自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:回覆 DAVID1965 的帖子但係我又唔明,台灣人

原帖由 chinatea 於 16-05-14 發表
回覆 DAVID1965 的帖子

但係我又唔明,台灣人點解會提倡食"哨水飯"咁恐怖,食店收埋收埋d倒埋一堆的飯頭飯尾 ...
可能真係窮……

翡翠宮

chinatea 發表於

但係我又唔明,台灣人點解會提倡食"哨水飯"咁恐怖,食店收埋收埋d倒埋一堆的飯頭飯尾 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 bdrescue 的帖子

所以大陸人一定唔like去夜市,好多夜市條街又長,又窄,但得頭尾先有廁所,d廁所衰過我地村d公廁.
<br><br>

水晶宮

引用:回覆 DAVID1965 的帖子但係我又唔明,台灣人

原帖由 chinatea 於 16-05-14 發表

真係?第一次聽,上網睇下先

男爵府

回覆樓主:

試過食到勁痾 唔敢再食夜市d野

珊瑚宮

丫雅 發表於 16-5-14 22:07
台灣好少垃圾桶,呢樣真係事實

台灣講環保,分門別類。

夜市一定有垃圾桶,相隔幾十尺有一個大桶::

但平時在街就小垃圾桶。

台灣人約8點會自覺拿一袋2代垃圾等垃圾車,不同收邊様垃圾車,音樂都不同

伯爵府

bdrescue 發表於 16-5-14 22:06
其實香港都一樣
好耐之前都覺得大6,台湾,澳門都係一樣。

珍珠宮

我剛去完台灣回來,我包車司機同的士司機都唔主張我去夜市,佢話千祈唔好食夜市的雞,炸野同飲品等等。

佢話雞係病雞或生產雞旦生到就死的,炸野用千年油,飲品麥野材料都係假的,所以後來去左好貴的地方食野。

個個朋友都唔信我一餐橘子涮涮鍋就三千蚊,全部食原材料唔食加工品,所以滷味,炸雞扒,滷肉飯同麵線都無食過。

珍珠宮

引用:Quote:scarerose+發表於+16-5-14+22:17+台

原帖由 蝦碌媽咪 於 16-05-14 發表
但遊客景點駁景點,試過攞住垃圾行足半日
日韓台一樣冇垃圾桶

男爵府

台灣真係好污糟,我試過係d普通民居附近見到貓咁大隻老鼠

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

夜市真係「髒髒的」,我拖住個女一路向前行只想快速離開

水晶宮

回覆樓主:

我去夜市都少買野食的,可能對煎炸興趣不大,通常買生果,但試過被呃,也可能我唔明佢點賣,一袋什錦生果,切好的,好似成8,90蚊
我以前最中意係食個d糖水,咩粉圓個d。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我以前係大陸住,都敢食街邊野,而家真係唔敢,唔係怕佢污漕,係唔知D食材係咩。。。。

去台灣暫時仲敢食街邊野

男爵府

scarerose 發表於 16-5-14 22:17
台灣無垃圾桶係因為佢地慣左帶返屋企分類回收⋯呢樣野跟日本,大陸人唔明架啦
...

無錯台灣分類回收係好過香港同大陸…每次垃圾車經過街道,d商戶好自覺拎d垃圾擲係垃圾車,膠袋膠樽會自行分類等回收車經過才擲。

子爵府

我覺得講得都好中肯,at least 佢都同意大陸都係污糟

而我一直覺得,台灣韓國同大陸感覺差唔多......

rebecky162    發表於 16-5-16 12:09

禁止訪問

回覆:yucl_hk 的帖子

男爵府

不嬲都覺得台灣夜市唔吸引, 而台灣亦同大陸差唔得太遠...

論街頭小吃,

台灣的蚵仔煎, 咪即係香港的煎蠔餅...而我覺得香港的較好

台灣的阿宗麵線, 咪似香港的碗仔翅...而我覺得香港的較好

台灣的咩串燒臭豆腐, 我覺得衰過香港的臭豆腐

而台灣的珍珠奶茶, 我覺得太甜了, 香港的絲襪奶茶較好..

唯一我覺得台灣較好的, 係好似叫東區粉圓的甜品

當時我同朋友, 第一次去台灣, 仲臨住日日去掃街食野, 去晒咁多個夜市....點知掃左第一日, 第二日又係見到呢D小食, 已經商量「不如之後skip晒d夜市.......」

伯爵府

我都覺台灣似大陸。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

台灣D街好臭,D味從坑渠黎

水晶宮

小倩 發表於 16-5-14 22:00
日韓都一樣

我都想講,日韓搵垃圾桶都好難,冇咩人講

首頁
12345...8