跳至

首頁

尾頁

男爵府

oic!!等我得閑去睇下先!!

原文章由 lamlammama 於 08-8-4 11:24 發表
basbyy,

Hello.

基華(九龍塘) 正確位置係九龍塘宣道同拔萃兩間小學嘅後面.

大宅

原文章由 yiuyiu730 於 08-8-4 11:58 發表
connielam,

我阿女讀krs ar, 依家都未唸點報邊間,我連用31定45網都未決定到ar,九月都唔知點算好!希望大家分享下,有d啟發!

yiuyiu730,
你似乎是net45,but又考慮net31.多選擇是好,不過又會更加1516.不如你分享多d點解你會考慮net31,是否因為有老人家/工人湊?老人家/其他人可以看囡囡的功課?對你來說,net31 or net45各有什麼優點及缺點?

男爵府

connielam,

起初我都係唸住用31NET, 唸住自行都係報嘉諾撤,不過老公又想佢報油天,用45NET, 因為油天派英中比率好似高D,我老公話橫掂都係要搭校車,無咩分別,可以試下油天,而我地都問過幼稚園D老師,佢地都覺得可以一試油天, 阿女都岩WOR,加些31 NET 好似有多D學校揀,而我1516,係因為31NET始終都近D,同聽今年D人講,15分嘉諾撤自行都收,我覺得成數高D,唔使博叩門,而工人可以拎飯比佢,但又擔心31NET,好似無咩學校揀咁,就係咁,所以依家都未唸掂!你有咩意見可分享!

quote]原文章由 connielam 於 08-8-5 13:49 發表

yiuyiu730,
你似乎是net45,but又考慮net31.多選擇是好,不過又會更加1516.不如你分享多d點解你會考慮net31,是否因為有老人家/工人湊?老人家/其他人可以看囡囡的功課?對你來說,net31 or net45各有什麼優點及缺點? ... [/quote]

大宅

原文章由 yiuyiu730 於 08-8-6 17:14 發表
connielam,

起初我都係唸住用31NET, 唸住自行都係報嘉諾撤,不過老公又想佢報油天,用45NET, 因為油天派英中比率好似高D,我老公話橫掂都係要搭校車,無咩分別,可以試下油天,而我地都問過幼稚園D老師,佢地都覺得可以一 ...

connielam,
唔好意思,有d混亂,你意思係:
"31NET...自行..嘉諾撤(聖瑪利)...油天..
因為油天派英中比率好似高D,我老公話橫掂都係要搭校車,無咩分別,可以試下油天,而我地都問過幼稚園D老師,佢地都覺得可以一試油天, 阿女都岩WOR...31 NET 好似有多D學校揀...

"31NET始終都近D,同聽今年D人講,15分嘉諾撤自行都收,我覺得成數高D,唔使博叩門,而工人可以拎飯比佢,但又擔心31NET,好似無咩學校揀咁..."你是指45net(黃大仙區)?

我個人覺得你可以在自行階段鎖定一間,因此階段可以選任何一個net的學校,如果幸運地收了,就不用再煩.

另外,聽說由tws or wongtaisin去kln tong的校車,有d都要成7:15am上車,若由黃大仙去油天,可能更要7:00am上車,你最好先打搜集下資料.

男爵府

connielam,

我都搞到自己好混亂,真不好意思,我唸要搵日同老公認真研究下先得,你呢?你會點揀?

原文章由 connielam 於 08-8-7 13:42 發表

connielam,
唔好意思,有d混亂,你意思係:
"31NET...自行..嘉諾撤(聖瑪利)...油天..
因為油天派英中比率好似高D,我老公話橫掂都係要搭校車,無咩分別,可以試下油天,而我地都問過幼稚園D老師,佢地都覺得可以一試油天, ...

大宅

原文章由 yiuyiu730 於 08-8-8 09:24 發表
connielam,

我都搞到自己好混亂,真不好意思,我唸要搵日同老公認真研究下先得,你呢?你會點揀?

yiuyiu730,
我只選本區,心儀真鐸,因我有20分.

原來自行分配階段已經要交住址證明了,我想你同你先生要快d決定及安排好.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1644039&extra=page%3D4

男爵府

connie, 含蓄 d 啦, 呢度人多呀, 個地下濕晒啦

原文章由 connielam 於 08-8-11 13:52 發表
yiuyiu730,
我只選本區,心儀真鐸,因我有20分.

原來自行分配階段已經要交住址證明了,我想你同你先生要快d決定及安排好.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1644039&extra=page%3D4 ...

別墅

原文章由 yiuyiu730 於 08-8-6 17:14 發表
connielam,

起初我都係唸住用31NET, 唸住自行都係報嘉諾撤,不過老公又想佢報油天,用45NET, 因為油天派英中比率好似高D,我老公話橫掂都係要搭校車,無咩分別,可以試下油天,而我地都問過幼稚園D老師,佢地都覺得可以一 ...

31系個唔錯0既校網,選擇多好多,但爭得好勁架!而45就一般,學校比較平均,所以都幾難決定架!

男爵府

venuscc,

咪就係, 我上星期帶左老公同阿女去睇過嘉諾撒,都幾近屋企,所以依家都好煩惱!又想博油天又驚唔得,唔知點好!

