家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 Rainy 於 08-9-4 17:00 發表
哦, 唔該呀, 乜你開班教人架原來?
邊度可睇開班詳情呀?

咁係咪現價可沽YEN?

我會咁做...你足做止蝕, SET晒止賺去做野
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

別墅

um...唔知有冇仔女去投資銀行或者銀行投資部
我一年面試不少畢業生及自薦投資人仕...
如果面試見交易員之類的工..
個考官問佢如何入市, 如果答逢高沽, 逢低買的話. 這位考生大概不可能入到職
因為我地做野是相反的...
是逢高買, 逢低沽的...解釋就是穿支持/阻力位做野, 上穿左阻力位, 確認是真突破就會買貨..
好似之前中移動, 上穿左80蚊..不會嫌高..
因為穿左之前升浪的浪頂,價位應該會有排升
你上年80蚊走去沽中移動, 相信凶多吉少...
941下破左100蚊, 不會所謂低位渣貨...100蚊渣貨不止蝕者..坐艇數年要有心理準備

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-4 17:22 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你解釋得好好.. 好似講故事咁.. 好易明

民房

原文章由 destiny+ 於 08-9-4 17:20 發表
um...唔知有冇仔女去投資銀行或者銀行投資部
我一年面試不少畢業生及自薦投資人仕...
如果面試見交易員之類的工..
個考官問佢如何入市, 如果答逢高沽, 逢低買的話. 這位考生大概不可能入到職
因為我地做野是相反的.. ...

咁現在依家你手上持有咩股票呀?
俾我地參考下.
還是你手上巳沒有股票?

另外想請問你的授課班是免費的嗎?
我想知道閣下多d資料
同課程資料 (請不要見怪....)
thanks thanks

[ 本文章最後由 fufucheung 於 08-9-4 18:45 編輯 ]

大宅

內房股

To: Destiny

我想問怎睇內房股,我7元買入雅居樂,現在已蝕差唔多5萬,雖然人人話差,但如果守下去,有無重見天日機會,可否提點一下,謝謝!

大宅

咁又點睇工商銀行同建設銀行?
幾時/幾多錢可以入貨呢?

別墅

原文章由 Rainy 於 08-9-4 17:24 發表
你解釋得好好.. 好似講故事咁.. 好易明

日元昨晚拆倉, 日元由108.55 升到105.68都見過
穿107.40 , 即大升, 之後想上番107.40
結果最高見過107.34
107.40 又成為一個阻力位
我也估不到日元拆倉, 起身已電腦自動止蝕
um, 這是止蝕的重要性, 如果不止蝕105.68, 很多外匯倉可能已玩完, 想報仇也不可能..
107.40 到105.68 是下影線, 整個日元下跌的勢仲未完全破壞
局部破壞, 日元要盡快跌回107.40上
點都好..我會建議離開外匯市場一排, 實在預計不到
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 fufucheung 於 08-9-4 18:40 發表

咁現在依家你手上持有咩股票呀?
俾我地參考下.
還是你手上巳沒有股票?

另外想請問你的授課班是免費的嗎?
我想知道閣下多d資料
同課程資料 (請不要見怪....)
thanks thanks ...

我同屋企人手上
1. 月供印度基金, 04年開始供的, 不打算斷, 保險公司的月供的計劃
2. 月供2823供, 星展, 5,4,3,3333plan(第3年之後, 手續費3% only), 銀行月供比保險公司好..
3. 匯豐, 115蚊平均買入價
4. 和黃債券
5. 現金
6. 另外外幣+黃金

現在現金為主, 等機會, a股已開始顯示投資價值

課程資料今晚或者聽晚先send, 要準備出去

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-5 14:13 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 ZY 於 08-9-5 09:28 發表
To: Destiny

我想問怎睇內房股,我7元買入雅居樂,現在已蝕差唔多5萬,雖然人人話差,但如果守下去,有無重見天日機會,可否提點一下,謝謝!

