少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 請問有無過度活躍/專注力缺乏症/學習障礙小朋友既媽咪???可否一齊入黎分享教仔心得???

JAY媽 寫道:
我依家又開始俾個仔食魚油喇~~~~雖則我都有少少覺得佢次次食完會好high,但係d人話食得多會專注力好d...吾知呢鑊我又堅持到幾多日呢....

JAY媽,
你囝囝食那隻魚油, 我都想比囝囝食, ?-( ?-( ?-(

洋房

Re: 請問有無過度活躍/專注力缺乏症/學習障礙小朋友既媽咪???可否一齊入黎分享教仔心得???

hi 各位媽咪, 我剛看到個topic 關於小朋友有過度活躍及專注力缺乏症, 這個問題困擾了我很長時間, 他今年4 years,
你們有沒有聯絡的電話或介紹人給我, 應該到哪兒作檢查.?

sandy

男爵府

Martin媽咪,

我買嗰隻魚油牌子係GNC,係之前有位BK媽咪介紹架!响萬X或者專門店都有得賣,都吾貴架!平時百幾蚊,特價時(好似係每個月第一個星期三)就九十蚊左右...佢個專門店响時代廣場地庫同尖沙咀近加連威老道都有,你得閒可以行去八卦下...不過吾係隻隻魚油丸都岩自己小朋友架!好似我個仔咁,查實佢一食親呢隻魚油,頭嗰幾日實零舍過度活躍架!但我朋友D小朋友食又無事,所以你都有番個心理準備,一次過吾好買咁多住,買住一樽先,試過無問題至再買..

另外坊間都話有隻叫EYE Q既魚油(液體狀),好似都幾多媽咪買俾小朋友食,不過我聞過陣味真係怪怪地,魚油溝雲呢嗱...睇下小朋友鐘吾鐘意食魚啦,我個仔本身就勁鐘意食魚,所以就算我將GNC個魚油丸拮穿然後倒D魚油响匙度俾佢食,佢都頂得順陣腥味... 至於魚肝油...最好都吾好食咁多,因為佢太多維他命A,吸收得太多維他命A會對肝吾好架!所以我都好少俾囝囝食LU...
Martin媽咪 寫道:
[quote]
JAY媽 寫道:
我依家又開始俾個仔食魚油喇~~~~雖則我都有少少覺得佢次次食完會好high,但係d人話食得多會專注力好d...吾知呢鑊我又堅持到幾多日呢....

JAY媽,
你囝囝食那隻魚油, 我都想比囝囝食, ?-( ?-( ?-( [/quote]
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

SANDY,你或者PM問下DR.T(BK會員),我諗佢都可以介紹到俾你既...你試下去特殊教育嗰邊搵佢傾啦!
sandyyok 寫道:
hi 各位媽咪, 我剛看到個topic 關於小朋友有過度活躍及專注力缺乏症, 這個問題困擾了我很長時間, 他今年4 years,
你們有沒有聯絡的電話或介紹人給我, 應該到哪兒作檢查.?

sandy

老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

洋房

hi, JAY媽,

什麼叫DR.T(BK 會員) 我好蠢, 你可以詳細少少.

我太多問題不好意思. :-( :-( :-(
SANDY

男爵府

DR.T係BK既一個會員黎,成日都會解答到關於特殊教育既問題, 你去特殊教育嗰個版面就會見到佢D TOPIC架喇!你PM問下佢意見啦!
sandyyok 寫道:
hi, JAY媽,

什麼叫DR.T(BK 會員) 我好蠢, 你可以詳細少少.

我太多問題不好意思. :-( :-( :-(
SANDY

男爵府

JAY媽

我睇過GNC有好多款魚油..邊隻先0岩小朋友食? ?-(

男爵府

GNC响香港得一款魚油賣炸~~~~!!!所以都無得揀,都係嗰隻FISH OIL 1000,佢雖則寫明吾俾小朋友食,但係我睇佢D成份都只係魚油同甘油而已,況且我都吾係原粒叫J仔吞,我都係用較剪剪開膠囊,然後倒落匙度俾佢食咋!

