婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆 mingjan 的帖子

我大姑仔係有同99住, 但佢99成日出外打麻雀, 而佢99以前係校長, 所以比較冇咁傳統, 姑仔老公若看到不對的地方, 就會話出聲話佢自己阿媽, 加上他不用返工, 飯由佢老公煮! 而我另一姑仔沒有同99住, 佢99同個女住, 基本上, 佢哋D99, 我都見過!

禁止訪問

伯爵府

咁怪不得你99咁惡啦, 因為自己的二個女唔駛受99氣, 係好唔識體諒人地架

大宅

回覆 louisa_hk 的帖子

樓主... 百忍成金... 真係拜服... "忍"係世界上最大既力量~~

男爵府

回覆 M.A.C 的帖子

係呀, 其實, 我哋曾經約過D姑仔出來傾過, 佢哋只會講, 媽媽老了, 就下啦!

伯爵府

你兩個姑9當然係咁講啦, 正所謂"針唔吉到肉唔知痛", 更何況呢個人係佢自己的媽媽???

你話有幾多非受害者的人可以""明白事理, 幫理不幫親?""

你同姑9們講聲通知係禮貌, 如果佢地唔理, 就唔好怪你無情無義!!!

現今世代做父母都要升尼做人啦, 更何況6299, 你無欠99架, 你係由自己父母養大, 為乜要聽命6299???

除非你C6對外父外母係100%孝順啦, 咁就要投桃報李回禮~~~

男爵府

回覆 ky0416 的帖子

好彩的是, 我佪囡雖然在反判期, 但我同佢講有關嫲嫲的事, 佢會安慰我, 佢話 " 媽媽, 你唔好理嫲嫲啦, 唔好諗佢點諗" 我個女還告知我, "嫲嫲成日投訴我, 我唔埋佢, 返入房, 當聽唔到" !

EudyptulaMinor  你囡囡好錫你~ 好sweet~   發表於 14-7-15 19:08

大宅

樓主, 咁証明你女女都明白個問題, 都好好。
我都好服你, 你可以忍到20 年, 好勁...希望你之後會有更好的明天

大宅

你比奶奶咁虾法你老公都唔出聲?
B B快啲返黎我身邊啦

男爵府

回覆 sweet820tata 的帖子

佢曾經試過出過聲為了買個琴給個女練習, 因囡囡學緊琴, 但99反對, 不準, 那次C6真的很怒, 而99因有糖尿病, 比C6激親, 心不停地跳, 最後C6都要同佢講對唔住! 而姑仔喊晒口打電話同我C6 講, 你唔再激佢, 之後C6佢唔會再出聲, 因為夾在中間, 又唔想激到佢心跳!

但99永遠記住這件事, 一有什麼事情發生, 就不停提起這件事!

大宅

回覆:louisa_hk 的帖子

下。。。你好野喎,我一定唔得最討厭有人掌控我人生,你c6冇幫你?

男爵府

除左勁, 我都無其他可以形容樓主, 不過小朋友係反叛期, 小心啲好, 做好搬走嘅準備, 一陣個女頂唔順, 走左去就唔抵啦~ 望住個阿媽甘樣比阿人蝦, 心痛死~

男爵府

回覆 Coffeekk 的帖子

我C6怕再激佢, 佢會再有心跳, 因有糖尿病! 加上姑仔好孝順, 若只有佢反佢阿媽, 我99又話佢大逆道!

大宅

引用:回覆 honeyjerry 的帖子我99係客家人, 只有

原帖由 louisa_hk 於 14-07-15 發表
回覆 honeyjerry 的帖子

我99係客家人, 只有C6一個仔, 以前還有62, 因屋契有我C6的名, 所以不能抽居屋或 ...
千萬唔好信\"有錢同你搬出去住\"呢句說話。。。正如賭仔話佢唔再賭一樣同佢媽住唔洗諗供樓,有食有住,有工人(c9們)照顧佢啊媽,有咩好得過咁,你一住入去就冇得返出來,因為你\"當初都可以\",點解而家唔得

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

明白寄人籬下既心情................你既EQ真高咁都可以忍足20年....

只能夠講老人家越老越炆塞, 要有定心理準備係咪應該繼續同住

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:與99同住相處20年的經歷-壓力爆煲, 有感而發

樓主你真係好勁
你囡囡都好錫你

禁止訪問

回覆:louisa_hk 的帖子

伯爵府

樓主好勁! 20年真係唔簡單

我99同妳99好相似,同佢一齊住咗差唔多兩年我就想自殺 (真係搵過撒瑪利亞幫手)

大宅

二十年呀,真係好佩服你!我諗我會同老公離婚。因為咁樣做人真係太辛苦!我同住未夠一年,頭嗰個月開始已經諗住自殺,啲老公永遠都唔會明白亦唔會為自己老婆急趕,有陣時係社會嘅錯,但絕大部份老公都會用呢個做借口「租屋住唔化算」。但問題係,唔通同住會發達嘅?我都仍然默默咁等待出去住,我都唔知會唔會等廿年,但我一定唔會比自己等廿年囉。

大宅

好在你個女有時都會安慰返你,啲姑奶姑仔又係煩!得個講字!咁孝順做咩要借人隻手去服侍自己阿媽?自己同住呀嘛!

首頁
12345...6

尾頁

跳至