自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nganc9 發表於 12-6-27 21:52
等我問吓姑奶先。不過我知佢只係睇普通西醫,由醫生轉介去化驗所。所以你可以打比你睇開嘅醫生問吓

...
多謝你啊
其實我問咗,話要$8000,但老人家都覺負擔重,所以上黎問下有無平啲,平得一啲得一啲

拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

伯爵府

pollybell 發表於 12-6-27 21:26
我响政府做.........入院俾兩大支好難飲既水你飲(約兩公升),係等做去清晒,之後照腸係無痲醉,我當時痛到爆, ...

暈,老人家做無得麻醉,必定頂唔順

伯爵府

kwhyfung 發表於 12-6-27 21:26
我媽前排政府做完,三日前開始只食白粥,仲有瀉藥清腸,照到兩粒瘜肉,順道割埋,之後驗話d瘜肉係有機會變c ...

多謝你既解答,請問你媽咪在政府做時有無麻醉架?

kwhyfung  半身麻醉  發表於 12-6-27 22:32

子爵府

我做女時私家同政府都照過, 兩間都會入院後俾瀉水你飲, 今日飲完痾清明天照.
私家麻醉藥落得勁D, 做時全程無感覺好似訓左咁, 醒左已經係返左病房等見醫生講報告.
政府都有打半麻, 當時清醒打橫訓係到全程睇住螢幕, 睇住醫生支鏡一路入條腸, 個醫生會講見到D咩, 解釋下係咩野來. 可能我當時細個, 又遇到個好醫生, 佢一路做一路安慰我唔使驚, 逄支鏡去到轉彎位就同我講定有少少唔舒服, 會用隻手係我肚皮到拍拍下減輕不適感.

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆:有無媽咪或其家人曾做過大腸內窺鏡?

伯爵府

babyellow 發表於 12-6-27 21:57
我做過,私家全麻,住左幾日,前幾日開始戎口,再入院果晚飲瀉水,狂飲水,瀉十幾次就訓,第二朝一早照,種 ...

好貴,anyway,多謝你既分享

大宅

引用:我做過。+私家。+我都唔知幾錢因為保險比左

原帖由 antique 於 12-06-27 發表
我做過。 私家。 我都唔知幾錢因為保險比左。

之前果日就飲瀉藥, 好似都有 2 公升, 好難飲架。 然後 or, o ...
請問想claim保險係咪要睇咗普通科先,由醫生轉介先得?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Juniecat 發表於 12-6-27 22:03
請問想claim保險係咪要睇咗普通科先,由醫生轉介先得?

我個保險係公司架。 佢要我睇左普通科先, 要轉介信先可以睇專科。

用戶要求終止服務

有無媽咪或其家人曾做過大腸內窺鏡?可否

原帖由 天賜晶瑩 於 12-06-27 發表

有無媽咪或其家人曾做過大腸內窺鏡?可否講講過程細節,私家 ...
妳家人因何要照大腸?年紀多大?

我有親友年過80,便血,政府安排全身麻醉照大腸。

你親人可先到看政府門診,看會否轉介專科。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

引用:我做女時私家同政府都照過,+兩間都會入院後

原帖由 kufubaby 於 12-06-27 發表
我做女時私家同政府都照過, 兩間都會入院後俾瀉水你飲, 今日飲完痾清明天照.
私家麻醉藥落得勁D, 做時全程 ...
我05法國做,$8000. 上星期政府。兩次都差唔多,今次之前嗰晚開三包粉+勁多水屙乾淨,十點入院,兩點幾照。兩次都淨係鎮靜劑,姑娘話想瞓就瞓。法國嗰次照咗一半醒返,今次冇瞓,醫生見我痛再加咗。今次照痛d, 不過都接受到。政府個大mon好正,六百度近視冇眼鏡都睇得好清楚,休息兩嗰鐘要食到碗粥先俾走。上次法國冇咩服務

伯爵府

引用:我做女時私家同政府都照過, 兩間都會入院後

原帖由 kufubaby 於 12-06-27 發表
私家麻醉藥落得勁D, 做時全程 ...
今日問過姑娘,話無得麻醉,老人家一听系咁猛話唔肯照

伯爵府

引用:Quote:原帖由 天賜晶瑩 於 12-06-27 發表本

原帖由 Zen 於 12-06-27 發表
妳家人因何要照大腸?年紀多大?

我有親友年過80,便血,政府安排全身麻醉照大腸。
65歲,肚仔唔舒服去睇私家照,話見大腸有黑影,懷疑系大腸生氣泡或淋巴,建議照大腸鏡並抽組織做化驗,睇下乜事

子爵府

天賜晶瑩 發表於 12-6-28 10:25
今日問過姑娘,話無得麻醉,老人家一听系咁猛話唔肯照
應該唔會無針打啊?
會唔會你問唔o岩姑娘啊? 因為照鏡都要簽生死紙當手術咁, 係手術室姑娘先會打針
再者, 我想遇到不同病人醫院都會有不同處理, 唔通個病人好驚咁又一路做一路痛/旭咁照? 醫生重驚你旭整到唔知邊到有手尾重煩啦.

伯爵府

kufubaby 發表於 12-6-28 15:16
應該唔會無針打啊?
會唔會你問唔o岩姑娘啊? 因為照鏡都要簽生死紙當手術咁, 係手術室姑娘先會打針
再者, 我 ...
我都唔系好清楚,只系今日約期時問過姑娘,區講無得麻醉咋

用戶要求終止服務

Quote:原帖由+Zen+於+12-06-27+發表妳家人

原帖由 天賜晶瑩 於 12-06-28 發表
65歲,肚仔唔舒服去睇私家照,話見大腸有黑影,懷疑系大腸生氣泡或淋巴,建議照大腸鏡並抽組織做化驗,睇下 ...
試下去睇政府,我親人是全身麻醉,並安排到私家醫院做ct 由醫管局付款(但當然這種"福利”不要也吧,因爲都不是好事)。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

法國照9千幾找數,打左支鎮靜針,好怕果d先要麻醉,但book多個麻師又貴d。支針鎮靜針在都夠晒有突,打落去未數到3都仆暈左。

首頁

尾頁

跳至