自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Rachel923923 於 08-3-13 00:02 發表

朝令夕改....

朝令有錯,夕改何況........已經遲半拍,唔通要死多幾個先做嘢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一定受高人指點。
印象之中佢一向庸多於功。

大宅

好多人影響
我個女下個月飯單都未有
下個月都唔知食咩
有好多野又未交代好
真係比佢玩死左
睇來佢有排比人

[ 本文章最後由 idaandho 於 08-3-13 09:00 編輯 ]
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 fan9191 於 08-3-13 01:51 發表

朝令有錯,夕改何況........已經遲半拍,唔通要死多幾個先做嘢

我都覺得係, 總好過番晒學突然話黎停課. 到時真係唔知搵邊個接仔放學.
大家目前應做好預防措施.免得又有小朋友受害。

水晶宮

件事都未必要賴晒周一嶽, 佢同成棚人開完會到那一刻先決定到, 個人認為最後拍板者都係曾特首, 只係今次茅頭指向周一嶽, 佢呢隻鑊都硬食, 其實要鬧既, 應該係教育局局長孫明揚, 佢先係負責教育局的事, 每次孫公都好似縮頭龜咁, 有事即閃

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

周生不是好絕,而是好低能,今次是

煲 呔 出 手 12 小 時 大 轉 車太
食 物 及 衞 生局 局 長 周 一 嶽 昨 晨 10 時 許 仍 然 表 示 全 港 小 學 毋 須停 課 , 昨 晚 卻 突然 改 變 態 度 , 據 了 解 , 除 了 有 新 流 感 個 案 出 現 , 政 府 也 發 現 校 長 、家 長 對 流 感 爆 發 憂 慮 越 來越 大 , 考 慮 民 意 及 流 感 擴 散 風 險 等 因 素 , 特 首 曾 蔭 權 及 政府 高 層 決 定 立 即 宣 佈 停 課 。

流 感 擴 散 風 險 增 加
據 了 解 , 曾 蔭 權 極 之 關 心 今 次 流 感 疫 潮 , 有 關 官 員 每 日 要向 他 報最 新 情 況 , 他 並 責 成 官 員 迅 速 應 變 。 對 於 部 份 家 長 認 為 政 府 應 即 時 宣 佈 停 課 , 政 府高 層 原 本堅 持 最 近 的 流 感 個 案 數 目 仍 低 於 去 年 同 期 , 醫 學 上 未 需 要 全 面 停 課 , 只 要求 學 校 向 政 府 報校 內 流 感 病 況 , 由 食 衞 局 、育局 、 衞 生 防 護 中 心 , 決 定 有 關 學 校 是 否 需 要 停 課 , 更 適 合 實 際 情 況 。
然 而 , 到 了 晚 上 8 時 許 , 政 府 收 到報, 再 有 小 童 因 流 感 進 入 深 切 治 療 部 , 有 關 部 門 即時 召 開 緊 急 會 議 , 評 估 最 新 形 勢 , 發 現 流 感擴 散 風 險 增 加 , 校 長 、 家 長 對 流 感 爆 發的 憂 慮 較 估 計 嚴 重 , 政 府 不 能 不 回 應 民 意 , 故 周 一 嶽認 為 應 立 即 停 課 , 隨 即 將 決 定通 知 特 首 , 10 時 許 立 即 召 開 記 者 會, 公 佈 一 個 推 翻 12 小 時 前 宣 佈 的 決 定 , 穩 定 民心 。

原文章由 櫺囹桼 於 08-3-12 23:35 發表
今朝仲話冇乜事...夜晚十點叫停課(殺你個措手不及...)...睇下聽日點亂法!

學生、家長、學校、校巴、午餐供應商...有幾多人會受影響? ...

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-3-13 09:14 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

玩死, 如果早瞓的家庭點算?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

講到尾都係因為醫院爆棚....

複式洋房

我都贊成不能全怪周先生,相信事態有變先改得咁急。你估佢唔知咁改法實會比人罵,比人罵都好過將疫症傳開,到時仲弊!人命關天啊!

伯爵府

牛年勳章

又會突然間話停課架
今朝我仲傻下傻下 , 帶個仔番學 , 番學途中見到個熟人 , 佢同我講話今日幼稚園停課
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

我想唔係個個屋企都有人幫手照顧已上學的小朋友(返學時間), 雖然我係全職媽媽, 在小朋友上學的時間, 搵了D課程讀. 突然停課, 又搵唔到人幫手, 變了自己都要停課.

禁止訪問

珍珠宮

Hahahaha........之前有BK媽咪都話,正苦做乜都梗有人鬧有人讚,今鋪我撐周生撐正苦good job,夠狠夠清楚,and 如果夜晚聯局會議早一個hour finished then announced 就更好啦!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

我要寫封信去支持政府, 費事下次他們怕人鬧, 而枉故生命-不停課! 多謝政府的決定, 令大人有多不方便都好, 但至少令我們可以不用提心吊膽放低 自己最心愛 最重要的小朋友 在學校.
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

人生有幾次考試?? 有幾次比賽?? 有幾次病?? 又有幾多條命???

周生今次決定雖然遲但係我讚成不過。我兩個小朋友由農曆年假後開始感冒,呢幾個星期以嚟一直反覆未好,已經自己行課差不多三個星期,每次都係一個 course 的藥食哂見小朋友好D先比佢地返學,但係返得一日,一放學返到屋企果晚就又次發燒

卒之又次去睇醫生、再次自己停課,前後睇咗三次醫生最後一次仲食埋擴生素。

星期日探過冇燒而且佢地其實一直都冇乜傷風咳的病徵咁決定返學啦!!! 點知星期一晚囡囡放學返嚟話個頭痛咗一日,幫佢探熱再次發燒,半夜輪到細囝 !00.4 度。

琴日一早就去睇另一個兒科醫生,講哂成個發病流程佢聽,佢都係話近排好多小朋友都係咁,傷風咳積像不多,大部份淨係發燒仲係食咗葯都唔退,仲話依家呢次感冒菌好勁,可能第一次發的係一個品種,剛好返一返學有其他小朋友感冒,因身体弱就又被感染另一個品種的。

小朋友活動空間只限一個班房,要散播開去好容易。仲知做父母的一見小朋友發燒 (或者我似我地咁再次持續燒~) 真係好驚。

我真係情願佢地留係屋企好過,冇人想再有小朋友出事o架!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

洋房

原文章由 yvonne 於 08-3-12 23:54 發表
全港公私營兒料病房及內料全爆,今次唔可以將啲病人送去渡假村架,再爆落去,政府頂唔起架.

肯停課好過唔停課,聽日會亂我們過承受得起,再有小朋友有事,我們不想見呀!!!! ...

阿仔都病咗, 去到醫院就知真係好多小朋友病, 所有兒科病房爆哂, 見到有父母抱住個仔, 醫生就話要入院, 但又俾唔到床位佢哋, 急到喊起上來.
全港停課, 贊成啊, 唔通等到個個都抱住自己個仔/女係度喊先停咩

男爵府

我個仔雖然未返學,但係如果返左...我都會自動停課,隻菌咁勁,唔通真係到個仔入左e院先黎後悔??

男爵府

我就覺得錯不在周生,佢只不過是隻卒來嘅
重點係煲呔怕重濤覆轍,
董生因沙士暗然落台,前車之鑑
咪用呢招去卒保帥lar

首頁

尾頁

跳至