媽媽會所

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Re: 佛教天地

charlene 寫道:
放下當下的執着

我就係la樣(執着)成日放唔底呀!!!!(唔通我係獅子座,太追求完美)救我呀!!!!!pls.......

hehehe比D時間我,我得既(一定)ok??

大宅

一些正信網頁
http://www.buddhist-canon.com/
http://www.bya.org.hk/
http://www.ddmhk.org.hk/
http://ccbs.ntu.edu.tw/DBLM/cindex.htm
http://www.fjnet.com/
http://www.hkbuddhist.org/magazine/index.html
http://www.chilin.org/
http://lotus.my163.com/

大宅

如果無時間去道場聽和尚講,可以參看南懷瑾老師的<<金剛經說說甚麼>>,古老文化事業公司出版. 大陸版是复旦大學出版社,价錢平三分二, 但是簡體字.

南懷謹老師另一本書<<一個學佛者的基本信念>>也很好
SandyKL 寫道:
Jasmin,

我不懂「金剛經」,所以真係好想掟起心肝去學佛,那便可以學誦其他經文,我其實好想唸「大悲咒」,但好難記入腦,真係慧根未全,聽有緣人講有唔識字嘅長者都可以唸到「大悲咒」,真係慚愧不如。

我的小朋友以前好多病痛、意外,有位高人指點我幫他們契觀音,不知是否心理作用,他們真的沒有那麼多病痛及意外,只望他們能有日與佛結緣,同証菩提。

琥珀宮

suntra,

唔該哂,請問係唔係去d大嘅書局就有得買,公共圖書館有冇得借閱架?

大宅

佛 學 班 佛 學 講 座

本會禮請 定悟法師 宣講:
無我思想與三法印(下) 5月 1 日 (星期六)

本會禮請 寬濟法師 宣講:
佛的智慧─菩提 5月 8 日 (星期六)
涅槃妙境    5月15日 (星期六)

本會禮請 演慈法師 宣講:
菩薩願行(上) 5月22日 (星期六)
菩薩願行(下) 5月29日 (星期六)

本會禮請 定堅法師 宣講:
佛學儀規簡介(上) 6月 5 日 (星期六)
佛學儀規簡介(下) 6月12日 (星期六)
佛法與生活     6月19日 (星期六)

本會禮請 宏勤法師 宣講:
淨土法門簡介(上) 6月26日 (星期六)

時間︰晚上七時三十分至九時
地點︰中華佛教圖書館

粵語宣講,歡迎各界人士參聽,費用全免。
四、地藏閣 荃灣老圍村三疊潭12號(西方寺對面路口入)
五、荷石精舍 屯門青山村環山公路尾
六、蝴蝶灣望海觀音廟 屯門蝴蝶灣第45區 (美樂花園對出海旁)
七、紐西蘭 紐西蘭分會P.O. Box 82146 HIGHLAND PARK

大宅

i want to know more about 佛教, because i always cannot relax, but i know nothing about it, what can i do please? any suggestion? thx

大宅

公共圖書館有得借,但通常比人借曬,但南老師也有很多其他佛學書,可以一看.
三聯書局, 商務及大書局也有

SandyKL 寫道:
suntra,

唔該哂,請問係唔係去d大嘅書局就有得買,公共圖書館有冇得借閱架?

男爵府

環保接龍勳章

各位,我好開心見到這個Topic,因我可以說是佛教徒,但好慚愧,我未真正領悟到。我好想參加一些佛教的講座,或是一些唸經拜佛的班,但一來我個仔無人代照顧,若帶他同去又頑皮,怕騷擾其他人,二來我不知那裡有這些班。我每晚睡前都聽佛歌,我識唸心經,當心煩意亂或是驚恐時唸著心經可安定情緒。
各位高人,可否指點一下迷津,教我如何接觸多些佛道,認識多些佛學,如何去修行?
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

環保接龍勳章

yuiyuibb 寫道:
我唸我地都要搬la,我地已經去到第三板la,好難搵呀!
我無唸過要皈依,因為我覺得我重有好多陋習,我老公好我好多,不過佢都未,佢話la d係一種儀式,唔需要執著,
我地都有帶亞囝返寺架,你地呢???

我住屯門區的,請問有否一些佛堂或寺院等讓我和個仔同去呢?
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。

大宅

http://www.buddhist-canon.com/ has already included a lot of articles to let you know more about 佛教.
Maybe you find boring on basic concept
:http://www.buddhist-canon.com/PUBLIC/PUBNAM/AWARE/index.html

Before you know more, if you believe in 觀音
try to communicate with her. 唸 南無(歸依)觀世音菩薩
衪是最易感應的菩薩. This is a way of medication. 想像 觀音菩薩在你而前聽你稱衪的名號, 衪曾發的願就是救一切苦難眾生, 尋聲救苦.

