烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 我的製成品 [Part 9]

Kae,

你依家知我點解成日整黎食啦
你個面係白朱古力粒呀?
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Thanks Honney and Mayuki.

Like mother, like daughter

男爵府

Honney 寫道:
Kae,

你依家知我點解成日整黎食啦
你個面係白朱古力粒呀?

知啦~~

唔係白係黑架,可能係我個相機差,d顏色唔靚,出黎都係好似你個d咁深色架。

想問你凍左駛唔駛用野袋住佢,個蛋糕面會唔會濕架??

子爵府

TobsterBB,

真係好標緻呀個樣

Kae,

原來係朱古力粒,我睇錯左添∼
聽日囡囡帶返學實食得晒啦
最衰屋企無朱古力,唔係我又想整呀 :-(
諗起都流口水呀∼

散熱后我會放入密實盒保存的,
第二日會有少許濕潤感覺,同今日唔同架啦個口感,
係我鐘意既口感,第二日既朱古力味仲濃呀∼

[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

honney

係呀,佢實會食哂,上之個個蜂蜜蛋糕仔佢都食哂呀

我今次係用二記買番黎的朱古力做,你上次係咪話向超市買lindt都得呀??

子爵府

Kae,
係呀,我不嬲都係用lindt整蛋糕架,二記個d好鬼硬,仲甜d添,lindt岩岩好,佢70%可可,又唔會甜但又好朱古力味,我同呀囡都好鐘意食架  好似賣緊廣告呀我

平時見到減價我就買定返屋企架啦∼

大宅

thanks lamlam !
if anyone of you know a place for good Vietnam food, please let me know thanks !

THANKS !!!
xx aggie x

大宅

yes wor ! TobsterBB "long time no see wor"
xx aggie xx

洋房

Honney 寫道:

judy_roger,

instant dried yeast 同dry yeast又唔同架播 :mrgreen:

Dear Honney,

咁它們之間有什麼分別呢 ? 什換算呀? 請問你平時用的是否速發干酵母呀! 我好混亂呀 ?-(

Jaime BB was born on 11-Feb-2004 at Sanatorium Hospital

子爵府

judy_roger,

我平時用速發酵母的,速發酵母可以就咁加入麵粉一齊搓,但乾酵母就要用水開左至可以加入麵粉入面搓∼

男爵府

Honney 寫道:
Kae,
係呀,我不嬲都係用lindt整蛋糕架,二記個d好鬼硬,仲甜d添,lindt岩岩好,佢70%可可,又唔會甜但又好朱古力味,我同呀囡都好鐘意食架  好似賣緊廣告呀我

平時見到減價我就買定返屋企架啦∼

好呀,我下次去開留意下先。thxs

男爵府

ky-aggie 寫道:
if anyone of you know a place for good Vietnam food, please let me know thanks !

THANKS !!!
xx aggie x

我淨係知銅鑼灣咋噃。

別墅

honney, monogram

我上星期成日去街街,昨日上黎就發現你倆好受其他媽咪歡迎,我都覺得你地好似明星咁呀 我係小fans咁

別墅

honney, monogram

我想煲西洋菜湯,想問下有咳飲唔飲得呢?聽講菜湯好涼。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

yes wor ! TobsterBB "long time no see wor"
xx aggie xx

Hi aggie,

Just came back to work for 2 weeks. My home PC can't read chinese So I was disappeared for 2 months.

珍珠宮

kae 寫道:
[quote]

THANKS !!!
xx aggie x

我淨係知銅鑼灣咋噃。[/quote]

I have tried this one in Causeway Bay called Pho Saigon which is opened by a Vietnamese family. They also have other shop in Wan Chai and Mongkok. I can't say they are extremely good, but not too bad.

別墅

kae

你整既小蛋糕好正呀,個面爆得好靚,我就最鐘意咁樣架!!我現在同亞仔等緊d包包最後發酵,未有野食,真係流晒口水tim,亞仔見到又要我去整啦!!

子爵府

carnival,

梗係唔係啦

有咳真係唔好飲西洋菜湯呀∼∼∼

子爵府

[囡囡茶點] 蕃茄蛋沙律全麥包∼

男爵府

Honney,
嘩~一上來就有包包食 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至