跳至

首頁
12345...31

尾頁

別墅

Re: 今日煲乜粥????

我而家比過蕃茄, 薯仔, 節瓜, 魚, Carrot, 青豆, 同埋雞潤炫炫食...洗唔洗+多少少肉呢 ? 不過都唔知點比佢食, 好驚佢吞唔到...
有冇媽媽試過比蛋黃 BB食呀 ? 而家比定係1歲後先比架?

仲有呀, 我個囡食完carrot 之後, 便便個度都有d carrot出番黎架, 係咪消化唔到呢 ? 如果係仲應唔應該食呢 ? 你地既B有冇咁既情況
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

別墅

珍妮花,

我諗住囡囡九個月大先俾佢食蛋黃, 因為佢好易敏感, 我諗個個bb 情況都唔同, 我見其他4月bb已經食緊喇....

另外你個囡all 番d 紅蘿蔔出黎我個囡都試過呀, 佢地真係消化唔到, 不過我第二次整時就用攪拌機攪到變蓉, 咁今次就唔覺佢all 番出黎, hehe....可能係變左蓉我分唔到.....

別墅

今日煲左 粟米汁+三文魚+豆腐 粥.
該用戶已被刪除

別墅

Cherie,

因為粟米好難消化, 我每次都係拎住半條粟米磨成蓉, 再隔渣, 得番d 汁, 兩條粟米整到半碗汁, 用d 汁黎煲粥, 我諗咁樣做就唔驚bb 消化唔到卦....

男爵府

All of you have so many choices! It seems my girl's congee is too boring comparing to yours!

大宅

patpatpingu,

你可以用粟米煲水, 跟住用 d 水黎煲粥, d 粟米大人自己食,就冇咁麻煩!!

大宅

我以前就會用紅蘿蔔煲水, 跟住用 d 水黎煮粥, 果時亞女六個月大左右. 到左大約七個月, 我就將 d 紅蘿蔔煲林左, 再整爛佢, 整到一 pat 野, 好似漿咁.....再之後先用手顏爛佢, 即係大粒少少.......要循序漸進. 你地慢慢試, 唔好心急!!

patpatpingu 寫道:
珍妮花,

我諗住囡囡九個月大先俾佢食蛋黃, 因為佢好易敏感, 我諗個個bb 情況都唔同, 我見其他4月bb已經食緊喇....

另外你個囡all 番d 紅蘿蔔出黎我個囡都試過呀, 佢地真係消化唔到, 不過我第二次整時就用攪拌機攪到變蓉, 咁今次就唔覺佢all 番出黎, hehe....可能係變左蓉我分唔到.....

大宅

Cherie,
你整比 momo d 肉, 係煲熟左先整爛, 但係如果整爛先煲粥得唔得架? 咁你大約放幾多?

我都有比個女食蛋黃, 每次大約半個, so far 佢都冇乜野. 不過就冇規定幾耐食一次. 另外, 冬瓜會唔會好淡架?

我個女 d 便便都係好臭架, 亦係有時會一舊, 有時就林 d 囉.
該用戶已被刪除

禁止訪問

大宅

粟米同南瓜算唔算黃色食物呢? 會唔會都唔可以食太多?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

heiheima,

Thank you very much for your sharing.

大宅

如果想用豆付或薯蓉代替粥仔, 係咪份量都係同粥仔一樣架?

禁止訪問

大宅

我諗住用亞女 d 奶去撈下佢, 等佢香口 d. 但係唔知薯蓉會唔會比粥仔仲飽肚 d 呢? 豆付又會唔會冇粥仔咁飽肚呢?

別墅

薯蓉可以點整架?同埋豆腐應該用邊隻 ? 布包豆腐 ? 定好大舊個隻?仲有要steam幾耐架 ?
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

複式洋房

睇見你地話煲乜粥,我都覺得好興奮。
唉......可惜我BB俾奶奶湊,佢成日剩係識話煲"暗春粥"俾我個囝食,攪到我好鬼驚。 :-(

首頁
12345...31

尾頁

跳至