今日個仔都定番D,無咁飛,等我再俾J仔食多三個月魚油,睇下佢專注力會吾會有改善啦~~~
oknsca 寫道:
JAY媽

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

JAY媽 寫道:
Martin媽咪,

我買嗰隻魚油牌子係GNC,係之前有位BK媽咪介紹架!响萬X或者專門店都有得賣,都吾貴架!平時百幾蚊,特價時(好似係每個月第一個星期三)就九十蚊左右...佢個專門店响時代廣場地庫同尖沙咀近加連威老道都有,你得閒可以行去八卦下...不過吾係隻隻魚油丸都岩自己小朋友架!好似我個仔咁,查實佢一食親呢隻魚油,頭嗰幾日實零舍過度活躍架!但我朋友D小朋友食又無事,所以你都有番個心理準備,一次過吾好買咁多住,買住一樽先,試過無問題至再買..

另外坊間都話有隻叫EYE Q既魚油(液體狀),好似都幾多媽咪買俾小朋友食,不過我聞過陣味真係怪怪地,魚油溝雲呢嗱...睇下小朋友鐘吾鐘意食魚啦,我個仔本身就勁鐘意食魚,所以就算我將GNC個魚油丸拮穿然後倒D魚油响匙度俾佢食,佢都頂得順陣腥味... 至於魚肝油...最好都吾好食咁多,因為佢太多維他命A,吸收得太多維他命A會對肝吾好架!所以我都好少俾囝囝食LU... [quote]
[quote]
JAY媽 寫道:

JAY媽,
你囝囝食那隻魚油, 我都想比囝囝食, ?-( ?-( ?-( [/quote][/quote]

JAY,
收到, 等我去看一看先

珍珠宮

好媽媽勳章

http://www.megabrain.com.hk/product.html

之前聽過佢既講座,佢地都有得賣魚油丸呀,係比小朋友食架
JAY媽 寫道:
GNC响香港得一款魚油賣炸~~~~!!!所以都無得揀,都係嗰隻FISH OIL 1000,佢雖則寫明吾俾小朋友食,但係我睇佢D成份都只係魚油同甘油而已,況且我都吾係原粒叫J仔吞,我都係用較剪剪開膠囊,然後倒落匙度俾佢食咋!

今日個仔都定番D,無咁飛,等我再俾J仔食多三個月魚油,睇下佢專注力會吾會有改善啦~~~ [quote]
oknsca 寫道:
JAY媽

[/quote]

男爵府

多謝分享!!!等我入去睇下先~~~~
Sindy 寫道:
http://www.megabrain.com.hk/product.html

之前聽過佢既講座,佢地都有得賣魚油丸呀,係比小朋友食架

男爵府

不過我地作為父母吾好對食魚油抱太大期望.始終食魚油改善專注力暫時都未有實質既証據支持,只係早輪明珠台'千禧bb'有提及過有個過度活躍專注力缺乏既小朋友食左三個月之後(仲要每日食至少五百幾mg既dha),個幼稚園老師話個小朋友明顯定左同專心左,至少d老師搞得佢掂...所以至有咁多亞媽一窩風咁去俾小朋友食魚油咋...今日我又問個治療師,佢話如果我地認為魚油係幫助到小朋友,食下都無妨,當係一個營養補充劑咁食囉!所以,都係抱平常心心態較好,至少到時無咁失望嘛!就算食左都係照彈,但至少食左身體好嘛!
JAY,
收到, 等我去看一看先

