跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 你地會選擇那間幼稚園和小學呢?

hihirita~

Thanks ar~
d幼兒園&幼稚園o既派表日期係咪要逐間check架? 有無書/website有齊資料架? (sorry... 好多野問...)

hihirita 寫道:
gelgelk

n1 2歲可以讀架勒 (幼兒園)
k1 3歲 (幼稚園)

其實我都唔係好識架乍 :mrgreen:

大宅

JonasMaMa 寫道:

zoechan2005,

My son will be studying at 英藝 in coming August.

In Tai Po, I will choose either 英藝 or 安基司

JonasMaMa:
因我細b剛在3月出世,所以大女返附近的東華,現在細b都幾好揍,所以臨時才諗轉,想她早d學英文,但英藝同安基司都滿了,因去年沒有報名,所以才選明雅國際班,粉嶺實在無好的幼兒園而英文水平高的。
其實我個女都返過英藝pg,但當時太多人一班,老師理唔到d小朋友,後來才沒有返。
但有d人話這兩間商業化?是嗎?
但明年我都會幫個女轉幼稚園--浸信會呂明才,你為何不揀?

公爵府

zoechan2005 寫道:
JonasMaMa:
因我細b剛在3月出世,所以大女返附近的東華,現在細b都幾好揍,所以臨時才諗轉,想她早d學英文,但英藝同安基司都滿了,因去年沒有報名,所以才選明雅國際班,粉嶺實在無好的幼兒園而英文水平高的。
其實我個女都返過英藝pg,但當時太多人一班,老師理唔到d小朋友,後來才沒有返。
但有d人話這兩間商業化?是嗎?
但明年我都會幫個女轉幼稚園--浸信會呂明才,你為何不揀?

這兩間商業化 ==> Agree. 安基司 is even more 商業化 than 英藝 tim ar :evil:

Yes, kindergartens in Fanling are not so good and most of them do not operate N1 but K1 only.

Of course 呂明才 is a good kindergarten. However, they have no N1 ga.

My son will be studying at 英藝 in coming August for N1. I think I will let him 考呂明才 K1 too If Jonas study happily at 英藝, I will let him continue K1~K3 there. Of course, if Jonas hates 英藝, I must change kindergarten for him immediately ga la

大宅

JonasMaMa:
原來如此,我個女將在明雅讀n1,但明年應該會轉去呂明才,平d又近d,好快細b又會讀書了,兩個太吃力,又要學琴、學跳舞......
我個女04年2月14日出世,你哋呢?
你吔要返工嗎?我都要返工,細b飲人奶,所以好唔得閒,返工仲要泵奶。

侯爵府

zucca
我家有隻曳曳豬

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Hi, all mum, lee ho,

I also consider for the 幼稚園 to my son, really at fanling I can't find the more english kindergarden, Jonas ma ma , for your apply n1, how much for that?

公爵府

gelgelk

n1 2歲可以讀架勒 (幼兒園)
k1 3歲 (幼稚園)

其實我都唔係好識架乍 :mrgreen:

sorry, 有小小想更正, k1 幼稚園 2歲8個月就讀得架啦, 所以d 小朋友年尾出世咪成日會唸做大b or 細b law

公爵府

gelgelk 寫道:
hihirita~

Thanks ar~
d幼兒園&幼稚園o既派表日期係咪要逐間check架? 有無書/website有齊資料架? (sorry... 好多野問...)

hihirita, 唔好介意我代答 因為你今天唔駛返工, 應該都唔上bk, 如果我有答錯or miss anything, 你星期一返呢更正我啦

gelgelk, 你可以到以下恩禧媽置頂的topics 睇到所有or 絕大部份北區的幼兒園和幼稚園資料:

CLICK HERE

06年8月入學的幼兒園, 政府津貼的, 我想應全部收晒生, INTERVIEW 晒LU, 除非佢地收生不足先會再收. 而私辨的, 好多都係個個月隨時可以插班的, DEPENDS ON 佢地有冇位, 但大部份都有大把位

幼稚園, 我聽人講係10月派表, 但實情係咪, 和EXACT 日期我就唔知啦 睇下有冇其他人可以答到你

公爵府

JonasMaMa:
原來如此,我個女將在明雅讀n1,但明年應該會轉去呂明才,平d又近d,好快細b又會讀書了,兩個太吃力,又要學琴、學跳舞......
我個女04年2月14日出世,你哋呢?
你吔要返工嗎?我都要返工,細b飲人奶,所以好唔得閒,返工仲要泵奶。

As I know, 明雅 is a good kindergarten too ga

My son was born in July 2004 ga. I am a working mother too.

You are so 偉大 & is a good mama

公爵府

AC4712 寫道:
Hi, all mum, lee ho,

I also consider for the 幼稚園 to my son, really at fanling I can't find the more english kindergarden, Jonas ma ma , for your apply n1, how much for that?

My son will be studying at 英藝 in Tai Po in coming Aug. School fee is HKD2,380/month (half day N1). The monthly school fee is including 書部費 & 茶點費 etc...

公爵府

gelgelk 寫道:
大家好呀~
我想問下, 如果報n1/k1, 要幾耐之前開始搵資料呢? 同埋o係邊度搵呢? 係咪2歲開始可以讀n1 架?
請指教~ (雖然我個仔得2個月大~ )

我又代答

PLEASE CLICK HERE for the Kindergarten information

Yes, 2歲開始可以讀n1 ga la

Most of the kindergartens 派表 on Oct ga !!

Hope my info. helps

大宅

JonasMaMa:
唔該你!
聽完你講都放心d,即明雅都ok?
英藝的教學內容如何,用英文教嗎?

大宅

rabbitpiggy, JonasMaMa~
You are so nice~~
多謝晒你地o既資料呀~

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Thanks you all, I love you all very much.

公爵府

JonasMaMa:
唔該你!
聽完你講都放心d,即明雅都ok?
英藝的教學內容如何,用英文教嗎?

Welcome welcome

英藝的教學內容 ==> 英藝 is a 3 文 2 語 kindergarten. They have about 1 hour English time & half an hour Mandarin time everyday ga

公爵府

gelgelk 寫道:
rabbitpiggy, JonasMaMa~
You are so nice~~
多謝晒你地o既資料呀~

You are most welcome la

北區 d 媽媽 are very nice ga

公爵府

AC4712 寫道:
Thanks you all, I love you all very much.

I love you too

侯爵府

都係你醒D

sorry, 有小小想更正, k1 幼稚園 2歲8個月就讀得架啦, 所以d 小朋友年尾出世咪成日會唸做大b or 細b law [/quote]

侯爵府

zoechan2005
唔好意思, 我想請教下, 呂明材唔係要考入去架咩, 聽講好難考架BOR, 你囡囡已經考到LA [quote]
JonasMaMa 寫道:
[quote]
JonasMaMa:

公爵府

zoechan2005
唔好意思, 我想請教下, 呂明材唔係要考入去架咩, 聽講好難考架BOR, 你囡囡已經考到LA

I think 佢未考 ga

首頁

尾頁

跳至