自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:好想知道已習慣在港定居既新移民睇法(不喜勿插)

留毛八

大家好,我是子悠~~

大宅

引用:Quote:原帖由+lingbo0609+於+14-04-24+發表

原帖由 六安 於 14-04-24 發表
其實果度行落地盧係老麥廁所,斜對面地盧又有KFC,附近有幾個商場,唔會冇廁所,行多幾步金聲戲院對面個公 ...
Exactly !! 咁多廁所,只要肯行肯排!提外話,到底小朋友係大便0r小便?有墊片在地嗎?內地的中共喉舌報環球時報話小便而且有墊片!誰是誰非?

伯爵府

回覆 psyche0306 的帖子

您冇見過嗎?我上大陸都見過喎....
我係跟朋友返佢家鄉,鄉下地方,啲細路都係著開浪褲,
小朋友急,佢阿媽,就即場除褲,嚮您面前屙...

侯爵府

BK Milk勳章

引用:回覆 lingbo0609 的帖子2歲小朋友急到瀨先

原帖由 swing1971 於 14-04-25 發表
回覆 lingbo0609 的帖子

2歲小朋友急到瀨先講,唔係應該做父母既,半小時至四十五分鐘就要問
佢地在家鄉慣左隨地all
唔洗問

伯爵府

回覆 mintra 的帖子

果份時報,仲"流"過生果日報喎,您信佢...
信佢一成,雙目失明啦...

ivory0915    發表於 14-4-25 14:53

珍珠宮

畀面勳章

國內人成日罵香港影相的唔啱, 根本係轉移視線. "有相有真相", 當初話人地小解好小事, 好啦.., 依家就係影到係大解啦, 就唔出聲之際, 繼續轉移視線, 仲話擺遊HK. 最好就即刻唔好來, 反而你地睇我地唔順眼, 我地又唔想將自己個家變成大陸人的公廁!!!

newbiee  同意, 香港唔係大陸人公廁!!!!!!  發表於 14-4-25 16:38
Ccchloe  Agree!!  發表於 14-4-25 15:00
ivory0915    發表於 14-4-25 14:53

子爵府

回覆:lingbo0609 的帖子

伯爵府

我東莞嘅,我住果度嘅本地人,我自己嘅親人都沒隨地大小2便嘅習慣。

相反,一般大小2便嘅都係外省,或者落後地區鄉下嘅人。

我地自小身教,都要保護好自己嘅私人部位,點會隨地隨意露出來?

不過,有一樣事實係,人在外地,唔知厠所起邊一時難找。所以我習慣係,一有少少急就好搵定厠所,宜家我自己有小朋友,起外邊換片,都要搵到洗手間先。

我親人來香港玩,都有話過好難搵洗手間,我就教定佢地去商場實搵到,再唔係就m記。

BB你來咗啦?

子爵府

我答你……我係福建出世,係兩個城市分別住咗二十年,96年嚟香港住到依家,我身邊嘅所有親戚朋友,無論係鄉下或嚟香港玩,都冇呢個行為,係我眼中,從來唔會刻意分大6人定香港人,只會分衰人定好人……大6有13億人口,咩人都有,無論大6人/新移民都好,識守規矩嘅,都唔會明點解會有呢d周街痾嘅行為

玟瑤仁媽    發表於 14-4-25 13:06
KINKICHAN824  認同  發表於 14-4-25 09:45

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lingbo0609 發表於 14-4-24 18:14
就今次兩歲小朋友鬧市中心隨地解決,已經習慣香港生活既新移民既睇法係點,會唔會覺得好羞家
我想問何謂新移民, 是否未夠7年果D?

KINKICHAN824  唔系香港出世果D  發表於 14-4-25 09:45

子爵府

引用:我答你……我係福建出世,係兩個城市分別住

原帖由 pinkykitty 於 14-04-25 發表
我答你……我係福建出世,係兩個城市分別住咗二十年,96年嚟香港住到依家,我身邊嘅所有親戚朋友,無論係鄉 ...
好奇問下,你會唔會覺得佢地影衰晒?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:就今次兩歲小朋友鬧市中心隨地解決,已經習

原帖由 lingbo0609 於 14-04-24 發表
就今次兩歲小朋友鬧市中心隨地解決,已經習慣香港生活既新移民既睇法係點,會唔會覺得好羞家

...
點會有人答,唔通話:

禾胡同意,長定疴有乜混題先?

