在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁如果要做拼布唔係要買衣車law?衣車大約幾錢架?

原文章由 yan511229 於 07-11-4 14:05 發表

係要用手縫同衣車車,因為初初學時好難將d布定位,所以諗好形狀點整後要用手縫疏針步來固定之後才用衣車去車,咁樣先靚架!但做熟左之後我就懶,跳走手縫呢步,我用熨斗燙壓定位之後車~都唔會走位:) 整一幅好似bb被仔咁大 ...

子爵府

畀面勳章

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-4 16:56 發表
咁如果要做拼布唔係要買衣車law?衣車大約幾錢架?

其實做拼布多數都係車d好薄的布,所以買好平果d迷你衣車都ok架!好多時街邊有d阿姐拎住個咪大大聲果d檔仔都有得賣,我今日先係元朗見到,好似$85~旺角果d好多時都有,你去開街就留意下啦!有時屈臣氏都有好似$2xx,但唔肯定而家有冇,其實係同樣o既野黎,不如留意下街有冇好過,因為屈臣氏貴咁多:)

子爵府

畀面勳章

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-2 21:51 發表

冷帽都唔難織,又快完成,織比小朋友係個唔錯o既選擇,你可以在書局找些圖樣跟住織,有d款收針都唔駛,只要織個長方形袋,在兩個角加d穗裝飾,小朋友帶起都好可愛。 ...

看來你應該係織衫高手
我有問題想問問你丫~!
點解我學勾帽仔總係勾到個頂有個尖尖凸出...
係我開針開得少谷起丫定係其他原因?如果開8針以上又會太大個窿...
希望你明白我問咩啦:lol:

男爵府

yan,

我唔係高手,如果係就唔駛成日拆來拆去啦! 不過我真係好鐘織o野同勾o野,無事做都去蒲冷舖,睇o下有無新o野。勾野起幾多針要睇冷o既粗幼,一般我會起6針(有時圖樣叫起8針我都起6針),如果唔係太細太逼,織完可以用熨斗隔濕布燙下,都可以改善。

別墅

yan511229,
你係元朗邊到見到呀?你係唔係住元朗架?我住係元朗。

原文章由 yan511229 於 07-11-5 00:42 發表

其實做拼布多數都係車d好薄的布,所以買好平果d迷你衣車都ok架!好多時街邊有d阿姐拎住個咪大大聲果d檔仔都有得賣,我今日先係元朗見到,好似$85~旺角果d好多時都有,你去開街就留意下啦!有時屈臣氏都有好似$2xx,但唔肯 ...

子爵府

畀面勳章

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-5 11:31 發表
yan511229,
你係元朗邊到見到呀?你係唔係住元朗架?我住係元朗。

我係大馬路卓悅隔離見到,對面係涼茶鋪呢!你應該知邊度的~
我住元朗架~牛潭尾!你呢

別墅

都好近你,我住加州呀!

原文章由 yan511229 於 07-11-5 19:39 發表

我係大馬路卓悅隔離見到,對面係涼茶鋪呢!你應該知邊度的~
我住元朗架~牛潭尾!你呢

伯爵府

好媽媽勳章

以前都有織下冷衫, 家下就凈係串水晶手鍊 / 錶 / 頸鍊 / 耳環呢類囉, 不過多數都係幫人串或串比D阿嫂戴囉
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

別墅

yan511229,

我想閒下拼布除左做被仔外,重可以做咩架?係唔係有多style可以整架?

子爵府

畀面勳章

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-6 20:40 發表
yan511229,

我想閒下拼布除左做被仔外,重可以做咩架?係唔係有多style可以整架?

都多架~但想硬淨D就車多張夾棉咁就可以做好多野喇!
可以做地墊/床墊/梳化墊...總之你諗到咩就做咩都可以架

子爵府

畀面勳章

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-6 10:34 發表
都好近你,我住加州呀!

好近呀~我仲久唔久會過加洲飲茶架
唔知我地會唔會已經撞過呢?
我多數係我自己同我BB囡及我朋友&佢BB囝,兩個BB都係勁鍾意講太空話勁嘈的!唔知你有冇見過我地呢?

別墅

hahaha 我諗無啦!下次來加州我地可以見下面。

原文章由 yan511229 於 07-11-6 22:02 發表

好近呀~我仲久唔久會過加洲飲茶架
唔知我地會唔會已經撞過呢?
我多數係我自己同我BB囡及我朋友&佢BB囝,兩個BB都係勁鍾意講太空話勁嘈的!唔知你有冇見過我地呢? ...

子爵府

畀面勳章

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-6 22:08 發表
hahaha 我諗無啦!下次來加州我地可以見下面。

都好丫~你有冇MSN?
PM我丫:D

別墅

PM 左你啦!

原文章由 yan511229 於 07-11-6 22:18 發表

都好丫~你有冇MSN?
PM我丫:D

子爵府

畀面勳章

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-7 11:39 發表
PM 左你啦!

我今日又去左加洲飲茶喇~唔知你今日有冇去過呢?
今日侍應阿姐大戰個廚房佬,講晒粗口又掟野,你知果度幾細啦,咁嘈我個囡好驚呀...
睇黎呢排都係少d去好了...

別墅

其實我只係去過果酒樓兩次,我多數都係去會所食,D野好食D,又多D choice,有中、西,下次可以去試下,不過就要住戶先得,所以你要叫我同你去。

原文章由 yan511229 於 07-11-8 00:36 發表

我今日又去左加洲飲茶喇~唔知你今日有冇去過呢?
今日侍應阿姐大戰個廚房佬,講晒粗口又掟野,你知果度幾細啦,咁嘈我個囡好驚呀...
睇黎呢排都係少d去好了... ...

大宅

今日先睇到呢個POST呀!
我都非常鐘意做手工架, miniature & dollhouse, tole painting, doll, painting....

別墅

嘩!你好叻呀!我都好想整間 dollhouse,不過湊住兩個女,我諗都好難架啦!

原文章由 Pooh_Pooh 於 07-11-9 15:17 發表
今日先睇到呢個POST呀!
我都非常鐘意做手工架, miniature & dollhouse, tole painting, doll, painting....

大宅

原文章由 Twins_mummy 於 07-11-9 15:23 發表
嘩!你好叻呀!我都好想整間 dollhouse,不過湊住兩個女,我諗都好難架啦!

邊叻呀!~~ 興趣啫.. 最緊要有時間&心機~

無時間整dollhouse, 就整d小手工囉. 得閒果時做下小手工, 個人的心情都會好D... :loveliness:

別墅

非常同意,有時整下手功仔心情都好D。

原文章由 Pooh_Pooh 於 07-11-9 16:53 發表

邊叻呀!~~ 興趣啫.. 最緊要有時間&心機~

無時間整dollhouse, 就整d小手工囉. 得閒果時做下小手工, 個人的心情都會好D... :loveliness:

首頁

尾頁

跳至