潮流時尚

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆 oneonemama 的帖子

你把圖發上來就得 不過今日要同老爺奶奶飲茶。。要夜D返屋企 家庭日

男爵府

回覆 msanubis 的帖子

里樣野呢 系某 一個網站賣石專門挪出來講 之但係響證書上實際上系唔會影響個鑽石本來價值 咁樣講你係咪會明白D 至於里個網站 你地去G一下就知道 如果要買一粒好石頭 一切從證書入手 其實本證書 已經可以話嗮比你知道粒石系幾錢 簡單D講 國際上標準價 其實基本上系得個體字 因為就算佢彪多少 一起你買唔到 一下就有瑕疵 道理好簡單 如果價錢一樣 咁樣係咪D珠寶商都訓街?一粒石 體完4個C就體CUTTING比例 然後就體黑點位置 咁樣基本上我地講系買石入門 然後最後就系色差 例如你想知道粒石值唔值得買 就去穩到粒石 最簡單方式 叫個珠寶商人挪兩粒出來 可以系比自己心儀個粒色澤好 劃著差都得 同樣放一個平面上面 注意系燈光必須唔好有射燈 然後肉眼劃著通關拍照 你基本上分到個石頭色差 然後自己衡量直唔值得買 我簡單D發一個圖你會明白

照片 大石頭基本上可以用對比法辨別個石頭顏色 係咪好明顯 之但系3卡個粒系一粒完美石頭 所以最後對比完畢就系自己衡量是否比錢買 當然 最後我都買左 當你同完美比較完畢就系會考慮價錢 咁樣你自己權衡 講完你度 就簡單講一下所謂底色問題 我地一般就講白底石頭 響好多環境下邊清透 其實見多你會知道 有D石頭 同樣4C 但係本來礦物含量決定左某些色澤上唔一樣 咁樣我地叫矇矇地個D石一般就系啡底 但係里個方面到現時為止 唔可以作為一粒石頭是否價值權衡標準 就簡單D 就算我挪同樣4個C 去比財仔 佢都唔會因為你系啡底兒價錢唔一樣 只系某些無良商家手段 咁樣你明嗎 當然系有 只系普通買家系分唔到

子爵府

開心吸收勳章

回覆 KWOKPHOEBE 的帖子

謝謝詳細回覆

侯爵府

好專業,勁!長知識。

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-21 11:01

里樣野呢 系某 一個網站賣石專門挪出來講 之但係響證書上實際上系唔會影響個鑽石本 ...

有健康ge身體,努力工作!

大宅

回覆樓主:

又長知識

男爵府

回覆:請教3卡閃閃

又學到野喇

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-21 11:01

里樣野呢 系某 一個網站賣石專門挪出來講 之但係響證書上實際上系唔會影響個鑽石本 ...
多謝你的分享,很詳細的資料。

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-21 10:44
回覆 oneonemama 的帖子

你把圖發上來就得 不過今日要同老爺奶奶飲茶。。要夜D返屋企 家庭日 ...

Jm您好專業
本人想買粒3.5-3.8石
心型
您覺得如果50萬可以買到咩級數
因為自己睇左好多但又好驚比人搵笨
謝謝

男爵府

回覆 taibabe 的帖子

50萬點解唔買圓?我好膚淺 3卡50萬圓石可以幾靚啦 心當然可以更加好 不過心圓2選1一定選圓石 如果同意50萬圓石大約系G色VS1劃著VVS2 3EX NONE 基本上可以IDEAL CUT 就系比例非常好 如果心就估計系話F色 VVS1 3EX NONE 不過切割上你就要烤功夫 要體檯面比例同埋深度 如果厚身是就要選擇E色以上 如果薄身 就要選淨度高 但係最後我好膚淺咁樣講 萬日你挪石出去比二叔公 同樣當時你買入系50萬 咁樣元石當出去會貴過其他形狀 買得幾十萬 真係建議買圓石 買得石頭 千萬唔好講 我永遠唔賣 留比D子女 因為你會日後忍不住不停買 唔好講這句 所以一定要考慮以後賣出去 純個人意見 自己考慮

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-26 11:31

50萬點解唔買圓?我好膚淺 3卡50萬圓石可以幾靚啦 心當然可以更加好 不過心圓2選1一 ...

