在職全職

跳至

首頁
12345...23

尾頁

珍珠宮

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 12:59 發表

係啦...每日放工陪佢玩一陣...睇下d功課..
簽下回條..而家佢學校仲搞緊講悅讀獎勵計劃...每晚要講一本故事..第二朝老師就問返佢本書講乜..想懶下都唔得...
我以為淨係我仔果間先係咁...原來好多學校都係做 ...

阿囡就每2個星期就要做一篇閱讀報告, 我已經做左3份啦

大宅

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 11:02 發表

HI~
有呀...尋晚佢揸住聖經金句過嚟叫我抄一次...
我整鬼佢...寫D XYZ....比佢...佢睇完笑到冇力..話唔係咁GA

之後再寫多次正經既比佢睇..佢就比個GOOD我~
我地成日玩字咭..好好玩..你地平時同小朋友玩咩 ...

wa...好開心呀
我囝囝出年先k1, 而家成日攞住d野問番我呢color, d英文單字係咩?-(

洋房

Hi, 各位媽咪,

我囡囡3歲5個月, 讀緊k1, 佢都有功課做(聯線), 但佢覺得好悶(冇心機聯線), 因為佢讀N1時已有dot dot聯線, 反而佢鍾意自己聯線, 因此, 我就買幾本習作俾佢一齊同佢做, 反而佢好有興趣.
各位媽咪, 我想問公文數有何Comment? 你地有冇朋友讀緊公文數?

洋房

phibow,
K1已經有閱讀報告啦
原文章由 phibow 於 07-11-21 13:39 發表

阿囡就每2個星期就要做一篇閱讀報告, 我已經做左3份啦

大宅

原文章由 wing0120 於 07-11-21 12:48 發表
jessicah

hi,你小朋友咁多節目!!咁就唔使返n班啦,其實佢開心d 就冇所謂啦.:lol: :lol:

係呀, 仲忙過我
仲有一個環節, 就係每朝8點3就話要返工 , 因為爸爸要開車返工前佢一定快過爸爸攞車匙出門口上左架車先, 再玩吓軚盤, 俾两吓油門,先至比爸爸走 煩到你嘔:tongue:

洋房

臭bb媽咪, 我想問你個d字咭係中文定或英文, 係唔係自己整既字咭?
原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 11:02 發表

HI~
有呀...尋晚佢揸住聖經金句過嚟叫我抄一次...
我整鬼佢...寫D XYZ....比佢...佢睇完笑到冇力..話唔係咁GA

之後再寫多次正經既比佢睇..佢就比個GOOD我~
我地成日玩字咭..好好玩..你地平時同小朋友玩咩 ...

大宅

原文章由 wyk 於 07-11-21 13:06 發表

上年N班,佢都有一本功課,主要填色或者再加一兩條線,今年每日就有兩樣,都係填色,不過一本係要阿仔用下腦,星期五就會有四樣,都係一本填色,一本要用腦,一張功作紙(都係要用腦),一張圖畫紙(無主題任你畫,或貼圖片),依樣一定係我做。

...

邊間學校甘好有甘多功課

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

原文章由 jessicah 於 07-11-21 14:08 發表

邊間學校甘好有甘多功課

聖公會青山聖彼得堂幼稚園

男爵府

大廚勳章

原文章由 Cheerful 於 07-11-21 14:07 發表
臭bb媽咪, 我想問你個d字咭係中文定或英文, 係唔係自己整既字咭?

係學校派ga...英文有a-z大小階...中文就係..人口手月大女山等等....每星期都派幾張

男爵府

大廚勳章

原文章由 hallonatalie 於 07-11-21 13:03 發表
我尋晚終於買多2盆花苗返屋企種吖!
老闆娘叫我每日淋水一次,仲要晒太陽喎!
施肥就唔洗,最多只係淋d洗米水就得喎!
宜家我都驚佢好快開花,到時二月交功課時可能無花睇添!
仲有到時要交埋"成長記錄"報告,您哋記得由宜家開始 ...

係喎~唔提都唔記得仲有"報告"要交...真係多野做..thanks

男爵府

大廚勳章

原文章由 jessicah 於 07-11-21 13:57 發表

wa...好開心呀
我囝囝出年先k1, 而家成日攞住d野問番我呢color, d英文單字係咩?-(

其實現階段既小朋友好奇心好重...對學習興趣都好大...
miss就叫我語氣盡量輕鬆d開心d同佢講...會易入腦好多ga..lee頭同佢講完..轉頭就已經問返你轉頭

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 17:11 發表

係喎~唔提都唔記得仲有"報告"要交...真係多野做..thanks

唔參加比賽係咪唔使交報告架

男爵府

大廚勳章

原文章由 wyk 於 07-11-21 17:20 發表

唔參加比賽係咪唔使交報告架

好似要交ga...同盆植物一齊交比小朋友..叫小朋友用圖/文字去形容棵植物生長成點...

洋房

甘好呀, 甘樣可以幫助認字更好, 我囡學校冇字咭坡.....
我想問, 這方法會否加深小朋友的認字能力???
原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 17:09 發表

係學校派ga...英文有a-z大小階...中文就係..人口手月大女山等等....每星期都派幾張

伯爵府

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 17:26 發表

好似要交ga...同盆植物一齊交比小朋友..叫小朋友用圖/文字去形容棵植物生長成點...

阿仔無個份報告喎,只有一張通告咋。

伯爵府

原文章由 Cheerful 於 07-11-22 10:34 發表

甘好呀, 甘樣可以幫助認字更好, 我囡學校冇字咭坡.....
我想問, 這方法會否加深小朋友的認字能力???

無字咭,咁有無綱要呀 ,積係寫晒一週佢所學的野,我就係跟住佢張網要,print D 中文字出黎教佢讀,我覺得佢真係認到架,不過爹D就成日話阿仔記得晒背番出黎喎。
英文我就無做,因為重係細,主要認圖畫學生字,所以在日常生活中同佢講。

伯爵府

真係大家都要保重身體,下個禮拜二三會好凍,重話會落雨添,唔知係咪真呢 ,都係執定冬天衫出黎好D。

11月26日
星期一
18 - 22 oC
75 - 90 %

11月27日
星期二
16 - 19 oC
55 - 85 %

11月28日
星期三
15 - 19 oC
40 - 65 %

珍珠宮

原文章由 wyk 於 07-11-22 10:48 發表

阿仔無個份報告喎,只有一張通告咋。

要自己做ga

大宅

原文章由 wyk 於 07-11-22 10:54 發表
真係大家都要保重身體,下個禮拜二三會好凍,重話會落雨添,唔知係咪真呢 ,都係執定冬天衫出黎好D。

11月26日
星期一
18 - 22 oC
75 - 90 %

11月27日
星期二
16 - 19 oC
55 - 85 %

11月28日
星期三
15 ...

多謝關心

珍珠宮

原文章由 wyk 於 07-11-22 10:54 發表

無字咭,咁有無綱要呀 ,積係寫晒一週佢所學的野,我就係跟住佢張網要,print D 中文字出黎教佢讀,我覺得佢真係認到架,不過爹D就成日話阿仔記得晒背番出黎喎。
英文我就無做,因為重係細,主要認圖畫學生字,所以在日常生活中同 ...

其實想知佢係咪背好EASY, 只要叫佢係D圖書度問下佢就知GA LA

首頁
12345...23

尾頁

跳至