夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Sharon886 發表於 12-5-23 21:28
你對佢照顧周到,好似湊仔咁,佢邊會長大?恕我老實d咁講,個囡係你話要生之嘛!人地都開到聲話唔想要囉, ...
好同意你既講法, 生小朋友係要有共識的, 佢都講到明話唔要小朋友, 係你話要生, 即係同局佢上橋無分別, 其實你都係自私, 自己想生又想佢幫手, 如果你一意孤行要生就無得怨佢唔幫你手、 唔理個女...... 我當初都講明唔想生, 但我c6好想要, 又話承諾會幫手乜乜物物, 有呢個共識我先肯生, 結果只在入學前叫幫吓手, 以後就我一個人食自己自己攪掂個仔所有野, 我都有怨我c6, 唔幫手做咩要我生, 所以而家我同c6慢慢步向離婚階段, 一個家庭要做一個決定, 唔係一個人一相情願就以為件事一定work, 對方講到明條底線, 你都係要做就真係攞嚟衰, 無得怨, 路係自己要行, 如果當初結婚前知佢咁唔想要小朋友, 就應該next, 搵個鍾意小朋友既男人結婚, 我c6係佢自己恨又點, 而家恨到啦, 咪又係唔理, 咁我又可以點, 我仲要無工人, 乜都自己攪掂, 唯有你生得佢出盡左你自己個part責任就算, 而家攪成咁其實真係覺得你自己攞嚟既, 個人意見, 無意冒犯, 如有得罪, 請見諒~

男爵府

回覆:老公話想自己一個人..想離開呢個家~

我都冇怪佢唔幫手,不過唔好成日話我掛住個女,冇左老公,恐嚇我唔改既,佢遲早會走。我做緊既野佢好似一d都睇唔到,只要你做錯少少,就右知右jor,佢係唔係想我唔開心佢先高興?
明知我都唔得閒,仲叫我欏汽水,chip,你估我真係鐵人咩?

方方媽媽  咁你又真係成日掛住個女,無時間理佢噃.Sorry,係你自己攞來受架.  發表於 12-5-29 11:02

男爵府

佢係要求我"照顧"佢時,佢都冇付出,氹下我開心。
好似今晚咁,因為今朝我令佢彈票,佢成晩當我透明!

男爵府

回覆:Babybaby120 的帖子

點樣先叫比佢休息?每晚放工對住電腦至深宵,之前抑鬱嚴重時,叫佢去酒店住下,或睇醫生,全部say no, 我都唔知點幫到佢。

男爵府

回覆:WAILAI_CAT 的帖子

佢個性格我覺得,走左就算乞食都唔會回頭,有時怕左佢,忍口費事嘈

男爵府

回覆:KCBaby2011 的帖子

有傾,佢咪話自己欏黎,唔生個女就唔洗煩,仲可以年年去旅行。佢叫我打本比佢做生意,我叫佢計條數要用幾多,佢就話我阻礙佢,唔支持佢。

方方媽媽  佢講得正確架,唔生女就唔洗煩.  發表於 12-5-29 11:03

男爵府

又話我地價值覌愈來愈遠,又話唔想再為他人而生活,想一走了之。

可能我真係衰既,佢想去旅行唔帶個女,我又心掛掛,佢想我打本做生意,我就唔想出錢比佢博,我d錢要留比阿女!又真係阿女出左世,佢係我身上失去左好多!

但要我唔考慮阿女,我又做唔到,唉,困局

禁止訪問

複式洋房

男人係自私的動物,永遠只顧住自己,佢想一個人咪俾佢一個人飽佢.在這個家大家都有壓力,c6想逃避責任都冇辨法,大家冷靜下來,費事影響小朋友,我地做阿媽當然兒女放首位,我都知妳好委屈,睇開啲有我們班c9支持你

大宅

其實再咁落去既話唔開心既事只會不停重覆又重覆 , 互相對大家既恨亦只會越黎越多 , 因為你地有小朋友既事實己經改變唔到 , 我覺得除非你可以做到所有野都唔洗佢再理俾無限自由佢黎搞番好啲關係 , 如果做唔到既話咁不如真係順佢意俾佢自己一個人生活啦 , 大家坐低傾究竟佢既''一個人生活''係咩意思, 係想離婚定只係想靜下 , 好過突然間有一日佢離家出走乜都唔講咪更傷.....

大宅

其實我完全明白你老公,佢接受唔到佢由你心中既no.1跌落no.2!你應該要攪清楚一點,就係囡囡固然要錫,但同時老公都要氹,因為真正陪伴你過下半世的是你老公,不是你個囡喔!如果你繼續這樣下去,恐怕你囡囡日後拍拖時,你就在哭訴「雙失」!

男爵府

Vijoyce 發表於 12-5-23 23:14
又話我地價值覌愈來愈遠,又話唔想再為他人而生活,想一走了之。

可能我真係衰既,佢想去旅行唔帶個女,我 ...

