親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

你去個時間幾好, 係星期一至五, 我上年跟團去時, 星期六去嵐山+清水寺, 多人到呢, 嚇到我以為去左黃大仙... -_-

未必睇到楓葉呀! 據聞係11月下旬至12月初最紅, 隨緣啦, 鬼咁我買吾到18-24nov package ,

今昔館好在係地鐵去又近市區, 如果去吾到咪下次去, 仲可以去下天神橋筋六丁目駅個條商店街行下呀...(我未去過) ; 你去奈良+天王動物園(好似收5點)個日, 我都編左咁樣走, 動物園前駅站附近有間spa world溫泉會吾會諗住試下, 1個人都幾好架.

大宅

我都剛完成個大概行程. 住難波, 15Nov零晨機6:30左右先抵達, 預10:00前出到難波.
Day1 (15Nov ~ Sat) : 海遊館+天保山MARKET PLACE逛街午餐, 大阪今昔館
Day2 (16Nov ~ Sun): 奈良 (奈良公園+春日大社+東大寺)
天王寺動物園(5:00關)+通天閣+ SPA
Day3 (17Nov ~ Mon): 嵐山(4hrs) 竹林小徑, 天龍寺, 野宮神社, 渡月橋
Day4 (18Nov ~Tue ): 京都->銀閣寺(2hrs),清水寺(2.5hrs), 祇園+八阪神社
JR伏見稻荷
Day5 (19Nov ~ Wed): 東福寺(2hrs), 宇治(4hrs)
Day6 (20Nov ~ Thur): 大阪城天守閣, 買手信, 預15:00開始去南海電鐵 ->關空18:25pm 班機回港

大宅

親子王國15週年勳章

jolincheng726 發表於 14-8-12 16:00
你去個時間幾好, 係星期一至五, 我上年跟團去時, 星期六去嵐山+清水寺, 多人到呢, 嚇到我以為去左黃大仙... ...

你去個時間幾好, 係星期一至五 -> 我專登weekday 去, 因怕weekend多人.

spa world溫泉 -> 應該試唔到, 因為, 有99.999999% 呀大姨媽會同我一齊去今個trip

大宅

親子王國15週年勳章

jolincheng726 發表於 14-8-12 16:12
我都剛完成個大概行程. 住難波, 15Nov零晨機6:30左右先抵達, 預10:00前出到難波.
Day1 (15Nov ~ S ...

have a nice trip.

大宅

親子王國15週年勳章

mushroomcat821 發表於 14-8-5 17:25
No,我冇記錯關西T2得peach,T1行過去幾分鐘,過條天橋就係,,冇辦法,T1個counter只開到晚上11時

...

HI, 請問記唔記得天橋大約位置? 因為, 我上關西機場web, 睇佢地個map, 睇唔到有天橋位.

只睇到寫搭shuttle t1去t2 要7-9min, (我估行去的話, 要起碼15-20min)

thanks again.

ps. 今晚出發, 又緊張又興奮, 第一次一個人去旅行.......

侯爵府

UVBUVC 發表於 14-9-1 11:14
HI, 請問記唔記得天橋大約位置? 因為, 我上關西機場web, 睇佢地個map, 睇唔到有天橋位.

T1去T2係要搭車, 應該行唔到過去.
你在T1出外面, 到AERO PLAZA就見到樓下有巴士去T2

祝你一人遊旅途愉快呀~

大宅

親子王國15週年勳章

KAY+2 發表於 14-9-1 12:26
T1去T2係要搭車, 應該行唔到過去.
你在T1出外面, 到AERO PLAZA就見到樓下有巴士去T2

IC IC, 唔該晒您, you are so nice.

thank you so much.

大宅

Enjoy your trip...

大宅

親子王國15週年勳章

yokoyung 發表於 14-8-7 00:17
回覆 jolincheng726 的帖子

雖然有阿仔同我去.但佢得幾歲都係唔識幫我影相...好彩而家有自拍棍: ...

HI, 我去完返黎啦! d景點好近subway, 我本身係路盲都冇試過"盪失路", 所以, 您可以放心.

今次行程改咗, 只遊大阪 (因為出年3月尾會再去京都, 奈良同神戶賞櫻)

day 1 -> 零晨機到關西機場, 原本諗住stay kix lounge, 但private area 已full, 只好在機場小休, 因好多人已擺咗位訓, (佢地坐jetstar, 早過uo) 我好彩得1個人, 可以是旦坐一個位, 依我所見, 都只有好少位剩, 2個人的話, 應該唔夠位坐.

day 2 -> 由機場直去USJ, 冇想像中咁多人, 可能係平日的關係吧! 我9:30 去到, 玩咗8個GAME, 食咗2餐, 6:30 便走了. 之後, 去隔離章魚燒博物館行下, THEN 回HOSTEL.

day 3 & day 4 -> 用大"阪周遊卡" 去咗10個景點, 時間好充裕. day 4 下午仲去埋黑門, 心齋橋買手信, 之後搭零晨機回港.

