烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 半小時做兩�R飯的選擇?

我都係要返工的媽媽
收工後要煮飯 (一家四口)
返工前用高速煲煲湯 方法是電磁爐 (有時間制工能)
日日都係三餸一湯
入門口,. 洗米, 浸菜.
要蒸魚或蒸肉時, 便快手快腳洗埋切埋
用飯架放入飯煲同飯一齊煲 (冇問題)
完全熟透, 正如之前一個網友講
雞都蒸熟- no problem 呀
用雙爐頭的電磁爐開始做菜了, 其中一個翻熱高速煲d 湯
另一個用鑊做小炒或煎煮
湯熱后便煲水烚菜
通常30-40分鐘內便可以食了

別墅

火石, 我只會用電飯煲蒸隔夜餸或作翻熱食物用. 真的從來沒有蒸生的食物. 不過, 見你們那麼多的廚手都是這般用它, 那麼我會試一下放下成見. :lol:

火石 寫道:
leave

咁你有冇用過電飯煲蒸野先,
不論有冇用碟.
我覺得冇問題, D餸一定熟的, 魚都離開骨啦,
仲唔熟咩....
以一個好細的 3-4個人電飯煲來講,
都有450W,

別墅

Re: 半小時做兩餸飯的選擇?

晴B媽, 講開焯菜同炒菜, 有時有些菜是花費多點時間預備的, 如白菜仔, 菜心苗, 芥蘭苗等的當造時菜. 摘菜都有排摘, 但亦有些如九菜, 生菜, 莧菜之類可以快點預備好.

晴B媽 寫道:
我同你情況一樣, 放工要趕買送煮飯 for 自己及5歲女。

通常我都係焯菜一斤 + 蒸送一碟。
..................................

別墅

多謝你 manisaac. 同埋要多謝火石, Sania, 晴B媽, jsmleetse, [[]], OdiLoui, chancecs, KAKAMUM, 咁多位的心水提供.

manisaac 寫道:
我都係要返工的媽媽
日日都係三餸一湯
另一個用鑊做小炒或煎煮
湯熱后便煲水烚菜

男爵府

leave 寫道:
火石, 我只會用電飯煲蒸隔夜餸或作翻熱食物用. 真的從來沒有蒸生的食物. 不過, 見你們那麼多的廚手都是這般用它, 那麼我會試一下放下成見. :lol:

[quote]
火石 寫道:
leave

咁你有冇用過電飯煲蒸野先,
不論有冇用碟.
我覺得冇問題, D餸一定熟的, 魚都離開骨啦,
仲唔熟咩....
以一個好細的 3-4個人電飯煲來講,
都有450W,
[/quote]

用電飯煲蒸魚/牛肉,如果煲飯熟左太耐都唔將碟餸取出會熟過龍tim ga :wink:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果蒸雞或豬肉排骨等就開始煮飯時就一早放埋落去蒸,如果蒸魚就要等飯煲出好多蒸汽先放入去(初初開始收水),跳掣後等到開飯前5分鐘先倒魚水加蔥豉油等,我奶奶係咁煮左廿幾年,飯煲ge蒸汽好高溫,乜都熟。
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 半小時做兩餸飯的選擇?

leave,
係有呢個問題。所以, 一般星期一至五要返工的日子,會選擇較易洗切的蔬菜, 如菜心,椰菜花, 生菜, 節瓜之類。
星期六及星期日,我先會煮d 白菜仔, 菜心苗, 芥蘭苗, 西洋菜等 及炒小菜,包餃子雲吞等花巧送菜囉。

[quote]
leave 寫道:
晴B媽, 講開焯菜同炒菜, 有時有些菜是花費多點時間預備的, 如白菜仔, 菜心苗, 芥蘭苗等的當造時菜. 摘菜都有排摘, 但亦有些如九菜, 生菜, 莧菜之類可以快點預備好.

[quote]

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 半小時做兩

chancecs 寫道:
有味飯: 窩蛋牛肉飯, 雞飯, 豬閏牛肉飯, 菜飯, 章魚雞粒飯....有好多好味我選擇, 而且重好易整

chancecs,
請教下我點整章魚雞粒飯及窩蛋牛肉飯? ?-(
兩款用咩材料?
是否放在飯面一齊焗?
我只識整X蛋蒸肉餅 :-(
thx

珍珠宮

manisaac 寫道:
我都係要返工的媽媽
日日都係三餸一湯
另一個用鑊做小炒或煎煮
湯熱后便煲水烚菜

manisaac ,
用高速煲煲湯,是否一定要用電磁爐呀? (明火呢?)
我近排換左雙頭爐
thx

禁止訪問

禁止訪問

別墅

ru_663th,

唔一定要用電磁爐的
只不過我要返工
用電磁爐慳好多時間的

別墅

回家後的時間真是太趕!!!!
不知現在仲有沒有人會包伙食的????

禁止訪問

男爵府

我都成日煮有味飯嫁, 1星期煮2次, 哈哈, 方便好多, 有咩都放野落飯煲, 又好味, 加埋李x記煲仔飯是油, 個仔實食好多, 所以我就1星期只煮2次.

仲有呀, 我都想買淮生粉呀, 邊度有得買呢???

唔該哂!

大宅

HI ALL,

我想問有什麼有味飯整呀,可否介紹一D來聽,THANK!

禁止訪問

珍珠宮

火石 寫道:
ru_663th

窩蛋牛肉飯??
D蛋唔熟喎,生生地架,最好唔好食啦

甘.....唔落蛋!
淨牛肉飯,請問點整呀? (囡囡like食牛肉)
thx

珍珠宮

火石 寫道:
ru_663th

高速煲呢,用乜爐都得!
電磁爐、石油氣、煤氣一樣得!

火石,
多謝話我知

別墅

淮生粉呀, 元朗有間中醫有得買,我成日放粥,d粥好滑的..^^

首頁

尾頁

跳至