珍珠宮

好媽媽勳章

聽佢講座時,佢好似提過,佢做過研究,呢d丸係有用喎....但詳情你可以致電問下

JAY媽 寫道:
不過我地作為父母吾好對食魚油抱太大期望.始終食魚油改善專注力暫時都未有實質既証據支持,只係早輪明珠台'千禧bb'有提及過有個過度活躍專注力缺乏既小朋友食左三個月之後(仲要每日食至少五百幾mg既dha),個幼稚園老師話個小朋友明顯定左同專心左,至少d老師搞得佢掂...所以至有咁多亞媽一窩風咁去俾小朋友食魚油咋...今日我又問個治療師,佢話如果我地認為魚油係幫助到小朋友,食下都無妨,當係一個營養補充劑咁食囉!所以,都係抱平常心心態較好,至少到時無咁失望嘛!就算食左都係照彈,但至少食左身體好嘛! [quote]
JAY,
收到, 等我去看一看先
[/quote]

男爵府

SINDY,

可能我之前都做過生意,始終都吾太盡信市面上每種產品既成效,始終呢D野吾會百分百囉,否則大家都吾會為着呢種症狀而煩惱! 不過以我角度就覺得試下無妨!又吾係食葯,當係一種營養補充咁去食,我覺得有效既咪係BONUS囉!如果無效果/成效不大又吾會覺得氣餒既!
Sindy 寫道:
聽佢講座時,佢好似提過,佢做過研究,呢d丸係有用喎....但詳情你可以致電問下

[quote]
JAY媽 寫道:
不過我地作為父母吾好對食魚油抱太大期望.始終食魚油改善專注力暫時都未有實質既証據支持,只係早輪明珠台'千禧bb'有提及過有個過度活躍專注力缺乏既小朋友食左三個月之後(仲要每日食至少五百幾mg既dha),個幼稚園老師話個小朋友明顯定左同專心左,至少d老師搞得佢掂...所以至有咁多亞媽一窩風咁去俾小朋友食魚油咋...今日我又問個治療師,佢話如果我地認為魚油係幫助到小朋友,食下都無妨,當係一個營養補充劑咁食囉!所以,都係抱平常心心態較好,至少到時無咁失望嘛!就算食左都係照彈,但至少食左身體好嘛! [quote]
JAY,
收到, 等我去看一看先
[/quote][/quote]

子爵府

I am a teacher , 請容許我在此比少少opinions:
actually, parents should not worry TOO MUCH about whether your child is hyper-active or not. I have taught so many pupils, most of them 都係坐唔定,做野唔專心.......其實正常小朋友應該係咁,如果佢坐定定果d只係好少數,如果真係有hyper-active ,佢地上上下堂,會suddenly跳上張table大叫,會無端端打人,look落地..........係好誇張的,老師一定會知道佢有問題,then inform parents, or學校一定有一個小組可以轉介/介紹有問題的學生去check的,然後學校亦會follow,當然,學校的轉介一定係slow,但家長可以自己再出去睇醫生...or家長可以首先了解一下子女的上課表現,再問下老師的opinion啦
但我可以話,如果果d在家中naughty到不得了,但在school可以control到自己的,就應該唔係啦,因為hyper-active 的學生,係不太能夠control自己架

男爵府

ILL,查實你係教中學小學定係幼稚園架???

基本上你講既野我都明白,但係若然個小朋友就係因為咁既問題而讀吾到書學吾到野(我個仔到家下都寫吾到字又只係幼兒班程度...個仔已經讀緊小一...),社交又吾得(一個朋友都冇),成日因為佢既行為而騷擾到全班同學,咁又值吾值得我地擔心呢~~~?查實過度活躍專注力不足同埋學習障礙既小朋友,最初响幼稚園時期係好吾明顯架!嗰陣我囝囝間幼兒園夠話我個仔無問題啦,點知一升到小學,就乜都出哂黎,我地做家長同老師辛苦之餘,查實小朋友自己本身都好辛苦,你試諗下,如果你去番工,老細又話你做野好吾掂,同事又排擠你孤立你甚至講到明你係傻仔所以佢地鐘意玩你取笑你貶低你甚至郁手成日打你推開你叫你死開,你已經出盡力去改善將手上既工作做到合格(吾好話一百分啦),但係都係徒然,嗰刻你既感受又如何?就係因為個仔所受既壓力同挫敗感太大,而且E生治療師同書上面都好明確去講,佢地因為專注力不足又控制吾到自己行為言語,引致佢地有學習障礙同社交吾好...所以作為母親既真係無可能吾擔心囉...
ill 寫道:

