跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

回覆 jojoplanet 的帖子

細仔都會有些辛苦,我個仔4月,都算大,還可以,我見我仔班入面D細仔,都唔易跟,K1下學期就要寫字(學校話係寫前準備),我見D細仔真係有D辛苦!

珍珠宮

wan_sosin 發表於 12-8-26 23:13

細仔都會有些辛苦,我個仔4月,都算大,還可以,我見我仔班入面D細仔,都唔易跟,K1下學 ...
咁學校嚴唔嚴!小朋友做唔到會唔會比壓力家長?
青衣你有乜其他學校推薦?

別墅

引用:今日去左新生家長日! 好多好多老師! 我仔

原帖由 bbnailnail 於 12-08-25 發表
今日去左新生家長日!
好多好多老師!
我仔仔老師係林玉英老師
我個女係周主任!

珍珠宮

老師都有d嚴架!個小朋友跟唔到都會同個家長講嘅!
會唔會比壓力,就看個人啦!
過往一年,我見有d家長覺咁樣係好,因為知道個小朋友去到邊.
有d家長就會覺得有壓力,覺得老師成日講住d小朋友有邊d唔得,會有些心情,佢地覺得小朋友細,總有一些地方未做得好,唔洗下下講住!
總括來說,都算係有要求嘅學校!
我自己覺得,老師講出小朋友嘅情況,無論如何,係老師關心學生,唔好諗太多,唔好自己比自己壓力!
其實間學校d老師都好努力,做好多嘢!
至於你說有什麼學校推薦,你指是小學嗎?

珍珠宮

回覆 conniewktang 的帖子

你個仔叫乜名?在呢兩個星期1,3,5會係1C班做家長義工.
尋日班上都有5,6個小朋友喊!有一半小朋友係唔知做緊乜!

珍珠宮

wan_sosin 發表於 12-8-27 23:14

老師都有d嚴架!個小朋友跟唔到都會同個家長講嘅!

咁自己係PREFER先生講既, 需然有壓力但係好似你咁講知道自己小朋友去到邊, 未級標準可以幫下佢, 不過好似你咁講我怕我個細跟唔上, 因為佢係12月細仔...

我意思係幼稚園呀..你覺得仲有咩選擇?

wan_sosin  我都同意你的想法  發表於 12-9-4 21:41

大宅

我個仔叫黃譔光Oscar,譔讀贊音,12月細 b,不過佢唔會哭,個樣成個bb。多多照顧,謝謝。

大宅

我覺得田家炳啲老師幾好喎,I can feel it!

大宅

有家長義工咁好,發夢都冇想過,多謝各位家長義工的幫手。

wan_sosin  佢會搵K2,K3嘅家長做義工,其實有機會見識下都幾好!  發表於 12-9-4 21:43

男爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

我侄仔 1C 振亮...多多照顧..THX^^

珍珠宮

你想那一類呢 ? 近似田家炳的: 聖多密 / 青衣聖公會荊冕堂 (課程比保良局淺D)

"名牌"一點的: 卓思 / 宏福

啟思就出名課程淺

珍珠宮

回覆 conniewktang 的帖子

我明天留意一下,細仔唔喊好叻仔呀!

珍珠宮

回覆 HISAKO 的帖子

我記得有一個小朋友叫亮仔,佢好似有喊喎,我會留意下.

男爵府

佢因同哥哥分班上..所以唔習慣..哥哥在1B也有哭

珍珠宮

回覆 HISAKO 的帖子

啊!還有個哥哥!最親嘅人都要分開,難怪唔開心啦!不過一般過幾日就可以習慣.

珍珠宮

wan_sosin 發表於 12-9-4 21:40

你想那一類呢 ? 近似田家炳的: 聖多密 / 青衣聖公會荊冕堂 (課程比保良局淺D)

其實我係PREFER深少少既又不志於深到卓思咁, 等佢升小學容易跟得上, 聖多密我都諗住會報, 青衣聖公會荊冕堂有D人講佢幾好但係乜解救佢WEBSITE都無.不過聽日講都好易入.

卓思我見BK D人講佢好似唔收細仔.

大宅

Today, we all went to work, Oscar got up late and forgot to wear the white sports shoes to school, only wearing the white leather shoes, when they discovered it, it was late, he was in the school bus.

別墅

HISAKO 發表於 12-9-4 22:43

我個女坐你仔仔隔離, 佢叫芷嫣

別墅

HISAKO 發表於 12-9-4 22:43

都是1B班

珍珠宮

如果想課程小小深,聖公會就應該唔會啦!我朋友讀緊,淺過田家炳,K1完成未教寫字,而家剛上K2仍未開始教.

首頁
12345...9

尾頁

跳至