自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+aiaiaiai+於+16-02-08+發表我

原帖由 小mama 於 16-02-08 發表
有冇寫明消炎高燒退燒藥?冇就係普通退燒藥

高燒藥要加粉紅色個隻退燒藥先有明顯效用
我有2款退燒藥,一款Panadol 粉紅色,另一款就係橙色呀,我食左燈色。諗住Panadol無咁勁

子爵府

引用:用盆温度浸腳,keep+隹隔段時間浸,可以加

原帖由 blythe_baby 於 16-02-08 發表
用盆温度浸腳,keep 隹隔段時間浸,可以加d檸檬汁去d水度,如仍高燒,趁早去睇左醫生先

...
好,我又試下先,其實而家回左38.1左右,希望唔再燒返啦

大宅

回覆:aiaiaiai 的帖子

試下用暖水濕條毛巾(不要滴水)同佢吸熱,會快些退燒,記得抺身用完濕毛巾,要用乾毛巾抺乾身。
bb出咗汗記得同佢抺走些汗。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wy_yen 於 16-02-08 發表一歲

原帖由 aiaiaiai 於 16-02-08 發表
我私家打,打2針。不過醫生都講過7-10日左右。而家計返都差唔多。但我諗住琴日早上燒完就唔會再燒,點知仲 ...
38.1 冇問題啦,可能頭先著得太多衫退唔到熱

子爵府

引用:如果無其他病徵,可能出玫瑰疹。過左39度都

原帖由 zoekayan 於 16-02-08 發表
如果無其他病徵,可能出玫瑰疹。過左39度都高燒,如果食左藥有退燒都ok,但退燒意思唔係退到無,係俾之前低 ...
希望唔係玫瑰疹啦,要燒幾日,人都顛,我個b就係唔飲水,我唯有一搭星星餅一搭水咁比佢,飲到幾多得幾多

子爵府

引用:Quote:原帖由+aiaiaiai+於+16-02-08+發表我

38.1 冇問題啦,可能頭先著得太多衫退唔到熱
可能係,好彩有你教我脫厚衫,果一刻真係咩都諗唔到

子爵府

引用:試下用暖水濕條毛巾(不要滴水)同佢吸熱,會

原帖由 momom 於 16-02-08 發表
試下用暖水濕條毛巾(不要滴水)同佢吸熱,會快些退燒,記得抺身用完濕毛巾,要用乾毛巾抺乾身。
bb出咗汗記 ...
我都諗住佢訓醒就同佢抺身或沖涼再降下溫。咩都要試下

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 16-02-08 發表38.1

可能係,好彩有你教我脫厚衫,果一刻真係咩都諗唔到
我都係上星期試過先膽粗粗叫你除

我b燒到40 度個陣我心都離一離

好快冇事開心過年

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 wy_yen 於 16-02-08 發表一歲

我私家打,打2針。不過醫生都講過7-10日左右。而家計返都差唔多。但我諗住琴日早上燒完就唔會再燒,點知仲 ...
唔一定會燒一次ga,每人對針反應都唔同,我d仔對針唔太大反應,每次打完係比平時熱少少,未到燒。有朋友果d打完係高燒,種種情況都有可能。不過我唔清楚你小朋友係咪每次都會針後燒,如果係,其實好大機會今次都係,所以唔使太擔心。

子爵府

引用:Quote:原帖由+aiaiaiai+於+16-02-08+發表可

謝謝你,不過今日都唔駛出去拜年,寧願比佢抖下,你都新年快樂呀

子爵府

原帖由 wy_yen 於 16-02-08 發表
唔一定會燒一次ga,每人對針反應都唔同,我d仔對針唔太大反應,每次打完係比平時熱少少,未到燒。有朋友果d ...
我諗咁可能真係因為支針,佢都易燒,希望而家回落唔好再上返,真係好驚

子爵府

原帖由 wy_yen 於 16-02-08 發表
唔一定會燒一次ga,每人對針反應都唔同,我d仔對針唔太大反應,每次打完係比平時熱少少,未到燒。有朋友果d ...
又開始上返38.5...點算

子爵府

引用:Quote:原帖由+aiaiaiai+於+16-02-08+發表可

子爵府

回覆:BB發燒39至39.4度

39.5先會用塞藥降温,有d塞藥可配粒紅色低温水!
可能惹到玫瑰疹/手足口/甲流,我b都試過燒得好高,仲燒好多日……試過燒十日……
bb未夠一歲又燒過39.5,就算政府醫院都會優先處理雖然醫生話佢食藥後會徘徊係唔使驚,但都要留意住,打完針通常都係低温燒,好少甘高

子爵府

引用:39.5先會用塞藥降温,有d塞藥可配粒紅色低

原帖由 ms_ck 於 16-02-08 發表
39.5先會用塞藥降温,有d塞藥可配粒紅色低温水!
可能惹到玫瑰疹/手足口/甲流,我b都試過燒得好高,仲燒好 ...
燒10日佢本新落返38.1,但而家又高返到38.9

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 16-02-08 發表我都

唔好心急,再等下,不過如果再係38.5 上,最好帶佢睇醫生

子爵府

引用:Quote:原帖由+aiaiaiai+於+16-02-08+發表又

唔好心急,再等下,不過如果再係38.5 上,最好帶佢睇醫生
而家38.9...真係唔知點算好

伯爵府

回覆:aiaiaiai 的帖子

去醫院啦, 呢排好多人發燒冇其他病徵, 記低幾時食過葯

子爵府

引用:Quote:原帖由 aiaiaiai 於 16-02-08 發表仲

原帖由 小姐變太太 於 16-02-08 發表
上星期打完1歲針,而家都係10日左右?發燒都有可能架,好似成10幾日內。
而家38.4唔高,食藥又降到溫,唔駛 ...
你係打MMR定MMRV(4合1)?我仔2星期前打,打MMRV醫生話如果有抽筋底就打MMR 3合1,另打水痘,因為MMRV燒嘅機會高d而且高燒d。跟住我仔大概第5/6日開始燒,燒咗3-4日,我上美國疾控個網睇第8-15都有機會高燒。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:BB發燒39至39.4度

我仔前排中左RSV都高燒到40度,響浸會住左6日,少少鼻水但完全精神只係燒,睇醫生拎佢鼻涕樣本化驗先知中RSV,呢隻病毒專搞小朋友,其實冇乜嘢似感冒,不過睇醫生check下因乜事高燒就可以對症下藥。

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

首頁

尾頁

跳至