I am a teacher , 請容許我在此比少少opinions:
actually, parents should not worry TOO MUCH about whether your child is hyper-active or not. I have taught so many pupils, most of them 都係坐唔定,做野唔專心.......其實正常小朋友應該係咁,如果佢坐定定果d只係好少數,如果真係有hyper-active ,佢地上上下堂,會suddenly跳上張table大叫,會無端端打人,look落地..........係好誇張的,老師一定會知道佢有問題,then inform parents, or學校一定有一個小組可以轉介/介紹有問題的學生去check的,然後學校亦會follow,當然,學校的轉介一定係slow,但家長可以自己再出去睇醫生...or家長可以首先了解一下子女的上課表現,再問下老師的opinion啦
但我可以話,如果果d在家中naughty到不得了,但在school可以control到自己的,就應該唔係啦,因為hyper-active 的學生,係不太能夠control自己架

大宅

好媽媽勳章

Hi ill, 我想請教下你, 先謝謝 !
我有個朋友囡囡現係一直資小學讀小二, 好乖的但好瘦, 只有3x磅, 佢媽咪現在才懷疑她有閱讀障礙, 考試成讀只有十幾分. 那囡囡說完全睇唔明試題, 上堂聽唔明唔知點解在發夢. 但平時問佢又答到喎! 現在學校又話去到小二學校不能做轉介(因要小一時上報教育署), 叫我個fd 自己搵幫手, 後來她去健康院, 就獲轉介排期至11月才有做 check. 搵協康會, 做平估亦唔平, 要幾仟元的. 請問仲有無平d及快d既方式做平估 ?
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

要幾千蚊????倒不如去私家睇好過!嗰陣我個仔去睇私家做評估(不過係言語方面),嗰個治療師仲要係老行尊黎,單對單睇我個仔個半鐘都吾駛一千蚊喎!!!

不過照你咁講,我都認為你朋友個女係有學習障礙,因為佢既情形同我朋友個囡囡一樣,响屋企溫書永遠無問題,岩哂,但係一默書測驗永遠都係食蛋,最後佢都係評估出係學習障礙.
LOOLOO 寫道:
Hi ill, 我想請教下你, 先謝謝 !
我有個朋友囡囡現係一直資小學讀小二, 好乖的但好瘦, 只有3x磅, 佢媽咪現在才懷疑她有閱讀障礙, 考試成讀只有十幾分. 那囡囡說完全睇唔明試題, 上堂聽唔明唔知點解在發夢. 但平時問佢又答到喎! 現在學校又話去到小二學校不能做轉介(因要小一時上報教育署), 叫我個fd 自己搵幫手, 後來她去健康院, 就獲轉介排期至11月才有做 check. 搵協康會, 做平估亦唔平, 要幾仟元的. 請問仲有無平d及快d既方式做平估 ?

大宅

好媽媽勳章

JAY媽, 可否介紹下, 邊度做學習障礙評估平d ?
JAY媽 寫道:
要幾千蚊????倒不如去私家睇好過!嗰陣我個仔去睇私家做評估(不過係言語方面),嗰個治療師仲要係老行尊黎,單對單睇我個仔個半鐘都吾駛一千蚊喎!!!

不過照你咁講,我都認為你朋友個女係有學習障礙,因為佢既情形同我朋友個囡囡一樣,响屋企溫書永遠無問題,岩哂,但係一默書測驗永遠都係食蛋,最後佢都係評估出係學習障礙.
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

LOOLOO,CHECK PM.
LOOLOO 寫道:
JAY媽, 可否介紹下, 邊度做學習障礙評估平d ?
[quote]
JAY媽 寫道:

[/quote]

首頁
12345...6

尾頁

跳至