&好多胃氣, 但呢幾日乜野感覺都冇晒, 好擔心, 覺得好唔實在呀! 希望快d到10號去睇 ...

我都成日見頭暈(少少o個隻)..
過兩日會去睇中醫...希望食幾劑中藥會好o的啦~
我都冇反胃and作嘔...係間唔中有少少頂胃而已.
同埋成日都好眼瞓...好攰!

我就一定係揀順產..我上一胎都係..
同埋我會揀qe..因我係公務員家屬..
可住二等房..

首頁

尾頁

跳至