打本做生意,你要小心D好...我有個女性朋友,老公之前又係話做生意,叫老婆問銀行借,結果生意失敗,兩公婆欠下一身債,個男人仲走左佬,留低個仔和老婆,人間蒸發....老婆背起D債,最後宣布破產,連份工都無埋,一日要做三份工。

離婚左好幾年,破產令都解除左,唸住有返安定的生活.....點知到個前夫破產,他欠落政府幾萬元,係個老婆以前搵親友做擔保,前夫破產,政府就搵擔保人還錢...結果,離婚幾年後仲有蘇州屎,又要欠債。

好多男人自己大洗吾儲錢,做生意就問父母兄弟老婆借...呢類男人,我無聽過成功。
另一些男人吾受得人氣,成日轉工,又係一事無成。

樓主,儲定些錢,保重。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

複式洋房

回覆:Vijoyce 的帖子

樓主,你c6 唔鐘意小朋友但就你生了個囡,跟著年多前有產後抑鬱,跟著父親一路病,兩個多月前失去父親,返到屋企仲要幫呀媽做文件,已經開口講老婆理小左自己,但老婆都是開口理口都係個女。你退後一步看一看這個男人的遭遇,是否長期受壓呢?

在這段期間,你有否顧及他的感受?長期積累不滿,一有小小事就會好易爆出嚟。

你提及你負出的事,大多都是工人及女的事,如你c6 講,無生個女就可以二人世界。

可喜一點,是你c6 一路都提及想和你二人世界,他應是愛你才會這樣說,今日說想自己一個人,可能發悔氣啫。

可否安排多一點二人時間,大家關係好左,到時加埋呀女的三人時間都會融洽d 啦。

Smile - Ming Ming

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

之前我係香討見過一個CASE同樓主情況有D接近, 不過果邊果個事主係男, 佢話佢唔想生, 但佢老婆要生都同佢生一個, 結果個男人既被冷落不突止, 個女既成日掛住FB同BK, 湊個小朋友又湊得麻麻地不突止仲成日投訴個男做得唔好...結果個男識左個小烏依人小三, 係果邊仲大條道理話如果唔係有小三可能一早離左婚...

希望佢唔係你C6啦....

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

大宅

回覆:Vijoyce 的帖子

Sorry,你老公真係不知所謂!有d咁唔付責任嘅人?如果佢真係咁唔想生當初就應該同你講清楚啦!我諗你唔會攞支槍指住佢個頭要佢生囉!既然生咗又咩都唔幫仲咁多怨言,我諗你真係要同佢傾吓,唔好縱容佢!要鬧醒佢!有時人就係咁,會越食越上,我諗樓主你以前遷就佢太多,試吓傾,唔掂就發佢火,要比佢知你做媽媽嘅更加多嘢顧慮,唔能夠咁樣一世!大家都唔會開心!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

OneTwoThree 發表於 12-5-23 08:16
好同意你既講法, 生小朋友係要有共識的, 佢都講到明話唔要小朋友, 係你話要生, 即係同局佢上橋無分別, 其實 ...

Agree,勉強真係冇幸福,你當初知佢唔想要小朋友,就算你想生,都應該諗清楚,或者借人地小朋友湊兩日,試下你地根本適唔適合。而家生左了冇得返轉頭,你老公仍然係證實唔鐘意小朋友,大家關係又咁差了,我覺得你地好難可以搞返好,因為你地既核心問題已經出左世,冇得回頭了。

你叫得佢同意生BB,佢又一早講明唔鐘意,而家佢只會一直用呢個point攻擊你,話係你自己搞成大家都唔開心,咁樣既夫妻關係就算keep住都冇意思。

男爵府

Vijoyce 發表於 12-5-23 18:03
之前老公有產後抑鬱, 原本佢就係唔鍾意小朋友, 不過我話點都想生一個, 年幾前我地個囡囡出世, 出左世之後, ...
佢唔識搵方法去RELEASE負面情緒, 所以先咁講啫, 好多男人都係咁, 成日以為自己做大事搵大錢係最煩惱果個, 但係佢地唔明最麻煩嘅係打雜果個至真。

不過冷靜一下都好, 我諗過幾日佢有心情就會聽你講野架喇。

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:之前老公有產後抑鬱, 原本佢就係唔鍾意小朋

原帖由 Vijoyce 於 12-05-23 發表
之前老公有產後抑鬱, 原本佢就係唔鍾意小朋友, 不過我話點都想生一個, 年幾前我地個囡囡出世, 出左世之後, ...
你有請工人?weekend工人唔湊?

我都係個囡出世,咩都係個囡,冇咩二人世界添,老公有投訴過,不過唔嚴重,佢都鐘意同個囡玩

既然你老公係唔鐘意小朋友,你真係要諗諗點樣放低吓個囡,重建同老公嘅感情,除非你已有離婚嘅打算

小朋友開始大,佢會感覺到爸爸係點對佢呀

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

對不起,樓主。妳老公有'拒絕長大頹廢症候群'。 社會轉染性。 你靠自己好了。

haley822    發表於 12-5-26 07:44
rayhong9  他們婚前由亞媽照顧,婚後由老婆照顧。  發表於 12-5-24 13:51

子爵府

老公話想自己一個人..想離開呢個家~

其他可以忍。。但點解收唔到肚真係火滾!人生攻擊!個老婆咩都做好,仲嚴呢樣果樣,實在又衰又自私

首頁
12345...7

尾頁

跳至