跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 黎分享下 Nursery School Life

阿囡好鍾意返學,每朝叫佢起身只要話返學,佢就會立即彈起身,之前陪佢返學,佢雖然無喊,但我就發現佢好唔專心,成日週圍望,唱歌的動作佢好多時都只是拍手,食茶點就慢吞吞,玩爬蟲蟲就唔守秩序,希望遲d佢會有進步啦! 到無得陪佢返時,老師就話佢同另外一個小朋友成日一齊玩,個小朋友同阿囡有d似樣,佢地身高髮型都一樣,大家都是眼大大,我老公偷聽到d老師話佢地好似樣 :mrgreen:

公爵府

elainehopl
孖b好"唔"叻, 您仲

唔係呀~兩個一齊, 阿囝唔ok, 阿囡ok都變唔ok
佢地無話向 positive o個個學習, 總是受 negative o個個影響.
同埋佢地10次有9.9次都唔一齊架~
因為一班分3組, 佢地唔同組
佢地咪返曉琳返的姊妹學校囉, 就算返左學都無時間休息,
一係趕去買餸, 一係就遲d 趕返去屋企再趕返去學校湊佢地放學囉~d 時間唔係好好用 走來走去仲攰

elainehopl 寫道:
孖b好"唔"叻喎 , 可能兩個一齊會冇咁驚. 佢地讀邊間? 佢地返左學, 有時間, 你就休息下啦.
[quote]
Luzern 寫道:
見到呢個 TOPIC 真開心
琳琳南南係第一星期唔習慣, 尤其是南南好似闊少爺咁望住個天, 引佢投入佢就喊
不過過左一星期就 OK 啊~
但佢地返學就返學, 放學就放學, 好似無乜鍾意定唔鍾意咁
[/quote]

伯爵府

好媽媽勳章

luzern,

你咁有心機, 同佢地去到咁遠返學 點解唔叫老師編埋同一組呀? 其實, 真係冇咩時間, 我都估到, 希望遲d可以自己著校服/食飯, 唔洗理咁多, 可能你會有多少少時間休息.

公爵府

elainehopl

當阿囡阿囝走埋一起時, 似熟賣熟, 真唔掂
係阿囝成日攪到家姐發脾四/喊/嬲,
如果唔係有阿囝係家姐身邊, 家姐好易教, 而家阿囡太保護自己 (皆因細佬), 有一半時間都唔聽話

伯爵府

好媽媽勳章

又會有個咁得意既"化學作用", 亞囝想訓練亞囡eq. 哈哈

Luzern 寫道:
elainehopl

如果唔係有阿囝係家姐身邊, 家姐好易教, 而家阿囡太保護自己 (皆因細佬), 有一半時間都唔聽話

公爵府

可能男仔同女仔有大d分別啦

其實佢地返左學, 我仲忙
我要7:00am 起身,
8:00am 出門口,
10:00am 湊放學,
10:30 回到家,
跟住工人同孖b 沖涼 / 餵食, 我煮餸煮飯陪玩...有時煲埋粥仔已經好攰
12:30pm 孖b 訓覺, 我地食飯
跟住落街又買餸.

elainehopl 寫道:
又會有個咁得意既"化學作用", 亞囝想訓練亞囡eq. 哈哈

[quote]
Luzern 寫道:
elainehopl

[/quote]

等待驗證會員

我都覺得而家返學仲忙過佢未返學.....

公爵府

ardnas65

您講多d 分享下

等待驗證會員

我應該無您咁忙.. 您要照顧孖b......
我下午再傾... 要搞定左d 野跟住放飯....

大宅

請問放學返屋企, 係咪要同bb沖個涼會比較好呢??? 宜家阿囡返summer camp, 返屋企我只係叫佢洗手同埋同佢洗個面........ 你地會唔會沖涼先呢??? 咁夜晚會唔會再沖多一次??? 請指教.......(因為我要諗定個schedule比工人跟)

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

其實湊孖b真係好辛苦...同時間要照顧兩個, 真係人都癲...

布丁媽, zoe 返左屋企之後, 我無再同佢沖涼呀, 淨係拿拿林幫佢換過哂 d 衫褲咋, 最多咪幫佢洗埋手/面咁囉

等待驗證會員

布丁媽,
而家亞仔放學返屋企, 我會叫公公/姐姐同亞仔沖左涼先食mummum... 我覺得咁樣會"衛生"d....

luzern,
我想問下餵飯, 係您同姐姐一齊餵孖b? 我都覺同時間湊住兩個同年紀ge... 會好有困難....

等待驗證會員

我呢個亞媽真係唔係好掂.. 我仲以為亞仔個到係小班教學tim... 頭先同個mami傾開, 係開頭適應期, 先至將小朋友分開兩個group, 方便老師manage.... 聽日返9-11 就係兩個group combine 埋一齊.. 咁就會有20個小朋友一班....以後真係要帶腦番學.....

大宅

Adrian返左學後好tired. 放學換完衫, 洗手洗面後要飲奶奶,跟住覺覺. 覺覺完先食mum mum.

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

渣渣,
咁即係同我地 tko 一樣...我地到9月先group番埋一齊, 26個小朋友.................無眼睇

公爵府

您地明白我就好囉:-(...但我奶奶成日話, 佢湊唔同年紀仲辛苦

pcsiauw 寫道:
其實湊孖b真係好辛苦...同時間要照顧兩個, 真係人都癲...

公爵府

ardnas65
而家餵飯多數係姐姐餵孖b, 佢餵緊時我煮大人飯餸
下午餵奶就一個睇一個囉~
我都覺得放學返屋企, 同佢地沖左涼先至食mummum... 我都覺得咁樣會"衛生"d....跟住坐一陣睇電視撻落床即訓

ardnas65 寫道:
布丁媽,
而家亞仔放學返屋企, 我會叫公公/姐姐同亞仔沖左涼先食mummum... 我覺得咁樣會"衛生"d....

luzern,
我想問下餵飯, 係您同姐姐一齊餵孖b? 我都覺同時間湊住兩個同年紀ge... 會好有困難....

等待驗證會員

luzern,
您99湊緊幾多歲呀? 您家姐姐錫唔錫小朋友呀????

男爵府

sorry, 入錯

公爵府

ardnas65
我99講佢當年湊仔經驗
我家姐姐好錫小朋友架, 我曾經唔想用佢, 都因為呢個理由一直用佢

ardnas65 寫道:
luzern,
您99湊緊幾多歲呀? 您家姐姐錫唔錫小朋友呀????

首頁

尾頁

跳至