自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

九龍灣時昌迷你倉四級大火,奪去高級消防隊長張耀升的年輕性命,令他的太太和只有4個月大的兒子頓失依靠。消息指,昨晚當醫生宣告張耀升死亡時,張太未能接受丈夫離世,苦苦哀求醫生繼續搶救丈夫,令在場人士悲痛無言,「唔知點去安慰佢太太,佢太太目前情緒仍未平復」。

消息指,由於張耀升屬強積金務員及年資較短,料獲得的恩恤賠償有限,加上他遺下4個月大稚子,家庭需要較大經濟幫助,有關方面希望可為他的遺屬籌到1,000萬元。他就讀過的中學和港大偉倫堂舊生會分別為他發起募捐,但亦有人懷疑網上有人涉嫌趁機呃善款。香港消防主任協會稱因收到不知來源的網站稱要為張耀升募捐,為防混亂,已取得張耀升遺孀同意,公開其匯豐銀行戶口號碼,呼籲熱心市民可直接將善款存入有關戶口。
有同袍形容張耀升為人樂觀,今年4月才由鴨脷洲消防局調往將軍澳消防及救護學院擔任煙火特遣隊教官。據悉,港大畢業的張耀升表現突出,短短5年就由見習消防隊長晉升至高級消防隊長,更擔任教官職位,被部門視為明日之星,他生前喜歡打籃球,亦是消防龍舟隊成員。據了解,張耀升的太太亦是公務員,現任職工業貿易署,二人雖然已婚,但並無遷入消防員已婚宿舍。
至於與張耀升一同進入火場的煙帽隊員亦受輕傷,昨晚已出院,但情緒激動悲痛,消息指,「好多伙計情緒都悲痛,好多人都忍唔住喊咗出嚟」。據了解,消防處已即時安排兩位政府心理醫生輔導受影響的消防人員。協會主席楊儉生稱對張耀升殉職感到悲痛和婉惜,讚揚對方有崇高情操。他透露,昨日已和張太以及與張耀升同期受訓的消防員,大家都表現悲痛,張太更難以接受失去丈夫的事實,呼籲有心協助張太度過難關的市民,可循以下途徑捐款。
【捐款途徑】
張耀升遺孀 Chan Mei Wa Lydia:
匯豐銀行 - 168-767770-001
消防主任協會永隆銀行戶口:
永隆銀行 - 020-625-000-19757
支票:
請在抬頭寫明「Chan Mei Wa Lydia」
郵寄至九龍昂船州昂船路政府船塢消防處潛水基地 消防主任協會義務秘書代收

From 蘋果日報

BlairHo_2015    發表於 16-6-22 22:48

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-06-22+發表

原帖由 sfuhsg 於 16-06-22 發表
仲要早2日先過完第一個父親節
唉,其實有冇D宗教JM用D心靈解脫既説話去解釋下件事,點解可以咁慘?

作為讀者,睇文字已經好心痛,更加不用說老婆。

珍珠宮

回覆樓主:

佢地一定有恩恤金, 但我仍會捐少少當作市民給英雄家人的一點點心意, 略盡綿力~ 祝福救火英雄的家人

HELRON    發表於 16-6-23 14:33
amk650191    發表於 16-6-23 13:48

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

洗米華 發表於 16-6-22 22:22
吾捐了,香港大把人做野殉職都無搞捐款,錢既野留返俾689做

你咁有米,你就梗係唔使人捐,仲有馬拉雞爭產添真係死不X目。

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我哋係校友, 今朝一早已捐左去舊生會,
真心覺得有切膚之痛

BlairHo_2015    發表於 16-6-22 22:52

子爵府

回覆樓主:

其實公務員差唔多個個都有供孤兒寡婦基金!
另外消防都應該有基金~
再加上佢咁後生,
當佢做到退休搵3萬蚊個月,
做到60歲都係30年,就當佢搵一千萬,
起碼都會陪一半,即5百萬俾家屬!

上次7仔事件唔同,人地真係乜都冇!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:殉職消防員 -- 捐款

加油

別墅

回覆:殉職消防員 -- 捐款

政府賠唔賠都好~
想盡心意係自己既事,我係以做帛金咁樣

希望張太堅強,bb仲要倚靠你架

男爵府

引用:吾捐了,香港大把人做野殉職都無搞捐款,錢

原帖由 洗米華 於 16-06-22 發表
吾捐了,香港大把人做野殉職都無搞捐款,錢既野留返俾689做
唔捐唔洗講,唔洗乜都拉埋689,雖則我都唔鐘意佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

當捐俾佢個BB,四個月就無咗爸爸
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

引用:其實公務員差唔多個個都有供孤兒寡婦基金!

原帖由 tiffany_wong23 於 16-06-22 發表
其實公務員差唔多個個都有供孤兒寡婦基金!
另外消防都應該有基金~
再加上佢咁後生,
有心就捐啦,唔洗係度計計較較

HELRON    發表於 16-6-23 14:34

大宅

引用:Quote:原帖由+hkpackage+於+16-06-22+發表

原帖由 BlairHo_2015 於 16-06-22 發表
伏?會有咩伏?唔明你想表達啲乜
高調收捐款?點高調?你有無見張太出黎講過野叫人捐?死者既舊生會係自發 ...
因為捐錢通常係給有需要嘅人,做帛金和捐錢係兩回事。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hkpackage 發表於 16-6-22 22:53

你點知佢有冇需要?

男爵府

引用:Quote:原帖由+BlairHo_2015+於+16-06-22+發

原帖由 hkpackage 於 16-06-22 發表
我唔識張太,唔知點做帛金比佢,所以我會入錢去佢戶口,ok?
仲有,你覺得張太無需要嗎?BB仲咁細,日後日子有排過
其實只係盡一點心去幫助有需要既人,點解要咁計較?能夠幫人都係福氣,你計較啲咩呢?唔捐就請便,無人會介意

大宅

政府賠幾多其實都唔影響捐錢嘅,捐錢都係對媽媽同BB嘅一點心意

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+tiffany_wong23+於+16-06-22+

原帖由 BlairHo_2015 於 16-06-22 發表
有心就捐啦,唔洗係度計計較較
d人自己唔捐就算,無需理由!係呢個時候,咁樣幫孤兒寡婦計身家去support自己唔捐款,好無品

水晶宮

2018復活節勳章

hkpackage 發表於 16-6-22 22:53

其實你覺得冇必要咪唔好捐囉,又冇人迫你,你個《伏》字真係對個死者同佢老婆仔仔好唔尊重

男爵府

引用:Quote:原帖由+BlairHo_2015+於+16-06-22+發

原帖由 木土土 於 16-06-22 發表
d人自己唔捐就算,無需理由!係呢個時候,咁樣幫孤兒寡婦計身家去support自己唔捐款,好無品

...
其實真係呢度先會有啲咁既言論出現,我係fb各大group都無人咁講,仲枉佢為人父母

男爵府

引用:Quote:hkpackage+發表於+16-6-22+22:53+因

原帖由 losttoa 於 16-06-22 發表
其實你覺得冇必要咪唔好捐囉,又冇人迫你,你個《伏》字真係對個死者同佢老婆仔仔好唔尊重
...
唔知有咩咁伏,點為之伏,問佢佢又唔答

首頁

尾頁

跳至