跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 會唔會俾bb返幼兒園?

各位mami~
我都打算比我芷蔚讀nursery, 我在3月時報左屋企附近的救世軍, 排3xx , 原來救世軍同保良局呢類好full嫁, d 人有出世紙已去報 . 其他就應該無咁ful. 我最近開始去屋企附近的幼兒院同幼稚園參觀, 看看環境, 聽下老師介紹, 觀察下d嬸嬸, 望下校園衛生條件, 看看學校門口d小朋友有無愉快的表情.....呢d 係除了學校的教學方法以外我會consider 既.....不過幼兒院要再屋企附近, choice好少,幼稚園可以去遠d, 應該可以picky d.

侯爵府

BK Milk勳章

其實我上個sat 去左我家對面座屋個間幼稚園, 佢地無n1, 但k1-k3 都係用小班教學, 而我叔仔個兩個女都係個到讀, 我見晞晞都對個環境反應既好, 我都15/16 去唔去讀n1, 不過有時間可能去婆婆家附近睇下有無啦

男爵府

晞媽

係呀, 好鬼煩呀, 由其愈睇得多談幼兒園呀, 談幼稚園個d topic, 你又會愈唸愈多, 愈唸愈遠, 但佢地又好岩架bor, 要唸定你想點先, 先決定阿仔讀書方向, 唔係誤左佢一生, 你又會內疚c 喎

我自己最心儀幼稚園冇N1讀, 所以我會幫阿仔搵左幼兒園先, 之後睇下考唔考到個間K1 , 我都覺得其實N1最緊要係學校乾淨, 小朋友太細其實唔係學到太多野.

洋房

初時我都唔想比bb讀n1, 因為唔想佢咁細便要返學, 覺得讀書以後都有得讀. 但現在覺得早d讀可以比佢學多d嘢, 唔冼一日只對住個'印印'玩d無聊嘢.

學校方面, 讀n1我會選最近嗰間, 因為我唔放心個'印印'同bb過太多馬路.

而且讀half day便夠lu, 我又唔忍心bb整日比人揍.

侯爵府

BK Milk勳章

我剛剛上網睇左救世軍資料, 原來婆婆樓下有n1, 不過打去無人聽, 想問下都唔得, 不過耍同c6佢再研究研究

唔好話我傻, 我真係諗定佢讀邊間幼稚園, 小學, 中學 :lol: :lol:

大宅

我都會呵, 不過近的幼兒園好少, 如果之後k1要轉又好煩....

男爵府

funnyjenny

我都報左公司隔近間救世軍, 但我係上年10月報架la, 阿校長話都可能會排到我, 所以我唸你如排到3xx就可能爭dd la, 都係搵定另一間好d.

青衣保良局(因唔知其他地區係唔係)冇n1讀, 同埋佢地多數入學前一年先要報, 所以呢間趕得切報. 同埋, 我聽人講(唔知真唔真), 如入讀保良局幼稚園, 將來讀番保良局架小學機會會高d(保良局有幾間小學都好出名架, 其中有一間係直資, 人地話如想考入, 讀番保良局幼稚園會機會大d).

我就小左考慮教學方法, 因我唸我個仔第日都係做填鴨多架la, 所以我會多考慮佢架去向多.

都係好煩

男爵府

晞媽

如果e+報多數入唔到架la , 報救世軍多數係一有出世紙就報架la, 搵定另一間好dd.

你都唔好話我傻, 我都一早唸定佢去向

侯爵府

BK Milk勳章

我問左婆婆樓下個間救世軍幼兒園, 佢地係whole day, 無半日, :-( :-(

又要再搵過

洋房

你喺又唔想個仔讀 whole day 呀?
heiheikwok 寫道:
我問左婆婆樓下個間救世軍幼兒園, 佢地係whole day, 無半日, :-( :-(

又要再搵過

洋房

你喺又唔想個仔讀 whole day 呀?
heiheikwok 寫道:

又要再搵過

男爵府

好媽媽勳章

嘩~~各位媽咪都係experts, 我就好似井底蛙乜都唔知 .
我本來想報老公間公司sponsor嘅幼兒園, 但間野係whole day同係大角咀, 唔方便, 不過聽佢d同事講又唔錯, 仲1516緊...但係聽你地講, 幼兒園都係half day同近屋企好...如果近屋企, 藍田都有幾間ok, 將軍澳同kwun tong媽咪都可以考慮下, 順便俾d意見我

大宅

醒目開學勳章

我個女叫樂瑤呀 6月10號出世架~浠瑤幾號出世架
sinirene 寫道:
Candy,

我個囡都係瑤瑤喎, 佢叫浠瑤, 妳個囡呢? 我都諗比佢讀N1, 因為到時已經兩歲幾唔想佢成日係屋企淨係對住個印印姐姐, 姐姐要做家務又唔可以成日同佢玩, 仲有唔想佢學埋D唔正中既廣東話, 返學可以學習多D自理能力, 多D群體生活。

複式洋房

大家有冇呢個網址呀, 有齊哂2007-2008幼稚園邊D學校可以用到學卷。
http://embhsc.hkedcity.net/kindergarten/

大宅

bb623623, heihei媽 & 各位mami ~
救世軍同保良局因為口諀好,所以好full, 不過我覺得家長自己觀察都好重要, 我參觀過屋企附近的救世軍, 環境其實麻麻地 . 我依家淰緊其他.

另外, 我就覺得n1同 k1無太直接關係, 讀兩間唔同都無所謂.

我都plan緊小學中學嫁

大宅

我一定唔想芷蔚做填鴨

大宅

好媽媽勳章

請問你講個間學校係邊間,因我住大角咀。[quote]
PP_Couple 寫道:
嘩~~各位媽咪都係experts, 我就好似井底蛙乜都唔知 .
我本來想報老公間公司sponsor

大宅

好媽媽勳章

我想問各位媽咪,知不知西九有邊間幼兒園有一條龍連小學?

洋房

Hello - 樂瑤,

我叫以諾呀, 我都是6月10日出生的.

大宅

未來襯家~
e??? 係ga! n1原來冇學卷ga?! 0甘即係可以唔駛諗0甘多啦~ 我連間學校幾時要報名都未知, 好似咩野都唔多緊張0甘...但係睇完尼個topic...就好似...好! 搵日放week day去睇睇個環境 & 問下d detail野先~ 真係枉我曾經教過幼稚園ah!

btw, 財哥有冇miss我地angi妹ah?!

bb623623 寫道:
未來親家

n1唔可以申請學卷架, 你係咪唸住n1同k1都係報同一間呀????

有d 學校會出年轉可以有學卷, 你打去問下出年用唔用到呀, 我青衣有兩間都係出年可以用.

[quote]
CARGO 寫道:
本來想angi讀婆婆屋苑0既nursery, 但e+發現間nursery冇join學卷計劃... e+仲諗緊...因為尼間真係夠晒近婆婆~ 最緊要係落樓下咋ma, 商場都唔駛入, 唔駛過馬路, 超正~ 夠安全! 婆婆又唔駛點浪費時間0係接送方面~
[/quote]

首頁

尾頁

跳至