婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由 emimi 於 16-04-12 發表我都

原帖由 micling 於 16-04-13 發表
11點幾食完走
咁D碗煲等到早上再洗?
小強食埋先?
唔係,我9點幾同仔入房訓,等佢地走左我先出廳,工人習慣執完野玩陣電話11點幾先沖涼,如果佢地黎,工人就要等洗碗,明顯佢地目的就係唔想自己屋企洗碗抹廚房,我叫過工人唔好等,但佢話怕放過夜抹唔甩油漬

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+16-04-13+發表11

原帖由 emimi 於 16-04-13 發表
唔係,我9點幾同仔入房訓,等佢地走左我先出廳,工人習慣執完野玩陣電話11點幾先沖涼,如果佢地黎,工人就 ...
咁佢哋幾點來你家?

子爵府

emimi 發表於 16-4-13 18:56
唔係,我9點幾同仔入房訓,等佢地走左我先出廳,工人習慣執完野玩陣電話11點幾先沖涼,如果佢地黎,工人就 ...
依d工人去邊搵呀~~~好多話之你~~~十點就乜都唔做~~~有咩天朝開工先做~~~
你好似係應該叫老公開聲叫你奶奶同叔仔咪過黎搞搞震~~多過叫個工人天日先做~~~

同埋你依家咁好似係唔岩合約~~~~因為合約會講明個工人係邊個地方工作之餘~~會有寫明服待幾多人~~~耐唔時一次就冇計姐~~~

你奶奶叔仔又唔係係到住~~~成日咁走過黎煮飯食飯~~搞完又要個工人執手尾~~~變相係長期服待多兩個人~~增加左工作量~~~個工人隨時可以話同當初合約寫既唔一樣而唔做(有冇得告就唔知啦)

公爵府

引用:Quote:原帖由 emimi 於 16-04-13 發表唔係

咁佢哋幾點來你家?
我地煮飯99日日黎,甚至帶埋叔仔都食冇問題,但叔仔放夜就放工11點幾上黎宵夜
雖然人地家事與我冇關,但佢老婆因為一個人湊唔掂bb,又唔中意99就帶埋bb返娘家長住,加上99又成日上我屋企偷日用品過去,我覺得簡直幫人地照顧埋頭家

公爵府

引用:Quote:emimi 發表於 16-4-13 18:56 唔係,

原帖由 美菲絲 於 16-04-13 發表
依d工人去邊搵呀~~~好多話之你~~~十點就乜都唔做~~~有咩天朝開工先做~~~
你好似係應該叫老公開聲叫你奶奶同 ...
佢好經典,放假日可以3點鐘先過黎食lunch,可能其實佢都唔想黎,但99係我呢邊煮迫佢黎食

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+16-04-13+發表咁

我地煮飯99日日黎,甚至帶埋叔仔都食冇問題,但叔仔放夜就放工11點幾上黎宵夜
雖然人地家事與我冇關,但佢 ...
不過成11點幾仲去搞住人
真係太過份
你叫你老公開口十點落閘放狗
成日攞你家日用品
日防夜防家賊難防

子爵府

引用:Quote:原帖由+美菲絲+於+16-04-13+發表依d

佢好經典,放假日可以3點鐘先過黎食lunch,可能其實佢都唔想黎,但99係我呢邊煮迫佢黎食

...
燈油火(立) 佢哋都慳唔少
你哋包火食

子爵府

emimi 發表於 16-4-13 22:25

...
咁你個工人咪不停要洗碗洗鑊洗煲~~~仲邊有時間做其他家務~~~雖然係工人姐~~都唔係要做到人地唔停手下話~~~

你老公點睇你奶奶d行為???(偷日用品同成日黎煮宵夜食完走)~~~你老公冇反應??

其實你奶奶黎係有幫你地手做d乜???佢都巳經係同叔仔住~~~咁帶/逼個叔仔黎你地到開飯~~~真係好古怪囉~~~~

公爵府

引用:Quote:原帖由 emimi 於 16-04-13 發表我地

不過成11點幾仲去搞住人
真係太過份
你叫你老公開口十點落閘放狗
我嘈過,但老公成日覺得一家人,冇咩所謂

美菲絲    發表於 16-4-13 23:20

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+16-04-13+發表不

咁都冇理由
工人姐姐11點幾都冇得瞓
這樣會不會太刻薄
如果工人姐姐係7點起身 做到晚上11、12點

美菲絲    發表於 16-4-13 23:18

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+16-04-13+發表不

咁你老公做啦
姐姐做到晚上10點 乜都夠啦
工人姐姐都係人
人心肉做

美菲絲    發表於 16-4-13 23:18

公爵府

引用:Quote:emimi 發表於 16-4-13 22:25 佢好經

咁你個工人咪不停要洗碗洗鑊洗煲~~~仲邊有時間做其他家務~~~雖然係工人姐~~都唔係要做到人地唔停手 ...
我工人係不停洗!我ftm自己買餸接送返學放學,99間中都會買餸上黎,有時佢d菜放到就快爛就攞俾我
其實以前99同我住,後來搬去叔仔度想幫妯娌湊bb,但妯娌唔中意佢,搬返娘家,99太悶就日日上我度,係廚房繼續擺女主人款,又話幫我手,佢以前成日寸我以為我咩都唔識,接受唔到我深藏不露,冇左佢仲可以打理得咁好,日日有湯水,連我仔都肥左

公爵府

引用:Quote:原帖由 美菲絲 於 16-04-13 發表咁你

我工人係不停洗!我ftm自己買餸接送返學放學,99間中都會買餸上黎,有時佢d菜放到就快爛就攞俾我
其實以前9 ...
99係唔想叔仔食街外野,又唔想佢去外母度,自己煮左又懶得洗
有時99去街,會同我講叔仔今日唔返來食唔使煮佢飯,我心諗我根本冇關心過你個仔,冇責任煮飯佢食

美菲絲    發表於 16-4-13 23:27

子爵府

emimi 發表於 16-4-13 23:20
其實以前9 ...
你冇拒絕佢咩???咪叫奶奶自己搵d野學下玩下~~~唔洗上黎幫手~~~依到冇野要幫手~~~
你冇同老公表示過唔想奶奶咁成日女主人上身??你老公覺得連家庭用品都俾奶奶咁過戶都冇問題???

子爵府

引用:Quote:emimi+發表於+16-4-13+18:56+唔係,

你好似係應該叫老公開聲叫你奶奶同 ...
其實我見過工人姐姐
6點半起身放狗 好多時晚上做到12點1點
最後姐姐做到生kidney stones 姐姐仲做完張約 先去做手術 extra俾多咗2萬幾3萬佢去埋手術費
之後姐姐半年後再來續約
不過佢哋請多兩個姐姐做

子爵府

emimi 發表於 16-4-13 23:24
99係唔想叔仔食街外野,又唔想佢去外母度,自己煮左又懶得洗
有時99去街,會同我講叔仔今日唔返來食唔使煮 ...
叔仔今日唔返黎食飯唔洗煮佢飯

返咩黎呀~~~你叔仔係你地到住既咩~~~~真係癲癲地~~~

首頁

尾頁

跳至