嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

月餅勳章

Re: 我已比了七、八千元這位「兒科名醫」洗了, 個醫生好都話藉得, 但係......

pm醫生名給我,

我bb係飲奶粉.
我bb出世後,第五日返健康院,都話佢有面黃,就要每兩至三日返一次健康院,到o左兩星期左右,都有少少黃,就寫紙去醫院兒科見醫生,之後抽o左兩支血去驗,大約一個鐘後有結果,護士話無事就走得,又過兩日返健康院,已經無'曬'面黃.

我屋企d老人家話,要比d水bb飲,等佢'尿尿'多d,去黃都快d.
同曬太陽(唔係直接曬,係有陽光地方)

複式洋房

Re: 我已比了七、八千元這位「兒科名醫」洗了, 個醫生好都話藉得, 但係......

I hope your bb is ok now.

I also took my bb to see a 'famous' doctor, recommended by my gyn doctor, in YauTsimMok. This doctor gave my bb heavy medicine and took lots of medical tests. I had already paid him a lot of money but found that he's totally unethnical!

Can you pm your doctor's name to me. Just want to check whether it's the same bad guy!!

Thanks.

大宅

Dear all ma ma,

謝謝各位的祝福!
經過差不多兩個月, bb的黃終於退了很多(雖然現仍比正常高少少), 肝酵素也是仍比正常高少少, 但食吃奶情況好了, 體重重得很好, 大、小便也正常.醫生叫我比D時間BB, BB「好努力」「好緊」呢!

我仍覺得人奶好有益, 所以寫了些分享在母乳餵哺, 妳們有時間去睇下:
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=160422&forum=35&4

祝妳們和孩子都健健康康
:-P

別墅

希望你BB 冇事!!其實那些所謂名醫大都落好重藥俾BB,所以看1, 2次就好番,但下次病又要看番他才好,因為BB已經習慣了重藥,看其他醫生是看

大宅

Will you please pm the doctor's name to me, thanks?

伯爵府

Could you pls pm the doctors information.

大宅

看到你的情况, 真係替你好心痛, 身同感受. 不過好在你BB現在飲奶正常番, 希望佢日後健健康康. 本應我想開個TOPIE講而家D醫生太沒有醫德了, 為求見到效果, 一於落重藥和做一大堆傷害BB的無謂化驗. 如果你哋有睇到四個月BB的惡夢, 就知對我的女傷害有幾深. 2個月發燒入法國醫院, 撞着無醫德的醫生, 第一天已用腦`膜炎藥醫我個女, 抽血, 抽骨水, 一大堆無謂測試化驗, 五天療程的抗生素(本應佢一路堅持要7天療程, 我堅持之下和我大仔又係發燒, 所以改做5天), 每次2種不同消炎針每天2次, 對一個2個月的BB來講, 身体哪可以負荷得起, 無辦法, 入到院睇佢就要相信佢.(我沒有睇開的兒科) 要出院了, 佢話BB太細, 一個星期後要復疹, 我延直第十天和大仔一起復疹, 醫生話可以打五合一的混合針了, 我就聽佢話打了, 結果第二天開始嘔奶, 餐餐嘔, 又轉奶粉又轉醫生, 都唔得,(不止嘔奶, 而且很多痰係喉嚨度, 又拍痰,又嘔痰, 醫生話傷風底未清, 吃咗3個月药, 傷風都清唔到, 你話D名醫奇唔奇怪呢?) 而後面3個醫生, 有2個每個睇2次, 第3個睇4次另加一次第二次發燒入院住3天都唔好, 第4個醫生吃了2天藥, 嘔和咳重嚴重. 直至宜家, 奶又飲唔到, 成日都唔想飲奶, 昨晚8點飲到第二朝9點都重唔想飲, 後來氹佢飲, 只飲到2安. 而我朋友個仔3個月入發燒入廣華, 醫生只是CHECK所有身體機能沒有問題, 又沒有吊鹽水又唔開藥, 醫生話BB太小, 不用吃藥, 如果持續高燒不退才要, 結果佢住咗3天出院, 燒都退, 只是重有咳, 但係醫院沒有任何药性治療, 我极度後悔入咗法國醫院, 佢係廣華出世, 如果我唔係諗住私家好D, 入廣華我個女就唔使受咁多苦, 錢冇咗都唔緊要, BB要受咁多苦(怪自已錯誤决擇和太相信醫生),受完苦都重唔好, 又唔飲奶又嘔(未病之前2個月飲5安)重得好好, 但這3個月未重過. 所以話而家D醫生太差和冇醫德了. 重有, 唔好小小事就去睇醫生, 其實吃西药太傷BB身體了.

