自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:有冇人可以解答何謂top+up+degree?以前有hd

原帖由 skmibb 於 15-08-04 發表
有冇人可以解答何謂top up degree?
以前有hd,之後整左個副學士,而家又有個top up degree,是甚麼來的?乜啲名 ...
睇#40

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我建議你讀,不過你要諗清楚呢科係咪啱你讀同埋可以讀part-time。

我自己就係一個例子,當年AL唔夠分升U,之後讀左IVE嘅Cert. (無睇錯係cert., 唔係Dip., 更加唔係HD),跟住就apply左City 嘅副學士。完左副學士就出黎做嘢,做左4-5左右,因為當年間公司要我有Degree先可以俾我升,所以我就報左個2年制嘅Top-up Degree (PT)。我當時係申請學生資助黎交學費,宜家仲還緊loan。

但係咪要讀專業D,就真係見人見智。我當年都有諗過讀返同我個行有關嘅Degree, 但我有個上司問我係咪一心係呢行發展,唔會試其他行業?係的話就讀pro D,唔係就不如跟返自己興趣讀。到最後我跟返自己興趣讀,而我亦都無後悔,因為讀左令我學到唔同方面嘅嘢 (我係讀Business)。雖然我當時讀到一半就辭左職,但我之後搵到份新工,個人工係之前個份嘅半個double。「識人好過識字」呢句係非常之正確,但宜家大部份公司都著重有無沙紙,所以淨係「識人」係唔夠,仲有「識字」,而且你讀書對你「識人」都會有幫助。

希望我嘅例子幫到你。加油!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-08-04 發表有冇

原帖由 GillianChung 於 15-08-04 發表
睇#40
Thanks

大宅

回覆:今年21歲,讀唔讀top up degree好

如果我係你, 會辛苦d, part time 讀

別墅

我大你好幾年,都讀緊part time top up degree.

雖然話讀書為文憑,但係同一斑有志進修既人一齊上堂係真係好影響你既心態.

加油啦!

Winyi    發表於 15-8-4 15:19

男爵府

BK Milk勳章

俾我會讀
今年收你唔代表下次仲會收你
當然首要搞啱係你需要科目

伯爵府

skmibb 發表於 15-8-4 09:48
有冇人可以解答何謂top up degree?
以前有hd,之後整左個副學士,而家又有個top up degree,是甚麼來的?乜啲名 ...

top-up degree 係比讀完高級文憑或者副學士既人讀, 讀完有返個學位.

伯爵府

最好讀返同科, 唔係就唔好讀, 睇定D再進修

子爵府

引用:Quote:skmibb 發表於 15-8-4 09:48 有冇人

原帖由 zaba 於 15-08-04 發表
top-up degree 係比讀完高級文憑或者副學士既人讀, 讀完有返個學位.
咁呢個要讀幾年?又四年?

伯爵府

引用:degree+同+top-up+degree+有咩分別?

原帖由 bosch 於 15-08-04 發表
degree 同 top-up degree 有咩分別?
Degree一段指政府資助學位,即係考dse/ al入到既
Top up就係經唔到dse/ al入大學,入左asso/ hd,再full paid讀上去。

子爵府

就係因為個個人有學位, 你個top up 有幾諗可呀? 我會做野, 到真係覺得要學位先升職就讀part time la, 有時我覺得唔係香港的大畢業, 沙紙的用處有限, 而家大把家庭有錢送仔女出國讀書, 但老細通常會請有經驗的人多

侯爵府

人生好漫長,讀書幾年,做野幾十年

水晶宮

u are so young.
我會讀不過唔會讀top up.

part time 讀一個 solid d 嘅degree

珍珠宮

玩具勳章

我會睇下咩大學咩科自己咩專業。

複式洋房

回覆:明天你好 的帖子

揾野做!!
唔係讀書材料就唔好磨爛蓆
父母供你讀書好辛苦架

男爵府

要睇你本身果行嘅學歷需求。我今年22歲,岩岩top up grad,而家讀master,但我果行係專業,所以學歷都係必需。

大宅

引用:我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返

原帖由 明天你好 於 15-08-04 發表
我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返個top up degree
呢家有一科top up degree收我,但係用hd讀既科 ...
建議你pt讀。

子爵府

引用:Quote:skmibb+發表於+15-8-4+09:48+有冇人

原帖由 zaba 於 15-08-04 發表
咁係咪等同大學畢業?

男爵府

引用:Quote:原帖由+zaba+於+15-08-04+發表top-up

原帖由 PandaRabbitttt 於 15-08-05 發表
咁係咪等同大學畢業?
Yes

PandaRabbitttt    發表於 15-8-5 16:53

男爵府

讀,今日唔知聽日事。當年我都讀左個同之前讀開唔關事既degree,好彩當年讀左,唔係我諗我轉唔到行

首頁

尾頁

跳至