大宅

親子王國15週年勳章

sammyyiu 發表於 14-8-5 11:26
回覆 UVBUVC 的帖子

Hi, 去完返來, 可以分享下一個人去旅行的感受嗎?

hi, 我去完返黎, 好好玩呀! 日本係安全, 不過, 始終一個女仔, 所以,我每晚9:30 前會返到hostel.

大阪好多景點都好易去, (景點好近subway), 所以, 我個人覺得係一個好適合一個人去旅遊既地方.

今次行程只遊大阪 (因為出年3月尾會再去京都, 奈良同神戶賞櫻 -> 都係一人之旅, he he)

day 1 -> 零晨機到關西機場, 原本諗住stay kix lounge, 但private area 已full, 只好在機場小休, 因好多人已擺咗位訓, (佢地坐jetstar, 早過uo) 我好彩得1個人, 可以是旦坐一個位, 依我所見, 都只有好少位剩, 2個人的話, 應該唔夠位坐.

day 2 -> 由機場直去USJ, 冇想像中咁多人, 可能係平日的關係吧! 我9:30 去到, 玩咗8個GAME, 食咗2餐, 6:30 便走了. 之後, 去隔離章魚燒博物館行下, THEN 回HOSTEL.

day 3 & day 4 -> 用大"阪周遊卡" 去咗10個景點, 時間好充裕. day 4 下午仲去埋黑門, 心齋橋買手信, 之後搭零晨機回港.

大宅

畀面勳章

你幾点落机架?机場直接去環球?行李呢?

大宅

嘩!!!你真喺好中意大阪喎...下年又去喇~~ 見你玩得好開心我都好羨慕,今次要好好带住father去玩

大宅

親子王國15週年勳章

yokoyung 發表於 14-9-8 16:54

你幾点落机架?机場直接去環球?行李呢?
around零晨2㸃幾,我冇帶喼,只帶旅行背襄,USJ內有LOCKER,可入500yen 鎖行李,如果大件行李要鎖USJ外

大宅

親子王國15週年勳章

jolincheng726 發表於 14-9-8 19:00

嘩!!!你真喺好中意大阪喎...下年又去喇~~ 見你玩得好開心我都好羨慕,今次要好好带住f ...
大阪景點真係好易去。自由行首選, he he
have a nice trip

伯爵府

減齡達人勳章

引用:+本帖最後由+UVBUVC+於+14-9-8+15:04+編輯+

原帖由 UVBUVC 於 14-09-08 發表
Hi, 可以介紹一下「大\"阪周遊卡\" 去咗10個景點」嗰10個景點嗎?

大宅

週遊卡好似幾好用!!! 喺喎, 你最終是否全程用iccoca card呀?

大宅

親子王國15週年勳章

印第安公主 發表於 14-9-9 19:30
Hi, 可以介紹一下「大\"阪周遊卡\" 去咗10個景點」嗰10個景點嗎?

天王寺動物園 -> 通天閣 -> 觀光船聖瑪麗亞 -> 天保山摩天輪 -> HEP FIVE摩天輪-> 空中花園

大阪城天守閣-> 大阪歷史博物館 -> 四天王寺 - 中心伽藍 -> 道顿堀水上观光船

時間好充裕, 因為, 我平日去, 全部景點唔多人, 唔需要排隊入, 而且, 聖瑪麗亞&道顿堀水上观光船都係一去到便差不多開船, (之前冇就時間, 隨心而行, 但好好彩, 一上船便很快開船)

印第安公主  Thks  發表於 14-9-13 05:44

大宅

親子王國15週年勳章

jolincheng726 發表於 14-9-9 20:23
週遊卡好似幾好用!!! 喺喎, 你最終是否全程用iccoca card呀?

是否全程用iccoca card -> 冇買呀! 因只stay 大阪, day 1 由機場去usj 同回程返難波都係响售票機散買. (之前响沖繩, 剩好多散銀, 剛好用黎買車飛)

day 2 & 3 用週遊卡, 4圍去

反而, 出年賞櫻去京都, 依家計緊買唔買HARUKA

大宅

我去之前再睇散買飛的教學先...

出年你又自己去呀?

子爵府

引用:我都剛完成個大概行程. 住難波, 15Nov零晨

原帖由 jolincheng726 於 14-08-12 發表

我都剛完成個大概行程. 住難波, 15Nov零晨機 ...
請問妳覺得大阪個動物園多野睇嗎? 大唔大呀? 我上網看好像有點日舊失修的模樣,好像管理不太完善,是嗎? 謝謝呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至