烹飪搵食

跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

Re: 喜歡自制月餅既朋友仔請進~

popo1211 寫道:
我尋日都整左廣式月餅, 不過唔係好成功 :-|
可能控制爐火唔係噤好, 所以個面有D裂左. 我估都要試多幾次先敢送比人lu!

係喎, 你地向邊到買餡架? 我試過幾間買蓮蓉味道都係一般同太甜, 大家有無好介紹呀?

popo1211,

經幾日回油後
可能裂紋會唔見o左o架啦
你放多幾日睇下點先.

蓮蓉可以去旺角買, 地址如下 :

樂天食品公司
旺角白布街18號地下

洋房

Tks!

洋房

我都想試o下整冰皮月餅, 但我見網上有好多唔同既冰皮食譜都唔知跟邊個好?

大家有無用開邊個食譜比較容易又好食? 可以可以post比我呀?

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我見二記都有好多整月餅既料賣

珍珠宮

我今年都想試下整月餅~~
我想問下我而家有2個焗爐, 1個係好細個, 前面有玻璃可以望到入面既焗爐仔, 冇得較溫度, 只有上中下3個熱既方向~
另一個就係好大座既電焗爐, 有得較溫度, 但就係娘家既~

我想問下邊隻焗爐好d? 定係2個都可以?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

Henry媽咪,

你是否用現成冰皮粉?
聽聞好似自己整果d冰皮粉先好食喎!

民房

Hi 妳好 : 我嘅冰皮粉係我一個做點心嘅朋友幫我調教給我,
如果自己用糕粉加糖粉白油加冰水一樣唔需要蒸,
但味道我覺得麻麻,如果妳想要呢個食譜我可以
比妳

伯爵府

Henry媽咪,

你有無問你朋友係點調教出黎呀? 咁咪唔駛每年都麻煩佢囉

侯爵府

Henry媽咪
多謝你報料
Henry媽咪 寫道:
Hi 妳好 : 栗子蓉好快變味,做蛋糕就可以,做月餅
我覺得唔係咁好,妳自己考慮,至於芋頭蓉
味道會太甜同埋D味好假咁,唔好意思我太多咀..
妳自己去火炭找一找,二種饀料佢都有

侯爵府

Henry媽咪
我又想要黎個食譜
Henry媽咪 寫道:
Hi 妳好 : 我嘅冰皮粉係我一個做點心嘅朋友幫我調教給我,
如果自己用糕粉加糖粉白油加冰水一樣唔需要蒸,
但味道我覺得麻麻,如果妳想要呢個食譜我可以
比妳

禁止訪問

侯爵府

Henry媽咪
我都想要黎個食譜
我家有隻曳曳豬

伯爵府

Henry媽咪,
我都想要你個食譜呀,麻煩你比埋我丫

我岩岩都整左冰皮月餅,不過感覺sweet左d,聽日會再試下第2個食譜先

廣東月餅好似好難咁,我仲未試過呀

男爵府

Henry媽咪,

唔該你丫!我都想要你個食譜呀!

別墅

Henry媽咪

我也想要個食譜試試,請問可否給我呢?

謝謝

大宅

Henry媽咪
我都想要黎個食譜

大宅

Henry媽咪,

i want to know also
THX!

民房

Hi 各位媽咪妳哋好 :

冰皮月餅

材料 : 糕粉..................50g
糖粉..................40g
白油(固體菜油)...20g
冰水..................75g
饀料................240g

做法 : 將所有材料攪拌均勻,搓成粉團
將粉團分為6份,再把餡料分為6份
將皮包入餡料,放入餅模壓出冰皮月餅
最後放入雪櫃
有興趣我比我做嘅冰皮月餅妳試食
如果想試pm給我,

民房

HiHi lulu1312 : 我整嘅冰皮月餅試過雪一星期都冇
變硬.....

伯爵府

奀豬,

long time no see

廣東月餅易到嘔架!

奀豬mami~~ 寫道:
Henry媽咪,
我都想要你個食譜呀,麻煩你比埋我丫

我岩岩都整左冰皮月餅,不過感覺sweet左d,聽日會再試下第2個食譜先

廣東月餅好似好難咁,我仲未試過呀

首頁
12345...16

尾頁

跳至