跳至

首頁

尾頁

伯爵府

人地話nestle genetic modified wor....

複式洋房

我都想知,我個仔越食越少,真係好煩.

原文章由 kakashi 於 08-6-6 11:31 發表

咩米奶? 米水沖奶?

大宅

其實幾時添加其他食物比BB,可好在乎BB本身體質發展而定。我睇外國的書籍多數話BB四個月便可試果汁﹑糊仔。本地的便說最好六個月以上。
我個囡囡已經食咗米糊成個星期有多,由最初一茶匙到而家一小碗,米糊經已能夠替代一餐奶。我這兩天更加入少量香蕉蓉比亞B試試,佢都肯食,但係果汁就唔肯飲,可能同啲奶味相差較大之故。

大宅

市面上有奶米和米糊,都係加水攪拌後便可進食。只是奶米比較重奶味,而且卡路里高少少。好在乎BB嘅口味啦。我亞女就likes 奶米多啲。

原文章由 et78910 於 08-6-6 20:44 發表
我都想知,我個仔越食越少,真係好煩.

別墅

我上星期開始試俾米糊妹豬食,不果佢麻麻地鍾意,食咗一淡就徧咀,而家轉俾GERBER / HEALTHY TIME BABY FOOD佢試,佢好雀躍,食得好開心

如果買GERBER,我暫時只會選擇註明4個月可以食口既先買

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解你地O的BB咁乖, 咁鍾意固體~
難道我個女想練升?

大宅

我想問吓食固體食物次序, 係咪應該比bb食米糊先, 然後就係粥仔呀... ...咁每樣要食幾耐呢? 同埋米糊係咪一定要買現成哩?我意思係bb唔食奶粉可以食人奶, 咁唔食現成米糊, 可以食乜同埋點整哩?

民房

我個b而家五個月啦, 係咪可以俾佢食糊仔呀, 向超市係咪有得買??
佢好胃食, 成日見到我地食, 就係咁望住, 唔俾就喊 , 俾佢試下, 唔俾仲喊得強勁, 所以好想買俾食呀....

係咪要開水o架???

大宅

聽啲姑娘講,餵人奶的媽咪會鍾意比BB試粥仔,而其他則試糊仔。所以我覺得試邊樣先問題不大,最重要是看BB喜歡食什麽?每次試新食品時,緊記每日只可試一種新品種,由小量(1-2茶匙)逐少加至多。如果BB兩次都不肯進食便不要勉強,可待日後再試。

原文章由 S-Kwok 於 08-6-9 07:43 發表
我想問吓食固體食物次序, 係咪應該比bb食米糊先, 然後就係粥仔呀... ...咁每樣要食幾耐呢? 同埋米糊係咪一定要買現成哩?我意思係bb唔食奶粉可以食人奶, 咁唔食現成米糊, 可以食乜同埋點整哩? ...

大宅

超市有買米糊和奶米,兩種都要加水,盒面有寫沖調方法不用擔心。

原文章由 yeelam 於 08-6-10 11:12 發表
我個b而家五個月啦, 係咪可以俾佢食糊仔呀, 向超市係咪有得買??
佢好胃食, 成日見到我地食, 就係咁望住, 唔俾就喊 , 俾佢試下, 唔俾仲喊得強勁, 所以好想買俾食呀....

係咪要開水o架??? ...

禁止訪問

民房

有啲係一樽樽, 咁個啲食唔食得o架??

原文章由 pomama 於 08-6-10 22:19 發表
超市有買米糊和奶米,兩種都要加水,盒面有寫沖調方法不用擔心。

大宅

我想問你地買咩牌子既米糊比bb食呀

大宅

gerber 唔係唔出嗎? 請問你係邊到買到? thx

依家亨氏又無, HEALTHY TIME 又唔係週圍有, 又唔想買
nestle ......., 都唔知點好?

原文章由 miumiu1125 於 08-6-7 00:55 發表
我上星期開始試俾米糊妹豬食,不果佢麻麻地鍾意,食咗一淡就徧咀,而家轉俾GERBER / HEALTHY TIME BABY FOOD佢試,佢好雀躍,食得好開心

如果買GERBER,我暫時只會選擇註明4個月可以食口既先買 ...

大宅

我試過加香蕉和紅蘿蔔,都係攪爛放在糊仔上一同餵食。

原文章由 sukishan1217 於 08-6-11 01:17 發表
我隻豬都係食人奶.上個星期比佢開始試.由奶米糊先到米糊佢都好仲意.我都想試加d生果比佢.但我唔知點加.係唔係直接放落d米糊

大宅

你指一樽樽嗰啲,是否類似Heinz之類的果蓉和肉蓉呢?如果係,當然可以食,不過請留意果蓉可以四個月開始食,有些肉蓉則需要六個月或八個以上才可食,包裝紙上有寫。但係這些果肉蓉,唔可以好似糊仔或粥仔咁代替一餐。

原文章由 yeelam 於 08-6-11 09:49 發表
有啲係一樽樽, 咁個啲食唔食得o架??

大宅

Nestle and Healthy Time 都有食。

原文章由 PurinBB 於 08-6-11 09:51 發表
我想問你地買咩牌子既米糊比bb食呀

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我想問, bb唔肯食米糊, 唔肯食粥食, 咁可以點?

大宅

原文章由 pomama 於 08-6-7 00:34 發表
其實幾時添加其他食物比BB,可好在乎BB本身體質發展而定。我睇外國的書籍多數話BB四個月便可試果汁﹑糊仔。本地的便說最好六個月以上。
我個囡囡已經食咗米糊成個星期有多,由最初一茶匙到而家一小碗,米糊經已能夠替代一餐奶。我 ...

响英國健康院都係叫6個月先開始食固體o架喎!不過我都覺得要睇bb本身o既體質,話就話6個月,但我表嫂(都係响英國)個女4個月時因為身體問題健康院都提議佢4個月開始食……

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至