Don't think this is 迷信, this the tool to peace your mind. 是止觀的一種方法.

pangpuiyee 寫道:
i want to know more about 佛教, because i always cannot relax, but i know nothing about it, what can i do please? any suggestion? thx

子爵府

醒目開學勳章

suntra 寫道:
Before you know more, if you believe in 觀音
try to communicate with her. 唸 南無(歸依)觀世音菩薩
衪是最易感應的菩薩. This is a way of medication. 想像 觀音菩薩在你而前聽你稱衪的名號, 衪曾發的願就是救一切苦難眾生, 尋聲救苦.

suntra,
我想問下d經文可以在那兒找到?Thanks.

大宅

佛青蝴蝶灣有定期法會
我住港島,個仔得兩歲,太細.希望與佛有緣.
佛青蝴蝶灣有定期法會,個仔興趣也可當去沙難走走,不過這只是海邊供奉觀音的小地方

本會望海觀音組逢每月朔望日(初一、十五),於屯門蝴蝶灣望海觀音廟舉辦讀誦觀音經(普門品)法會。禮請眾法師領誦。
歡迎各界人士參加誦經法會,費用全免。

或者可以去妙法寺, 在屯門藍地近輕鐵站,拜佛食素,值得一遊
我住屯門區的,請問有否一些佛堂或寺院等讓我和個仔同去呢?[/quote]

琥珀宮

pangpuiyee,

我當初去圖書館借閱一些用漫畫表達的禪書,及佛學故事,尤其六祖慧能嘅故事,真係津津樂道。睇完引起咗興趣,再去睇一d文字書籍,理d係我個人嘅經驗,你都可以試吓,咁樣會令妳易明吸收d。

suntra,

唔該哂!

大宅

各位早呀!
我知志蓮有d佛學堂上架,我老公早幾年都有上,另o個到有圖書館架,星雲大師既迷吾之間我就係o係o個到借架.法豉山都有禪修架.
我同老公返開間寺係金鐘個邊(o個到係日本人攪架),都幾遠,要湊囝所以老公自己去多,不過個囝去過幾次,比我想像中好,因為可以在定定大半個鐘,個個都話佢乖叫佢多d返(記得第一次帶佢返去"加持"個時佢5個幾月成個程序都好靜,完成之後個主持話佢係第一個唔咸既bb,好鍾意佢咁話) :-P :-P :-P

子爵府

大家好, 兩日無上來啦!因為我個囡發燒, 要照顧佢。

我細細個睇我婆婆d經書,都有好深既感受, 例如唔好咀咒人等等, 我都好仲鐘讀經架, 但係太多俗事煩擾,希望能慢慢來啦! 我依家都係心中有佛。等待緊合緣既觀音像可以請回家中供奉。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

yuiyuibb,
請問妳講既金鐘個間寺係邊度架! 係唔係要講日文先可以去架!同埋咩野係"加持"
我bb四個月大都帶過佢去佛香講堂行下, 入去大殿度坐左一陣, 我初初都驚佢喊, 不過佢又ok喎, d師兄師姐圍住佢同佢玩佢都ok喎。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

環保接龍勳章

suntra,
多謝你指示... 我家中有供奉觀音的。
我信奉觀音是有因由的.. 還未有個仔時.. 我同老公去日本旅行,, 係一佛寺處有好大

子爵府

我有時會懷疑自己係唔係有求於菩薩先到信佛, 不過我的确係有求於菩薩, 但我同時亦想真正去了解去覺悟。

琥珀宮

mycathy,

唔緊要啦!與佛有緣先可以令妳有求佛道之心,觀音菩薩都係發願幫每位求佢嘅信眾,所以有「救苦救難觀世音菩薩」之稱號。

我其實自小接觸基督教,小學基督教學校,中學天主教學校,細時番主日學,大咗出嚟工作有去教堂聽道理,但係最後都冇入教,反而因緣際會而對佛教有興趣,唔係緣係嘜?

琥珀宮

我上咗去香港佛教聯合會個網址,見有個「萬人皈依典禮」
日期: 2004年5月30日(星期日)
時間: 下午2:30 - 4:00
地點: 香港灣仔會議展覽中心新翼五樓大會堂
查詢電話: 2574 9371

可click入以下網址,取表格。

首頁
12345...9

尾頁

跳至