內房股...
樓價中國已脫離應該有的水平
內房賺錢能力也被懷疑
內房問題是政治問題..
要看大陸政治
樓價高, 影響民生...政治一定干預
宏調也針對樓房問題, 人人有屋住, 出廉價地/房
且內房資金短缺, 銀行不借錢俾佢地, 有地也沒有用, 要賤賣資產
去套取現金..惡性循環,
會重見天日...但基本上, 07年買的股, 要等幾年才能重見天日
什麼內地股命運也一樣...

而家內地普通樓房價格是中產一年收入既11倍
亦超正常水平, 香港是8倍, 歐美國家是6倍
內地是11倍, 遲早樓市大調整

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-5 14:23 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 cherie1234 於 08-9-5 12:44 發表
咁又點睇工商銀行同建設銀行?
幾時/幾多錢可以入貨呢?

內銀股, 跌得相對少, 也就暗示遲早要追落後, 追番個跌幅
銀行股, 通常不看p/e ratio, 看p/b ratio
銀行股仲算貴, 雖有業績支持, 但業績一放媛的話
亦即等打巴
未到打巴完時, 點都不會入市
今次不一定是打巴開始, 因為日元拆倉引起

你要月供的話, 可以而家供
本人乃香港術數協會會員

大宅

destiny,
我想請教你,如果現在想入中海油田(今天跌至$8.9),是時候嗎?你怎睇這隻股?他的業務前景如何?我看過資料,他的業務有65%由中海石油提供,而且有很多合約都是年頭才簽的,這樣看,這公司應該有得發展吧!
另想問你的課程適合新手嗎?自己只買過一兩次股票,對於新手,你又有什麼提點呢?
謝謝你的分享!

男爵府

請問什麼是p/b ratio? 我以為是睇PE咋

原文章由 destiny+ 於 08-9-5 14:01 發表

內銀股, 跌得相對少, 也就暗示遲早要追落後, 追番個跌幅
銀行股, 通常不看p/e ratio, 看p/b ratio
銀行股仲算貴, 雖有業績支持, 但業績一放媛的話
亦即等打巴
未到打巴完時, 點都不會入市
今次不一定是打巴開始, 因 ...

男爵府

destiny+,

358, 2600, 347 現在抵買嗎?.....3隻邊隻比較好呢?

另外, 3隻航空股670, 1055, 753....又邊隻好d呢?....Thanks

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

係啦, 晨早未起身抽升, 我都中左..
投資銀行請人... 有冇底薪架請問? 有冇得唔使搵客剩係幫人抄單架... 要咩qualification?

別墅

原文章由 靚太太 於 08-9-5 23:05 發表
destiny+:

小妹係兩個月前入個單位比家人自住,我知道有機會會跌樓價,但係樓市回落10-15%, 同供應小,利率底,原材料貴.... 引唔住入市!
我想請交大師來緊一年樓市會點呀!如果係諗住持有兩年以上話,會唔會損好多錢呀!!

同埋我想係熊市3期買幾隻股票長遠持有,請問有無咩提意呀!
因係比BB將來讀大學用錢請你教教我呀!

我有興趣參加你班呀!請pm我呀, thx!

不是大師...但
1. 供應少, 的確是事實, 故不會好似老董政府6年間樓價跌6成
樓市調整10-15%是屬健康現象, 跌2成以上就是非常不健康
跌2成..不太敢講, 如果全球陷入衰退
跌2成不是沒有可能

2. 利率方面則要小心, 因為美國暫時不敢加息, 失業率美國6.1%
美國樓價跌左15.6%, 美國大蕭條都冇這樣的跌幅 ,故問題的確嚴重, 美國不敢加息住, 如果美國展開加息潮, 則非常大獲
正如美國展開像94年的加息潮, 03年開始的加息, 94年連續加息7次, 03年的則是連續加息17次....
故留多點現金供樓呀

3. 原材料有炒家炒高的, 長遠來講, 的確要升
但短期已回落不少, 平均原材料已由高峰回落2成
但成本是貴左, 但能否轉嫁俾消費者又是另一個問題
最後也涉及香港經濟狀況.... 冇賣家一樣要減價

你樓都係自住者, 豪宅市場比較大泡沫, 中下樓價的泡沫不是很大
我擔心是美國如果明年中時加息時, 你有冇留足夠既資金去應付
美國一加息, 就不會慢慢加, 係咁狂加
港紙與美元掛鉤, 基本上會跟隨...

