自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

蘿絲頭 發表於 12-4-20 23:48
大家過獎了,我只是大學時修翻譯,很喜歡文法。也曾教小學一年。

我覺得現在的學校課程很死板,偶爾加入生 ...
阿仔最近教緊
every , both , all , each
平時用慣左好易出口,但一做作業就....
我攪到頭都暈埋....
請指點迷津
謝謝!!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

畀面勳章

引用:She+is+in+the+kitchen+washing+dishes. +

原帖由 peachmossolb 於 12-04-20 發表
She is in the kitchen washing dishes.
這句好像文法不對!是港式英語!

水晶宮

好媽媽勳章

shin08 發表於 12-4-21 00:25
She is washing dishes in the kitchen. o岩唔o岩?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

引用:Quote:原帖由+peachmossolb+於+12-04-20+發

原帖由 shin08 於 12-04-21 發表
冇錯文法,更加唔係港式
In the kitchen可以係句首中間句尾都得

大宅

引用:Quote:shin08+發表於+12-4-21+00:25+這句好

原帖由 patpat234 於 12-04-21 發表
She is washing dishes in the kitchen. o岩唔o岩?
只不過係教科書鍾意放係句尾等學生冇咁易混淆...

大宅

引用:Quote:蘿絲頭+發表於+12-4-20+23:48+大家過

原帖由 patpat234 於 12-04-21 發表
阿仔最近教緊
every , both , all , each
平時用慣左好易出口,但一做作業就....
Every 同each 一定係跟單數咁睇
Every student has a textbook.
Each of them is given one pen.
All如果係countable noun就跟返眾數
All children are eating ice cream.
如果係數唔到就返單數咁
All the water is used up.
Both一定係講緊兩樣野,所以計眾數
Both Hong Kong and Macau belong to China.

patpat234  清楚易明 多謝解答  發表於 12-4-22 21:15

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

珊瑚宮

畀面勳章

回覆 蘿絲頭 的帖子

I see ....

珊瑚宮

畀面勳章

蘿絲頭 發表於 12-4-21 09:48
回覆 patpat234 的帖子

She is in the kitchen washing dishes.

好等我都去睇下呢本 - The Lion, the Witch and the Wardrobe 先.
Grammar 呢樣野已經唔記得晒, 用係會記得點用, 但係有時都會用錯 !

蘿絲頭  我很喜歡看卡通@v@

還有很多很有趣的,都有NARNIA這個SERIES。  發表於 12-4-21 10:07

珍珠宮

引用:大家過獎了,我只是大學時修翻譯,很喜歡文

原帖由 蘿絲頭 於 12-04-20 發表
大家過獎了,我只是大學時修翻譯,很喜歡文法。也曾教小學一年。

我覺得現在的學校課程很死板,偶爾加入生 ...
你好叻呀

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得我讀書時,老師都無講得噤長盡, 還是自己當時唔留心呢 ? 真是書到用時方恨少 !

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

引用:回覆+patpat234+的帖子 She+is+in+the+kit

原帖由 蘿絲頭 於 12-04-21 發表

回覆 patpat234 的帖子

你教得好易明白呀

珊瑚宮

畀面勳章

回覆 蘿絲頭 的帖子

其實我都有睇過 " Revolutionary Road " , "The Reader " , "The Lord of the Ring " , " Harry Potter " 呢D書, 不過有時比較忙就好耐先至可以睇晒本書.

珍珠宮

畀面勳章

回覆:蘿絲頭 的帖子

你的例子很好呀 讚讚讚

大宅

回覆 蘿絲頭 的帖子

你好。可不可以開一個英文班給我們,見到grammer就頭昏眼花。

男爵府

叻叻勳章 爸B勳章

回覆:請教英文!Thanks!

多謝妳的講解呀!真是獲益良多!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 蘿絲頭 的帖子

題外話, 我個仔今年小四, 但佢英文一向都唔好, 我想找補習, 你覺得我找一個單對單補英文, 還是去補習社好 D 呢 ? 我問佢英文邊方面唔明, 佢話全部都唔知老師講乜喎 ! 比佢激死我., 可唔可以比個意見我呀 ?

男爵府

首頁

尾頁

跳至