親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:上年暑假我去咗三重縣,+寫咗個爛遊記,+可參

原帖由 BoNLuI 於 14-10-13 發表
上年暑假我去咗三重縣, 寫咗個爛遊記, 可參考

http://bonluilife.blogspot.hk/search/label/%E9%A0%91%E9% ...
請問你知唔知白子站有冇大型Locker放喼?Thanks!

別墅

你哋好
我新年都會到三重,想問一下?會在鳥羽住一晚溫泉酒店,第二日想到伊勢,係鳥羽搭canbus到伊勢方便呀(車程要多久?)或是搭近鐵方便?謝謝各位

男爵府

山貓姐 發表於 14-12-3 08:38
請問你知唔知白子站有冇大型Locker放喼?Thanks!
有locker, 放唔放到大型就唔肯定

http://www.kintetsu.co.jp/soukatsu/kounai/shiroko.html

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:山貓姐+發表於+14-12-3+08:38+請問你

原帖由 BoNLuI 於 14-12-03 發表
有locker, 放唔放到大型就唔肯定

http://www.kintetsu.co.jp/soukatsu/kounai/shiroko.html
Thanks a lot!

大宅

jcctiu 發表於 14-10-14 22:33
今年暑假去了日本玩十四日,其中三日在三重縣玩.
DAY 1 : 鳥羽水族館,鳥羽灣遊船河,海豚島DAY 2 : 志摩水 ...
你好. 我PLAN 緊鳥羽遊船河. 想問, 張飛係中途停海豚島, 跟住我就返海豚島出發船既時間就上返船, 如果佢經珍珠島我唔落船, 直接返鳥羽碼頭, 得唔得既呢?

伯爵府

ChrisAlfred 發表於 15-2-25 22:44
你好. 我PLAN 緊鳥羽遊船河. 想問, 張飛係中途停海豚島, 跟住我就返海豚島出發船既時間就上返船, 如果佢經 ...
OK

伯爵府

ChrisAlfred 發表於 15-2-25 22:44
你好. 我PLAN 緊鳥羽遊船河. 想問, 張飛係中途停海豚島, 跟住我就返海豚島出發船既時間就上返船, 如果佢經 ...
海豚島有得上山看風景和看海豚海獅,為何不順路去埋呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

想問下...各位是由大阪去定名古屋過去?? 夏天會去名古屋, 但覺景點不多....去三重縣遊1,2天, 夠嗎?
Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

hinhin_ma 發表於 15-2-26 21:07
想問下...各位是由大阪去定名古屋過去??

大阪 -> 名古屋 -> 伊勢 -> 大阪

大宅

jcctiu 發表於 15-2-26 20:33
海豚島有得上山看風景和看海豚海獅,為何不順路去埋呢?
我意思係會淨去海豚島,SKIP 珍珠島。玩哂海豚島再上返架BOAT,架BOAT係跟住落珍珠島,我唔落。直坐返碼頭。應該得架可?

伯爵府

ChrisAlfred 發表於 15-2-26 22:21
我意思係會淨去海豚島,SKIP 珍珠島。玩哂海豚島再上返架BOAT,架BOAT係跟住落珍珠島,我唔落。直坐返碼頭 ...
當然可以啦.不過珍珠島隔離就是水族館,你唔打算去呀?

伯爵府

想問下...各位是由大阪去定名古屋過去?? 夏天會去名古屋, 但覺景點不多....去三重縣遊1,2天, 夠嗎? ...

好似係名古屋近啲, 但我今次目標係去大阪行街購物, 所以會來回大阪. 原本都只係諗住去1日鈴鹿賽道就算, 但jm介紹好多景點, 反正咁遠水路去到又唔好嘥, 用盡張近鐵pass, 所以我會去4日, day2由大阪出發, 先去伊賀忍者館, 再去松阪食牛, day3遊伊勢神宮和夫婦岩, 想住民宿, day4去鳥羽水族館, 珍珠島, day5去鈴鹿賽道, 之後幾日就喺大阪shopping.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

jcctiu 發表於 15-2-26 21:09
大阪 -> 名古屋 -> 伊勢 -> 大阪

tks....