多謝您既意件
非常有用

男爵府

反正你考慮清楚啦 我從好細就買石頭 老豆教落 做人最緊要識得投資千萬唔好沉迷名牌包 手錶 做人要沉迷響石頭裡面 人生好難講 萬一要著草都要挪起走得值錢 所以我從細就買鑽石同埋磚頭 石頭只買卡裝圓石 磚頭就買邊種形狀都得反正比我永遠記住老豆講 做人一定要買石頭 就系鑽石同磚頭

男爵府

同埋提醒你一下 估計可能都知道 不過我想起就順便講一下啦 買2卡以上石頭 記得唔好買剛剛好 例如一定要買2.03劃著3.05等等 因為響鑲鑽石過程中有可能有磨損 咁樣如果你買剛剛好卡數就慘 1.99卡同2卡價錢差好多好多 更何況系3.99卡同4卡呢 所以一定要注意 第2點就系 買大卡數石頭必須一定切記唔好響有射燈系選石同埋必須一定切記要個普通比起碼3粒以上你選擇 必須系有現石 唔好就獨頭一粒 你講緊系買幾十萬所以一定要佢比幾粒你選擇 原因系咩呢 人比人都比死人係咪 兩粒劃著3粒石頭響正常燈光下 會一目了然 佢地會直接同你講我系咪值里個價 好似我上邊副圖咁樣 如果我獨立挪2卡個粒拍個頂大圖 根本大家都體唔出 因為個粒切割特別厲害 同埋其實個色系白 只系響對比下邊已經話比所有人知道答案 仲有 好多鋪頭其實都無可能有放住10粒劃著5粒3到4卡現石響度 都基本上要約時間 所以你如果要看現石 必須同佢講我對幾粒都有興趣 麻煩你比個時間我我過來對比 其實道理好簡單 第一個鋪頭多數街上跑石 如果有信用 起碼可以借到幾粒返來 係咪 如果無 咁樣多數就一粒羅 所以你起碼穩一個有D信用吧 其次就系自己想買到好野就一定要臉皮厚D 唔系幾十萬就好似唔值得 我買一粒石頭我要穩起碼5個月 我已經買左超過22年 反正好野都系自己用雙腿用時間跑出黎 希望以上幫到你 買左記得POST上來體體哈 祝福你穩到一粒自己中意

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-26 11:31

50萬點解唔買圓?我好膚淺 3卡50萬圓石可以幾靚啦 心當然可以更加好 不過心圓2選1一 ...
咁請問50萬倒又可以買到大概咩spec既4卡圓石?thanks

男爵府

回覆 charz 的帖子

4卡 我建議你如果系50萬就買3卡 咁樣會好好多 其實鑽石當然系大好似好好 但係真係要看最後個4個C系咪 如果你只系想話 OK我就係要帶一隻戒指出黎 好大粒 咁樣就得 咁樣我可以話比你知道去買血石 10萬已經3卡15萬4卡 只系無品質 無證書 我唔想你浪費50萬 買3卡適合D 4卡個色如果你預算50萬會好低劃著淨度好低 反正就兩樣我都唔會接受 其實就取你自己需要 我真係一個非常非常膚淺個人 錢同價值響我心裡永遠系一個平衡等號 希望你明白我講咩 我只系唔想你後悔 50萬可以買到大約F VS1劃著靚仔VS2 劃著G VVS2 都系3EX 同埋NONE 如果你要4卡 估計第一唔系NONE 第2 色會低好多 估計肉眼會有辨別到黃色 我保險庫有4卡同5卡石 不過當時買都已經過80萬 系15年前 咁樣大約你自己可以估計一下個價值差 近幾年我比較少買4卡 但是市場價系唔會有非常大波動 所以你最好都自己出去先格一下價

男爵府

比你參考一下 里粒大約就49萬到50萬之間 里粒石而家響印度 你比個號碼比個D鋪頭佢地估計都可以挪返來香港 你咁樣可以對比一下 50萬就大約系咁樣 如果4卡 大約就要去到咁樣 我又比你體一下

大約就咁樣 里粒已經系我頭先穩好耐比較好D 比較檯面乾淨同埋色好白 就體sii但係體圖已經好靚 只系體4C最後要體個圖 里粒算系好靚仔 只系問題響最後 唔系NONE 同埋系VERY STRONG BLUE 咁樣我地成日講 里度就差左10萬啦 所以咁樣你係咪會明白好多?兩粒價錢系一樣 都系印度人切割 存放地方一樣 聰明女 你應該知道點選

禁止訪問

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 00:46

真心like你!我又長知識了!

大宅

多謝晒你既意見!咁我想請問有咩網站/途徑可以搵到多D鑽石比較下?唔洗出去俾人呃

男爵府

如果粒石係第二第
通常佢地要我下訂金至可以睇
甘我應該點做?
另外呢圖我可以邊度搵?
麻煩曬您呀!!!

首頁
12345...8

尾頁

跳至