另: 請PM醫生名比我, 等我都防下, THANKS YOU!

別墅

Could you pls pm the doctor's information to me.

Many thanks.

Phoebe

大宅

bryanmum,

Can you also pm the doctor's name to me? Thank you.

男爵府

畀面勳章

bryanmum,

Can you also pm the doctor's name to me? Thank you.
一切皆是命,半點不由人!

大宅

請問邊位名醫咁 "有" 醫德呀, 冇法啦, 父母係緊張子女, 就算幾錢都會帶去睇, 這就是我地的弱點了
請pm 給我是誰

別墅

心雨

請問你看的那个法國醫院醫生叫咩名?因為我仔睇開法國醫院,可否告訢我??

Thanks!!

男爵府

心雨, bryanmum

Would you please pm the doctor name to me?

3Y

別墅

關於名醫,有時真係對他們醫德抱有懷疑態度。話說,bb有一次,因為咳了很久,便帶他去油尖旺名醫看,這位劉姓大夫,說bb氣管不好,好似發炎,要起抗生素。
第二次覆診,當然給番第一次d藥,今次起了二次,便肚瀉。那時,劉姓大夫在法國掛單,二話不說便叫我幫bb入院,因為細菌入腸呀,不能吃奶,要吊盬水。
由於那時沒有買保險,唯有去威院。主駗醫生說可以如常吃奶,不用吊盬水。bb神奇地不藥而痊癒了。
試想下,如果我聽那位劉姓大夫說,我便害了bb,亦傷了荷包。
最令我氣憤的是,他那種非常黑人憎的性格。

侯爵府

我既BB都去法國睇醫生,可否都pm我"名醫"個名,等我有所警惕!

Thanks!

Lulu

洋房

HI, can I have the name of your doctor pls. Your sharing is greatly appreciated.
:-P

大宅

My daughter's doctor surname also is "lau" wor...
車厘子 寫道:
關於名醫,有時真係對他們醫德抱有懷疑態度。話說,bb有一次,因為咳了很久,便帶他去油尖旺名醫看,這位劉姓大夫,說bb氣管不好,好似發炎,要起抗生素。
第二次覆診,當然給番第一次d藥,今次起了二次,便肚瀉。那時,劉姓大夫在法國掛單,二話不說便叫我幫bb入院,因為細菌入腸呀,不能吃奶,要吊盬水。
由於那時沒有買保險,唯有去威院。主駗醫生說可以如常吃奶,不用吊盬水。bb神奇地不藥而痊癒了。
試想下,如果我聽那位劉姓大夫說,我便害了bb,亦傷了荷包。
最令我氣憤的是,他那種非常黑人憎的性格。

民房

My daught also consult the doctor in St.Teresa Hospital, please also PM the name to me. Thank you so much.
Diana
My son born on Feb 9. Already 4.5 mths, 6.91 kg.

別墅

bryanmum,
Please PM the doctor's name to me, thanks.

大宅

各位媽媽:

原本我很不想公開那位醫生的資料, 因為我不知道是「我的問題」, 還是「他真的有問題」所以我不想「怪錯好人」!!! 但我收到很多pm, 看了很多其他媽媽與各「名醫」的故事, 而有些媽媽又是帶孩子看這位醫生, 都覺得「他真的有問題」, 我不想有其他媽媽「中招」, 所以我想各位都公開一下與「問題醫生」的case, 等各媽媽都有所驚惕, 自行判斷是否該看那些醫生!

劉x宇------佐敦恒成大廈

(Sent 了pm給我的媽媽曾說出了妳們的cases & doctor names, 但我未經妳們同意不便代妳們公開, 如妳們方便也希望提醒一下其他媽媽, 請妳們也加在list上. Thanks)

首頁
12345...8

尾頁

跳至