想問下.... 住三重縣邊個地方最方便?E勢/ 松板定其他地點? 打算由名古屋去, 住一晚....三重縣會是揸車定搭火車好D ?
Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

想問下...各位是由大阪去定名古屋過去?? 夏天會去名古屋, 但覺景點不多....去三重縣遊1,2天, 夠嗎? ...
去年暑假去了日本玩十四日,其中三日在三重縣玩.

DAY 1 : 鳥羽水族館,鳥羽灣遊船河,海豚島

DAY 2 : 志摩水族館,英虞灣遊船河,志摩西班牙村

DAY 3 : 伊勢神宮內外宮,二見安土桃山文化村,二見水族館,二見夫婦岩

我用近鐵的四日PASSPORT,9800YEN,以上玩的所有景點和交通費都是全包.住就在松阪.由名古屋入,大阪走.

伯爵府

hinhin_ma 發表於 15-2-26 23:13
tks....

想問下.... 住三重縣邊個地方最方便?E勢/ 松板定其他地點? 打算由名古屋去, 住一晚....三重縣 ...
你去一兩日,無謂住咁入,松阪去名古屋或大阪都近些,酒店價錢平啲,午餐食松阪牛三四千yen都有交易.

伯爵府

sylvialtwf123 發表於 14-12-3 08:53
你哋好
我新年都會到三重,想問一下?會在鳥羽住一晚溫泉酒店,第二日想到伊勢,係鳥羽搭canbus到伊 ...

我之前查過, 搵到個bus時刻表, 但現在搵唔番. 印象中由鳥羽巴士站搭canbus去伊勢神宮~45分鐘. 如果搭近鐵由鳥羽去宇治山田, 再轉巴士, 總車程時間好似~30-35分鐘. 我都諗緊搭一程巴士好定轉車好.

伯爵府

ioi 發表於 15-2-26 23:32
我之前查過, 搵到個bus時刻表, 但現在搵唔番. 印象中由鳥羽巴士站搭canbus去伊勢神宮~45分鐘. 如果搭近鐵 ...

搭canbus會方便啲,canbus仲可以去到近鐵去唔到的二見.不過近鐵3800yen的pass唔包canbus,要5860yen的wide pass才包.

伊勢神宮內宮前巴士站,這裡的橫丁一定要行,好多好嘢食.

伯爵府

jcctiu 發表於 15-2-26 23:38
搭canbus會方便啲,canbus仲可以去到近鐵去唔到的二見.不過近鐵3800yen的pass唔包canbus,要5860yen的wide p ...

thank you! 係呀, 我諗住上晝由鳥羽去神宮和橫丁, 下晝回程先去夫婦岩. 你講得啱, 都係搭canbus方便啲, 唔駛轉嚟轉去.

伯爵府

如果你有大有小,我推介你去西班牙村.雖然這個主題公園級數不及USJ或DISNEYLAND,但既有景睇而且都有唔少嘢玩,更大的好處是不會有長長的人龍,淡季大部份的遊戲都不用排隊.

入場費5000yen,但有近鐵的4日passport可以免費入場.

伯爵府

ioi 發表於 15-2-26 23:56
thank you! 係呀, 我諗住上晝由鳥羽去神宮和橫丁, 下晝回程先去夫婦岩. 你講得啱, 都係搭canbus方便啲, 唔 ...
我當日的玩法:

松阪(近鐵) -> 伊勢 (步行) -> 伊勢神宮外宮 (canbus) -> 伊勢神宮內宮 (步行) -> 內宮橫丁午餐 (canbus) -> 二見安土桃山文化村 (canbus) -> 二見水族館 (步行) -> 二見夫婦岩 (canbus) -> 鳥羽 (想去埋珍珠島但夠鐘關門了.

首頁
12345...10

尾頁

跳至