Carmenpucci  笑咗  發表於 14-4-25 01:35

男爵府

我有個上海朋友同我討論呢單新聞,佢話見到好揪心,覺得拍片既人好可怕,又解釋個女人等左半個鐘廁所,又話小朋友忍唔住,標籤所有大陸人都係咁低質素。

我就回應佢:點解你會覺得揪心?你覺得香港人對你地冷莫,但如果當時個女人禮貌問人可唔可以先讓bb去一下,我相信十個港人九個都會讓細路女先去,個爸爸亦可以問人附近邊度有廁所?2. 係香港,所以父母都會保護自己仔女,更何況私隱處? 點解要做出傷害自己仔女、自己尊嚴既事? 3. 係香港見到大陸人隨處大小二便,真係奇事,如果有一日,香港人習慣大陸人隨處大小二便而無人出聲/討論,咁既情況我作為香港人會覺得更揪心、可悲。

我話,公德心係父母教導仔女必要責任,點解要將唔岩既行為合理化?要對方城市去遷就,包容你地錯既習慣? 如果唔想比人話行為上低質素,可以由自身做起,再感染身邊既人,到時中國人就會質素提昇,而唔係人多聲討對方就代表自己岩

tomatoMM  你同佢講上海都發生過類似事件,乜你唔知,上海人都憤怒賴屎父母咩  發表於 14-4-25 14:37
mintra  Agreed with u !!! 個女人亂講,無可能要等半個鐘廁所,從未試過要等半個鐘!如果她有在廁所排過隊,點解不讓小孩在廁所洗手間盤的地下疴?  發表於 14-4-25 09:14
chamomile  Well said well done!  發表於 14-4-25 02:32

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:zoekayan 的帖子

係囉………

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆 lingbo0609 的帖子2歲小朋友急到瀨先

原帖由 swing1971 於 14-04-25 發表
回覆 lingbo0609 的帖子

2歲小朋友急到瀨先講,唔係應該做父母既,半小時至四十五分鐘就要問
x2!!!非常同意

子爵府

引用:Quote:原帖由 pinkykitty 於 14-04-25 發表

原帖由 pcbu 於 14-04-25 發表
可能我嚟咗香港咁多年,已經完全融入,所以唔覺影衰,反而唔應同佢哋嘅所做所為

大宅

你好!我係深圳嘅,同樣我都有小朋友,佢依家3歲。我同佢出街都會幫佢攬片,如果佢唔想攬片我都會攞個細細地嘅尊仔出街(都驚佢忍唔到去廁所吖嘛!)咁我返去深圳都好少見到深圳本地人d小朋友會周街痾。如果個記者唔係影相,而去同對方講係唔可以係條街度大小便同希望對方可以清理乾淨佢,我相信都唔會攪到咁大件事!最緊要心平氣和嘛!乜都好做d喇!

大宅

引用:我有個上海朋友同我討論呢單新聞,佢話見到

原帖由 yoko_hau 於 14-04-25 發表
我有個上海朋友同我討論呢單新聞,佢話見到好揪心,覺得拍片既人好可怕,又解釋個女人等左半個鐘廁所,又話 ...
我好贊同你所講,我本來係唔想出聲,就因你呢句說話“ ,我相信十個港人九個都會讓細路女先去”話說有一次我同阿仔去MK一間大家樂食嘢,阿仔突然話好急“ 當時三歲”因有D小朋友每次真係要急到就嚟瀨先肯講,咁我就即刻带佢洗手間排隊,前面仲有好多個,阿仔一路話好急好急,已經開始瀨濕小小係條褲度,我幾驚佢瀨落去,就同前面嗰幾位姐姐講,唔該可唔可以比我個小朋友去先,佢好急,我想講嘅就係根本無人理我,只係望一望我,無奈我跑去攞咗個膠袋再带去廁所入面,跟住掉垃圾桶,其實我覺得一時三刻要佢哋改變文化唔使講都知,反而我希望政府多D宣傳等佢哋知道香港嘅文化,重申,我覺得個媽媽真係搵唔到廁所都唔可以當街當巷,我相信佢都係無受過咩教育,我唔係香港出世,已嚟港十年,一直安守本分,我相信邊度都有好壞之分,不可一概并論

禁止訪問

水晶宮

引用:Quote:原帖由+pinkykitty+於+14-04-25+發表

原帖由 pcbu 於 14-04-25 發表
影衰咩,我全世界走都話自己中國人,從來唔覺得別人會點,自己行得正怕咩,一把年紀出來行走江湖這點自信都冇,好失敗姐就算有咩,

少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁
12345...6

尾頁

跳至