2823 a50, 中壽, 招商, 工行等等啦, 都係個幾隻, 下次再list 長盡點的
如果你等到既, 等埋下季業績先
因為下季業績應該大部份差過岩岩公佈的..
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 Gloria's 於 08-9-5 14:51 發表
destiny,
我想請教你,如果現在想入中海油田(今天跌至$8.9),是時候嗎?你怎睇這隻股?他的業務前景如何?我看過資料,他的業務有65%由中海石油提供,而且有很多合約都是年頭才簽的,這樣看,這公司應該有得發展吧!
另想問你的課程適合 ...

你的想法肯定沒有錯
1. 2883有好的企業質素, 好的管理層
2. 有三十幾年海油田開發, 暫時來講, 內地中, 最具實力的海上油田服務商...
3. 海外業務開始愈來愈多
4.中海油黎緊每次資本開支為25億

但..我有幾點比較心寒
1. 03年時, 2883只有2蚊
ok, 當你sars時
2.上年來講, 炒直通車前, 只係10蚊
傳說有直通車後, 竟然炒高到2倍, 接到23蚊
招價價只是1.68, 但07年頭, 都係講緊6蚊...
老實說, 我覺得很多公司要跌番去06年或之前的價位
熊市令他們打回原形,
3.支持股價的一個基本因素是油價
油價跌左27%, 石油公司對探石油服務的需求放媛的話....
是否真的如此也不重要, 因為這成為大戶出貨的藉口
pm了你
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 moondream3003 於 08-9-5 15:06 發表
請問什麼是p/b ratio? 我以為是睇PE咋

市帳率= 股份市價相對每股帳面值比率
一般來講, 銀行股, 同埋保險股
我地分析, 是不重視p/e, 重視p/b

國企指數p/b來講1.2-1.7比較合理
但之前4月左右時, 國企指數的p/b為3
如計下調空間, 國企要落番8000點樓下

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-7 07:18 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 SiuBay 於 08-9-5 16:28 發表
destiny+,

358, 2600, 347 現在抵買嗎?.....3隻邊隻比較好呢?

另外, 3隻航空股670, 1055, 753....又邊隻好d呢?....Thanks

一隻一隻講..358先, 其他遲些再答, 要出門口
1.內地行稅務改革時, 稅率增加, 稅率增加7成, 盈利受傷, 我驚佢達唔到預期

2.受住國際銅磺大戶控制...就算銅點樣升值
358都不能受惠....非常離譜...07年同國際資源大戶的談判結果

3. 成本增加, 因為用銅精磺加工後成本增加..

我覺得要留意風險

而且這一隻炒概念, 炒成份太重太重味道了...
我是傾向很多國企要打回原形, 10.4仍貴, 8蚊時再考慮
8蚊左右是下解軌的底部, 穿左8蚊, 再會大跌
不是叫你8蚊買, 到時睇大圍再諗諗, 仲起下降軌中, 不宜入住

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-7 07:19 編輯 ]
本人乃香港術數協會會員

男爵府

可唔可以PM埋比我呀? 謝謝.

原文章由 destiny+ 於 08-9-7 07:02 發表

你的想法肯定沒有錯
1. 2883有好的企業質素, 好的管理層
2. 有三十幾年海油田開發, 暫時來講, 內地中, 最具實力的海上油田服務商...
3. 海外業務開始愈來愈多
4.中海油黎緊每次資本開支為25億

但..我有幾點比較心 ...

首頁

尾頁

跳至