親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:potpot 的帖子

樂園資料: 小叮噹科學園區 (原名: 新豐育樂大觀園)
地址: 新竹縣新豐鄉松柏村康和路199號
点去: 搭台鐡台北至新豐站轉的士,最快區間車1小時16分鐘左右. 再加7分鐘的士,玩全個園預2.5小時. 所以前後都要預半天或以上。回程叫客服處幫忙叫車至火車站。

官方綱站:http://www.ding-dong.com.tw/

行程如何編排? 以下三種建議行程:
1. 纯新竹3日2夜遊
Day 1 – 落機搭的士或包車直去新竹住宿,可找間市中心便宜的或遠小小的渡假旅館。
是晚: 市中心的行城惶廟買小吃,敦家潤餅必試,渡假種的食自助餐嘆館內設施。

Day 2 - 早上去小叮噹樂園玩-> 再去世博館遊覧->跟着南寮漁港食海鮮->晚上逛巨城Big City Shopping, 行誠品

Day 3 - 搭火車入內灣,行老街,可以去薫衣草森林飲下午茶,還有一個绿世界生態農場可選擇.

其實新竹還有很多可以去的地方,但以上已足夠玩了.

2. 搭配六福村/小人國~依以上Day 1 & Day 2, Day 3 就去六福/小人國

3. 來回飛牛途中加插去小叮噹,當然要預晚上才到你的住宿点(台北/飛牛)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+youhello507+於+13-12-31+發

原帖由 potpot 於 13-12-31 發表
全對。是這個:
請問六福莊搭的士去嘅話,都係45分鐘車程? 你估大概要幾錢?1000蚊台幣ok嘛?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:台灣包場親子滑雪,不用HK200元,低玩!!!

西門町去遠嗎?如果只stay台北會唔會太遠?
23/1-26/14d3n
打算去baby boss,動物園,睇花海,十份瀑布,、夜晚去夜市行下食下

珊瑚宮

引用:西門町去遠嗎?如果只stay台北會唔會太遠?

原帖由 coffeejoeybb 於 14-01-02 發表
打算去baby boss,動物園,睇花海,十份瀑布 ...
小叮噹在新竹

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

男爵府

啱啱係台灣返嚟,有去六福村,如果早啲有你個post我都可以去玩下
題外話:六福村官方閉館時間5點,但大部份機動遊戲3點就關,攪到我地好多嘢都無玩過

男爵府

醒目開學勳章

樓主你是包車司機嗎?

珊瑚宮

引用:樓主你是包車司機嗎? +

原帖由 KiNnK 於 14-01-02 發表
樓主你是包車司機嗎?
樓主是"台灣達人"((香港人))

子爵府

回覆 KiNnK 的帖子

當然不是,我是一個係香港搵食,日日看老細面口的打工仔。只是近幾年被台灣的人與景吸引着,所以一有空就全家人逃到台灣避世.每次去前都看了很多別人的blog,所以回來覺得也應回贈一些而已。

子爵府

回覆 12312 的帖子

達人講不上,去得多台灣越感台灣原來還有很多地方未去過,網絡上找到的只是一部份,原來還有很多台灣人稱的私伙景点,甚小公開,家陣機票平,可以去密些慢慢發掘.

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子家陣機票平,可以去密些

原帖由 potpot 於 14-01-03 發表
回覆 12312 的帖子

達人講不上,去得多台灣越感台灣原來還有很多地方未去過,網絡上找到的只是一部份,原 ...
但假期有"限"

potpot  銀根也有限  發表於 14-1-3 12:11

大宅

potpot 發表於 14-1-2 13:51
樂園資料: 小叮噹科學園區 (原名: 新豐育樂大觀園)
地址: 新竹縣新豐鄉松柏村康和路199號
点去: 搭台鐡台北 ...
HI,請問如果3. 來回飛牛途中加插去小叮噹,當然要預晚上才到你的住宿点(台北/飛牛)的話,
1) 大約幾點從台北出發, 玩埋小叮噹才到飛牛又不會太晏呢?
2) 如要包車, 請問你有介紹嗎?
我會1月中出發到台北四日三夜, 第三日會去飛牛, 中途加插這個樂園, 時間會否很緊迫呢, 謝謝!

大宅

多謝分享,正想復活節去台灣,又多了個好去處了。

子爵府

puffy0305 發表於 14-1-2 18:09
請問六福莊搭的士去嘅話,都係45分鐘車程? 你估大概要幾錢?1000蚊台幣ok嘛?

...

應該不用,估計台幣700元下

子爵府

coffeejoeybb 發表於 14-1-2 22:13
打算去baby boss,動物園,睇花海,十份瀑布 ...

包車或坐的1小時到

子爵府

soup 發表於 14-1-3 10:30
HI,請問如果3. 來回飛牛途中加插去小叮噹,當然要預晚上才到你的住宿点(台北/飛牛)的話,
1) 大約幾點從 ...

如包車9点在台北出發,上高速1小時就到小叮噹, 玩到下午才離開, 去飛牛又一小時, 估計3点前後可以到逹飛牛

我自駕,包車可以問其它JM

大宅

potpot 發表於 14-1-3 12:11
如包車9点在台北出發,上高速1小時就到小叮噹, 玩到下午才離開, 去飛牛又一小時, 估計3点前後可以到逹飛牛 ...
謝謝你的回覆!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:coffeejoeybb+發表於+14-1-2+22:13+

原帖由 potpot 於 14-01-03 發表
包車或坐的1小時到
多謝你回覆。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:剛又走了台灣一趟,忍不住出個怗介紹吓呢個

原帖由 potpot 於 13-12-31 發表

剛又走了台灣一趟,忍不住出個怗介紹吓呢個沒多人去的地方, ...

大宅

potpot 發表於 14-1-3 12:11
如包車9点在台北出發,上高速1小時就到小叮噹, 玩到下午才離開, 去飛牛又一小時, 估計3点前後可以到逹飛牛 ...
請問這個滑雪場適合多大的小朋友玩呢?

首頁

尾頁

跳至