原文章由 venuscc 於 08-8-14 13:14 發表

31系個唔錯0既校網,選擇多好多,但爭得好勁架!而45就一般,學校比較平均,所以都幾難決定架!

大宅

你好! 我都好耐無上黎啦!

油天出名是好學校, 好多人都想去讀, 不過嘉諾撤都唔少人報, 大家可說是差唔多~

你試試看看佢地既網業, 睇下學校宗旨, 對比一下!

男爵府

2011精緻種植勳章

各位媽咪:
請問華德下午校好嗎?心急人上
http://hk.myblog.yahoo.com/shing_kwong

水晶宮

原文章由 connielam 於 08-8-1 08:49 發表

yiuyiu730,
你囡囡讀那一間幼稚園?聖母?錦泰是好,不過出名多功課及谷.嘉諾撤是活動教學.我心水是真鐸,因我有20分,應該有機會的,最緊要是真鐸是基督教學校,而且無論教學理念,師資,學校環境,課後輔導班是好.:iloveit ...

hihi~各位
我又加入,我參觀過真鐸之後都好滿意~
本來我心目中係想揀新蒲崗嘉諾撒,但佢唔比參觀,我老公堂哥個對仔女又話讀得好辛苦,所以唔諗啦~
我仲有帶仔仔去參觀過基慈的,但最後我老公都鍾意真鐸~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

原文章由 kcpak 於 08-9-23 13:13 發表

hihi~各位
我又加入,我參觀過真鐸之後都好滿意~
本來我心目中係想揀新蒲崗嘉諾撒,但佢唔比參觀,我老公堂哥個對仔女又話讀得好辛苦,所以唔諗啦~
我仲有帶仔仔去參觀過基慈的,但最後我老公都鍾意真鐸~ ...

聽呀仔同學d媽咪講真鐸而家唔係太好噃,頭兩年就好,,,升左3年級已經全完唔同哂呀!因為佢大仔係果度讀緊4年班喇,明年佢細仔撰小一佢都唔會撰佢!令願分開讀!

大宅

原文章由 pooh88 於 08-9-23 21:23 發表

聽呀仔同學d媽咪講真鐸而家唔係太好噃,頭兩年就好,,,升左3年級已經全完唔同哂呀!因為佢大仔係果度讀緊4年班喇,明年佢細仔撰小一佢都唔會撰佢!令願分開讀! ...

咁大件事, 佢細仔未得0分, 好難爭位, 真鐸如果不是太差的話, 勸佢三思而行.

我之前, 又係勸囝囝同學媽咪, 叫佢考慮清楚.

佢大仔讀 "X天" 屬BAND 2成績, 但 "慈X"的老師叫佢仔選BAND 3, 跟住佢選比較好BAND 3學校, 結果差個佢大仔成績的同學大部份入了BAND 2學校, 激到佢死.

佢細仔今年選小一, 佢話要選其他小學, 我問佢除了呢件事, 間學校是否很差, 佢答不是, 我都勸佢, 如果不是太差的話不要博, 因派到不知明的小學, 後悔莫及.

水晶宮

原文章由 pooh88 於 08-9-23 21:23 發表

聽呀仔同學d媽咪講真鐸而家唔係太好噃,頭兩年就好,,,升左3年級已經全完唔同哂呀!因為佢大仔係果度讀緊4年班喇,明年佢細仔撰小一佢都唔會撰佢!令願分開讀! ...

pooh88:
可唔可以請你朋友講多d,,有咩咁唔好令佢唔想比細仔讀呢~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

原文章由 kcpak 於 08-9-24 01:10 發表

pooh88:
可唔可以請你朋友講多d,,有咩咁唔好令佢唔想比細仔讀呢~

佢淨係話一二年級時老師佢地做得好好好足,但係升左班就分左精英班之後就唔係太好Lu....等我再detail問下佢先,到時再講啦!

大宅

原文章由 pooh88 於 08-9-26 00:43 發表

佢淨係話一二年級時老師佢地做得好好好足,但係升左班就分左精英班之後就唔係太好Lu....等我再detail問下佢先,到時再講啦!

pooh88,
你個朋友是否指分科分流,分科分流即按小朋友在中英數常四科的成績分為不同的班,那一科成績好去精英班,那一科成績弱的去基礎班,eg甲小朋友中文好去了精英班,數學弱去了基礎班,英文中等就去普通班,但老師不會讓小朋友知道去了精英/基礎班,不會有標籤效應.

你個朋友的子女入精英班都很叻噢!

大宅

all,

你地交左自行分配表格未呀?我交左,覺得好似做左一件很重大的事情甘. 現在等公佈,希望一tick過,祝大家都入到心儀學校,小朋友愉快學習.

原來有些小學要同時交回郵信封,你地可向心儀小學查詢.

男爵府

2011精緻種植勳章

回覆 #1 connielam 的文章

我都交咗喇,15/10要intew,好緊張呀!

男爵府

等公佈的日子好漫長 不過好似話2003年出世的人數令今年申請小學的學額下跌了1X %, 真的不少啊 ~~

首頁

尾頁

跳至